Posao iz muke pomaže svima

Igor Pureta Igor Pureta

Posao ne biramo sami već on izabire nas. Našli smo se na pravom ili krivom mjestu u nekom trenutku i započeli s radom pa čekamo što će se dogoditi.

Kad posao ne biramo već nas muka natjera na njega

Posao često ne biramo sami već on izabire nas. Našli smo se na pravom ili krivom mjestu u nekom trenutku i započeli s radom pa čekamo što će se dogoditi. Ipak, poduzetnici i lideri koji žele mijenjati svijet i učiniti ga boljim mjestom za sve nas sve su češća pojava svuda u svijetu, pa i u Brazilu. Osim već spomenutog nedavnog primjera Myriam Sanchez, Carolina Ignarra još je jedna izuzetna Brazilka. Nakon što je 2008. nastradala u saobraćajnoj nesreći ova profesorica tjelesnog bila je osuđena na kolica. No nije se prepustila samosažaljenju. Postupno se uspjela vratiti na posao. Dapače, mnoga poduzeća nudila su joj poslove, ali ne sukladne njezinim kvalifikacijama.

Jednostavno su htjeli popuniti kvotu zapošljavanja ljudi s invaliditetom. Stoga je odlučila pokrenuti poduzeće koje bi objedinjavalo vještine raznih stručnjaka s invaliditetom te stvarne potrebe poduzeća koja nastoje zadovoljiti zakon o kvotama. Pokrenula je konzultantsko poduzeće Talento Incluir koje se fokusira na uključivanje osoba s raznim invaliditetima na tržište rada. "Mnogi su nesigurni te stoga nastojimo kod njih razviti ponašanje koje će im omogućiti da ravnopravnije funkcioniraju u društvu", kaže Ignarra. Tijekom sedam godina Talento Incluir pružio je usluge preko 300 poduzeća u Brazilu. I kod nas zakoni tjeraju poslodavce da zapošljavaju ljude s invaliditetom no mnogi još uvijek ne znaju što bi s njima pa radije plaćaju kazne. Eto ideje!

Posao ili zdravlje, kokoš ili jaje

Prema dijagnozama tamošnjih liječnika u Velikoj Britaniji jedna od četiri osobe pati od poremećaja mentalnog zdravlja. S jedne strane, posao je ključan za oporavak jer osjećaj uspješnosti i postignuća te pripadnosti timu doprinose vlastitom osjećaju samopoštovanja. No, kada se zdravlje počne urušavati bitno je imati na umu da vlastito zdravlje i oporavak trebaju nadvisiti posao. Samo ako smo zdravi i sposobni za rad moći ćemo naći balans između tih dvaju dijelova našeg života. Stoga se ne smijemo bojati delegirati ili stvari dovršavati prema vlastitim mogućnostima umjesto upadanja u zamku natjecateljskog duha na poslu. Treba si uzimati i vrijeme za sebe kako bismo mogli procijeniti svoje osjećaje, potražiti pomoć ili jednostavno kako bismo dobili novi pogled na stvari i novi poticaj. Također, važno je ostati aktivan.

Nastojati se družiti s kolegama, izaći na ručak, dići se ponekad od računala. Iako smo na poslu najprije radnik, da bismo dobro obavljali svoj rad trebamo i prekide. Jer lako je uvući se u rutinu i presjediti pred računalom čitavo radno vrijeme, ali upravo tako upadamo u letargiju. I na kraju, ponekad smo prekruti sami sa sobom. Važno je prihvatiti da svi imamo dobre i loše dane i da ne možemo uvijek biti savršeni te ne uzimati stvari previše k srcu.

Posao iz telefonske govornice

Jeste li znali da su britanske ikone - crvene telefonske govornice – proglašene najvećim britanskim dizajnom ikada? No, otkako su postale nepotrebne novi posao im ne gine kako bi preživjele u borbi s neumitnom potrebom za zaradom. Trenutna opsesija društvenim mrežama i mobilnim telefonima im nije išla na ruku pa im se traži nova namjena. Njujorško poduzeće Bar Works udahnut će im novi život te popularne govornice pretvoriti u minijaturne urede za poduzetnike u Londonu, Edinburghu i Leedsu. Bar Works je započeo kao alternativa popularnim zajedničkim uredima. Oni svojim klijentima za mjesečnu naknadu osiguravaju besplatan internet i uredsku opremu. Sada su se udružili s Red Kiosk Company iz Velike Britanije te planiraju pokrenuti Pod Works. Cilj im je osigurati prostor za poduzetnike u pokretu koji možda trebaju obaviti neki posao prije konferencije ili sastanka. Telefonske govornice bit će opremljene s 25-inčnim ekranom, bežičnim mišem, printerom i skenerom, bežičnom vezom, aparatom za piće te će biti grijane. Korisnici će plaćati 19,99 funti mjesečno kako bi imali 24-satni pristup bilo kojoj govornici u navedenim gradovima. Tako bi pretplatnici sebi omogućili da obave posao i dok su na terenu. U Bar Worksu smatraju da će govornice poduzetnicima omogućiti puno bolji fokus na posao nego barovi te im omogućavati privatnost i sve to za cijenu manju od dvije šalice kave tjedno.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.