Polarna klima u poduzeću je vaš izbor

Igor Pureta Igor Pureta
Menadžer je kriv ako u poduzeću ne valja komunikacija

Kakva je radna atmosfera oko nas i kako se odražava na organizacijsku kulturu je izbor menadžera i to izbor koji treba svakodnevno potvrditi.

Kad novi radnik počne loše obavljati svoj posao razlog je loš izbor prilikom zapošljavanja radnika. Ukoliko proces ne poboljšate vrlo brzo ćete se susresti s puno većom prijetnjom od nerada. Proteklih dana smo u medijima pratili događanja oko imenovanja jednog dužnosnika u nadzorni odbor državnog poduzeća. Posljednjih nekoliko desetljeća se rijetko pazilo i reagiralo na to je li odabrana osoba kompetentna za takvu poziciju. Slabo se pazilo i jesu li ugroženi čiji interesi. Ipak, ovaj put su mediji postavili pitanje moralnosti njegova imenovanja. Slijedila su nemušta objašnjenja i izbjegavanje komentara onih koji bi to trebali moći komentirati. Na kraju je imenovanje povučeno i čini se da će posao biti povjeren nekom drugom.

Gospodarska situacija i aktivnost u Hrvatskoj je prilično komplicirana zahvaljujući pretjeranim troškovima. Između ostalog, njima su pridonijela i zapošljavanje nepotrebnih i pogrešnih osoba, često na visoke pozicije. No,koliko često se slična situacija događa i u poduzećima u kojima radimo i koje vodimo?

Prilikom zapošljavanja novih radnika svako poduzeće koristi svoj ključ za odabir. U onim razvijenijima postoji čitava procedura koja počinje objavom natječaja. Nakon toga slijedi pomno isčitavanje životopisa, psihološko testiranje i intervjui s kandidatima. U njima često, osim psihologa, sudjeluju i zaposlenici različitih funkcija, kako bi što bolje procijenili kandidate. Rijetko kad u intervju ili u neki drugi dio procesa odabira bude uključen i direktor poduzeća ili član Uprave. Razlog tome nije taj što oni ne bi željeli sudjelovati . Razlog je što je njihov radni dan prepun obaveza usmjerenih kako bi se ostvario ukupni cilj poduzeća. Izbor je stoga prepušten nižim razinama odlučivanja, kao na primjer voditelju odjela. Njemu u tome pomažu osobe stručno osposobljene za takav zadatak.

Zapošljavanje radnika

Postoje poduzeća koja nemaju razvijenu službu ljudskih resursa, već konačnu odluku u pravilu donosi sam voditelj. U takvim slučajevima postavlja se pitanje njegove kompetentnosti za izbor ljudi. Kvaliteta njegovog izbora ovisi o različitim faktorima. Moguće je da rezultat bude odličan izbor voditelja. Moguće je i da on odabere osobu koja nije najbolji izbor od postojećih kandidata.

Rezultat takvog, lošijeg, izbora vidjet će se tek kad novi radnik počne izvršavati svoje zadatke na nedovoljno kvalitetan način. Nakon toga se obično postavi pitanje tko ga je izabrao. Pitanje odgovornosti u takvom slučaju često staje na voditelju, jer je on imao zadnju riječ. Svojim je izborom utjecao na poslovni rast tima ili odjela. No, je li stvarna odgovornost samo na voditelju odjela ili seže i do njemu nadređenih osoba, npr. direktora sektora?

Izuzetno je važno da voditelji na svim razinama podređene voditelje nauče određene stvari. Na primjer, prepoznati ljude koji dijele slične ideje i vrijednosti poput onih koje promovira organizacija. Uz to je važno da znaju procijeniti njihove sposobnosti. Ukoliko ta znanja voditelj nije usvojio ili usavršavao, teško je očekivati da će, biti primjer i bez nadzora i sudjelovanja onih koji to znaju, odabrati kvalitetne ljude.

Prijenos znanja

Na višerangiranom voditelju je zadatak da prenosi znanje i razvija sposobnosti nižerangiranim voditeljima u svom timu. To uključuje i one nužne za kvalitetan izbor zaposlenika. Isto tako, višerangirani voditelj ima i obavezu sudjelovanja u izboru novih radnika za vrijeme prijenosa znanja. Posebno se to odnosi ako smatra da su sposobnosti iznanja nižerangiranog voditelja na manjkavoj razini.

Problem je ako već nemate sustav za upravljanje ljudskim resursima. Ako niste zadovoljni nekim članovima timova svojih podređenih postavite si pitanje. Jeste li im mogli osigurati adekvatnu stručnu pomoć nekih od vanjskih poduzeća specijaliziranih za odabir kadrova u koju imate povjerenje. Također, jeste li im prenijeli poruke, ideje i vrijednosti na kojima je temeljena vaša organizacija? Zapitajte se i jeste li im prenijeli znanje, informacije i sposobnosti potrebne za kvalitetan izbor članova njihovog tima. Koliko ste im pomogli pri izboru? Ako ste preskočili barem jedan od tih koraka, odgovornost za loš rezultat i lošu klimu među zaposlenicima, je na vama.

Sljedeći put pazite kad u vašoj organizaciji objave natječaj za radno mjesto u dijelu poduzeća za koje ste vi odgovorni. Stavite fokus na planiranje i organiziranje svih koraka u procesu odabira kandidata. Sudjelujte u njemu aktivno. Sve dok niste posve sigurni da su kontrole obavljene i da se proces kvalitetno odvija i bez vaše neposredne pomoći. To je jedini način da, sa sigurnošću, možete reći da ste poduzeli sve kako biste zaposlili pravu osobu i tako pridonijeli razvoju stvaralačke i kreativne klime u svom poduzeću.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.