Plan za bolji okoliš dolazi s vrha

Igor Pureta Igor Pureta

Kada govorimo o tome kakav je plan potreban za spašavanje okoliša malo tko od nas je spreman odustati od svojih prehrambenih navika.

Menadžment treba biti primjer svim radnicima

Kada govorimo kakav je plan potreban za spašavanje okoliša malo tko od nas je spreman odustati od svojih prehrambenih navika. Kada zamišljamo njemačku kuhinju vjerojatno će nam na pamet prvo pasti razni mesni specijaliteti. Stoga će mnoge vjerojatno šokirati odluka njemačkog ministarstva okoliša. Na događanjima koje ono organizira neće moći dobiti ni meso ni ribu. Barbara Hendricks, njemačka ministrica okoliša, smatra da ministarstvo mora biti uzor zaštite okoliša i održivosti. A životinjska poljoprivreda smatra se vodećim uzrokom klimatskih promjena i uništavanja okoliša. Zabrana je navodno stupila na snagu s krajem siječnja. Oni su se, čini se, makli iz nekog virtualnog svijeta i pokušavaju riješiti problem zagađenja.

Ministarstvo također nalaže da sva jela koja se poslužuju u službenim prigodama moraju biti organskog porijekla. Prednost se mora davati sezonskim, lokalnim proizvodima iz pravedne trgovine. I dok se mnogi njezini kolege ne slažu, ministrica okoliša brani svoje stajalište. Tvrdi da ovim nalogom nikome ne govore što trebaju jesti, već samo promoviraju održive odabire hrane. I dok neka istraživanja sugeriraju da uzgoj određenih vrsta voća i povrća ima jednak utjecaj na klimu kao i proizvodnja mesnih proizvoda, dokazi ipak idu u korist prehrane s manje mesa. Prema izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a sam uzgoj životinja stvara skoro 20% globalnih emisija ugljičnog dioksida, što je više od cjelokupnog prijevoznog sektora. Ovakva strategija će najprije privući visokoobrazovane, a zatim biti primjer i  drugima!

Organizacijske vrijednosti - dodana vrijednost poduzeća

Organizacijske vrijednosti stvara i širi menadžment

Istraživanje provedeno na oko sedamsto poduzeća pokazalo je da postoji snažna pozitivna veza između organizacijskih vrijednosti poduzeća i njihove uspješnosti. One su ono što nas motivira, a ujedno ih je teško kopirati. Ali vrijednosti su i ranjive, naročito kad ih potkopava sam najviši menadžment poduzeća. Ed Mayo, generalni tajnik udruženja Co-operatives UK, napisao je knjigu Values: how to bring values to life in your business. Koje su prema njemu najveće zamke na koje menadžer treba paziti u svom radu kako ne bi ugrozio organizaciju? Za one koji nemaju vremena čitati knjigu ili im je teško dočekati dostavu s Amazona evo njegovog popisa:

  • pričati o poticanju rezultata, a zatim nagrađivati više menadžere bez obzira jesu li se stvari uistinu poboljšale,
  • pokušavati prikriti nedostatke istinskih vrijednosti objavljivanjem liste želja korporativnih vrijednosti,
  • izdavati priručnike s uputama te standardne procedure i politike, ali dozvoljavati menadžerima da se ponašaju kako god žele,
  • izabrati novog čelnika koji će odlučiti provesti velike promjene bez razumijevanja učinka koji će to imati na poduzeće,
  • ne ponašati se u skladu s vlastitim vrijednostima.

Jer ako ih ljudi uistinu ne žive iz dana u dan, vrijednosti su pusto slovo na papiru i sprečavaju rast. U suprotnom mogu predstavljati značajnu kompetitivnu prednost poduzeća.

Razvoj zakonodavstva presudan je za uspjeh

Menadžment države treba stvoriti nezavisno pravosuđe i zakonodavstvo

Južnoafrički pravni analitičar Martin van Staden analizirao je štetnost nejasnih ili nepotpunih zakona na rast i razvoj demokracije u Južnoafričkoj Republici. Donoseći takve kvazi zakone, pravilnike koji ne daju predvidljive mjere, ili pak kvazi-zakone koji daju ogromnu moć državi stvara se nesigurnost i velika šteta. Bez ikakve prave odgovornosti sudova, tvrdi on, nastaje administrativna država gdje službenici koriste svoje diskrecijsko pravo da provode svakakve nerazumne stvari. Američki profesori Bruce Frohnen i George Carey definirali su kvazi-zakon kao mjere koje nose snagu zakona, ali im nedostaju bitna obilježja zakona. Često se slične stvari dešavaju i na nižim administrativnim razinama gdje niži službenici odlučuju o različitim aspektima naših života. Na kraju imamo mikro menadžment društva od strane administracije. Takav suptilan utjecaj na naš život izgubi se u svakodnevnom isticanju velike korupcije i nekompetentnosti i upravo stoga je opasan.

Primjerice, Zakon o kratkoročnim osiguranjima u Južnoafričkoj republici ovlašćuje registracijsko tijelo da odbije registrirati pružatelja osiguranja ukoliko drži da je to u javnom interesu. No javni interes nije definiran. Vladavina prava nije ograničena samo na provedbu postojećih zakona. Osnovno je načelo da oni koji provode pravo, uglavnom državni službenici, moraju to činiti u skladu sa strogim smjernicama. Oni tek rijetko, ako ikada, to rade prema vlastitom diskrecijskom pravu. Takvim načinom rada štete ekonomiji obujma i razvoju ekonomije općenito. Robinson u svojim djelima često naglašava da je pravna sigurnost jedna od temelja opstojnosti države, a ako želite čuti nešto više o tome sredinom svibnja je u Zagrebu pa rezervirajte svoje mjesto!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.