Osobni razvoj utječe na raspoloživo vrijeme

Igor Pureta Igor Pureta

Biste li uradili više da dan ima 25 sati? Ili biste imali sat više za protratiti? Osobni razvoj može vam povećati vrijeme koje imate na raspolaganju.

Za osobni razvoj je važno upravljati vremenom.

Biste li učinili više da dan ima 25 sati? Ili biste samo imali sat više za protratiti? Osobni razvoj može vam povećati vrijeme koje imate na raspolaganju! Sigurno ste često poželjeli da dan ima 25 sati i sanjarili što biste sve mogli učiniti da imate još samo taj jedan sat na raspolaganju. No, je li to stvarno istina? Jesu li nam stvarno dani prekratki ili mi nesvjesno potratimo vrijeme koje smo mogli upotrijebiti svrsishodnije? Razmislite koliko vam vremena "pobjegne" na neke aktivnosti koje nisu bitne: nešto što vam je odvuklo pažnju na internetu ili sastanci koji nisu bili bitni. Ili ste na kraju dana toliko umorni da više nemate snage posvetiti se ičemu smislenome. Zapravo jedino što nas sprječava da živimo naš život najbolje što možemo samo je naš propust da iskoristimo najbolje od dana. Da svaku minutu iskoristimo najbolje što možemo. Probajte voditi dnevnik i zapisivati kako trošite vrijeme svakoga dana. Koliko god da ste organizirani, sigurno ćete otkriti još prostora kada ste mogli učiniti nešto korisnije ili nešto što stvarno već dugo želite. U konačnici, najuspješniji ljudi raspolažu s potpuno istim brojem minuta u danu kao i mi, samo ih drugačije koriste.

Menadžment osim na poslu koristi i u privatnom životu

Ljudski potencijali koji znaju upravljati vremenom

Većina žarko želi odvojiti posao od privatnog života ili barem uspjeti balansirati to dvoje. Svi oni zaboravljaju da je posao sastavni dio života. Nekima bi sigurno koristilo da leadership, ako ga primjenjuju na poslu, počnu koristiti i u privatnom životu. Stewart D. Friedman, profesor menadžmenta poslovne škole Wharton ima poprilično jednostavnu filozofiju o leadershipu. Osnovna postavka je da leadership postoji u svakoj osobi bez obzira na kojoj razini se osoba nalazi. Uz to vodstvo se treba protezati i na osobni život i obiteljski život te djelovanje u zajednici.

Tijekom svojih predavanja Friedman vodi studente kroz vježbe kojima otkrivaju svoje vlastite vrijednosti te točke neusklađenosti s tim svojim vrijednostima. U vježbama nakon toga stvaraju promjene u vlastitom razmišljanju koje imaju pozitivan učinak na sve aspekte njihovih života.

U želji da svi mi stvorimo svoju viziju, Friedman je, na temelju rada sa studentima te dvogodišnjem programu koji je radio unutar Ford Motor Company, napisao knjigu Total Leadership koju svakako preporučujem da pročitate.

Uvijek je pravo vrijeme

Dobri ljudski potencijali znaju kad je pravo vrijeme

Nikki King, danas počasna predsjednica britanske podružnice poduzeća Isuzu Trucks i prva direktorica na svijetu nekog proizvođača kamiona, oličenje je odlučnosti. Do trenutka kada ju je suprug ostavio par tjedana prije četrdesetog rođendana radila je kao tajnica. Život joj se iz temelja preokrenuo, no nije očajavala. To je bila izvrsna prilika za osobni razvoj i spašavanje poduzeća. Zaposlila se kao administrativni menadžer u Fordovom zastupstvu gdje je otkrila da ju je majčinstvo savršeno pripremilo za okruženje u kojem dominiraju muškarci. Vještine pregovaranja, upravljanje bijesom i multi-tasking vještine su koje su joj odlično poslužile na novom radnom mjestu. Počela je povremeno pomagati voditeljima prodaje, nakon čega su joj ponudili mjesto u odjelu prodaje. Tijekom narednih sedam godina popela se do mjesta direktora, nakon čega je pozvana da uspostavi britansku podružnicu japanskog poduzeća Isuzu. Do 2004., kada je imala 61 godinu, upravljala je poduzećem s 52 zaposlena i godišnjim prihodima od 48 milijuna funti, putovala svijetom i naučila japanski. Zatim je sa 66 godina sve to ostavila kako bi pomogla kćeri da ostvari svoju karijeru, postavši baka dviju blizanki na puno radno vrijeme. Njen glavni savjet ženama koje započinju karijeru, osim da ne pokušavaju biti muškarcima, je: uvijek je pravo vrijeme za preuzeti osobni razvoj u svoje ruke!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.