Poduzeće nastalo iz vlastite potrebe

Igor Pureta Igor Pureta

Andrea Newberry, restauratorica umjetničkih djela iz Chicaga, 2010. ostala je bez posla dok je bila u drugom stanju iz potrebe osnovala poduzeće!

Kad potreba stisne osnujte poduzeće

Andrea Newberry, restauratorica umjetničkih djela iz Chicaga, 2010. ostala je bez posla dok je istovremeno bila u drugom stanju. Budući je restauratorska industrija bila u problemima odlučila je postati mama na puno radno vrijeme. Lijepo je vidjeti da je jedna (ili više) osoba tako odlučno i usmjereno na uspjeh. No, posao na puno radno vrijeme dati trudnici izbjegavaju mnogi poslodavci. Ponekad se to radi na otvoren, a ponekad i na prikriven način. Kako Andrea nije nikako mogla naći odjeću za dojenje koja bi ujedno bila moderna i ženstvena. Osjećajući da nije sama, objavila je anketu na Facebooku te u tri dana dobila preko 500 odgovora. Stoga je pokrenula vlastito poduzeće LecheLibre.com. Prvu proizvodnju financirala je online pretprodajom, a sav daljnji razvoj zasad financira isključivo iz prihoda od prodaje. Vizija joj je da sljedeće godine provede Kickstarter kampanju kako bi povećala proizvodnju te plasirala svoje modele u trgovine. Andrea pritom ništa nije znala o modnoj industriji. Sama je naučila šivati te je počela malim koracima, s dva najupečatljivija kompleta, a zatim proširivala liniju kako je posao rastao. Razvila je snažan, autentičan brend i ostala dosljedna svojoj misiji: promovirati dojenje na javnim mjestima s ciljem osnaživanja majki.

Prostor za poduzeće budućnosti

Poduzeće treba omogućiti ugodnu radnu okolinu

KPMG-ijev ured iz Adelaidea, Australija, nedavno je predstavio svoje potpuno obnovljene prostore. Ti bi uredi ujedno trebali služiti kao prototip radnog prostora za KPMG u drugim većim gradovima. Agilan radni prostor, kako su ga nazvali, ima za cilj podržati fleksibilan rad kao način života za svakog radnika. Ured je podijeljen u zone. Ako želite da vas se ne smeta, uputite se u fokus zonu. Ako se nalazite u surađivačkim zonama, tada ćete neizbježno naići na interakciju. Ako vam na pamet padne dobra ideja, požurite u područje iskrenja kako biste brzo zapisali vaše ideje na jednom od elektroničkih ekrana ili bijelih ploča ugrađenih u zidove. Telefoni u uredima ne postoje, već čitav ured funkcionira putem laptopa. Jednostavno stavite slušalice na uši kako biste preuzeli poziv koji se preusmjerava putem vašeg laptopa. Nitko od menadžera nema svoj ured, već si pronalaze stol u području koje najbolje odgovara projektu na kojem trenutno rade. Susan Ferrier, KPMG-ijev nacionalni partner za osoblje i uspješnost, uvjerena je da će se ulaganje (7 milijuna australskih dolara) isplatiti kroz sretnije, produktivnije i kreativnije djelatnike. Ne znam kako to izgleda u svjetlu onih anti-open-space istraživanja, ali čini se da je KPMG kao poduzeće zadovoljno!

Poduzeće i učenje s jedanaest godina

Poduzeće osnivaju i djeca

Djeca od 11 godina obično vrijeme provode buljeći u mobitele pa ih jedva privolimo na učenje. Ova djevojčica uz to ima i vlastito poduzeće! Mira Modi ima 11 godina i vlastito poduzeće. Vikendima umjesto da se igra sa svojim prijateljima ona neumorno baca kocke kako bi prema provjerenoj metodi odredila pouzdane lozinke za svoje klijente. Ideju je dobila dok je njezina majka, poznata novinarka i autorica, istraživala o računalnoj sigurnosti. Diceware je metoda generiranja lozinki pomoću bacanja kockica. Metodu je pronašla njezina majka tijekom istraživanja za svoju posljednju knjigu i pretočila ju u viziju za Mirino poduzeće. Mira je u početku lozinke prodavala na promocijama knjige i otkrila da joj se to sviđa. No, nakon članka u novinama, u roku od dva dana pristiglo je 500 narudžbi. Računajući da za kreiranje jedne lozinke treba oko 10 minuta, Mira je otkazala sve svoje planove za vikend. Jer tijekom tjedna je ipak obična školarka koja odrađuje svoje svakodnevne školske obaveze, a uz to još pohađa satove plesa i gimnastike. Mala Mira kaže: "Neki smatraju da je biti popularan u školi najbolja stvar na svijetu, ali ja mislim da je ovo puno bolje. Ljudi stvarno uče iz ovoga i to je dobro."

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.