Poslovni uspjeh ne mari za prosječnost

Igor Pureta Igor Pureta

Poslovni uspjeh je nešto čemu teže i pojedinci i organizacije, no da bi smo ga postigli moramo se izdići iz prosječnosti.

Izvanredna postignuća osiguravaju uspjeh

Herjavec Group, poduzeće za računalnu sigurnost, jedna je od najvećih i najprofitabilnijih informatičkih poduzeća u Kanadi. U nedavnom intervjuu za Entrepreneur, Robert Herjavec odao je tajnu svog uspjeha. Kako je sam rekao, bilo je to povećanje produktivnosti odnosno odbacivanje ″virusa osrednjosti″, ne prihvaćati biti prosječan ni na koji način. Herjavec je u Kanadu došao kao osmogodišnji dječak. U školi su ga zezali zbog njegovog engleskog, kao i zbog odjeće. No, kada se požalio, otac, koji je svakoga dana hodao 3 kilometra na posao kako bi uštedio na autobusnoj karti, dao mu je jednu od najvažnijih lekcija: "Nikada se nemoj žaliti." Sa 14 godina već je znao da jednoga dana želi imati vlastito poduzeće.

Kako nije imao mentora, počeo je gutati knjige - biografije o izuzetno uspješnim ljudima. I tada je shvatio da nitko ne mari za prosječnost. Ako želite biti uspješni, treba se koncentrirati na jednu stvar i raditi je bolje od svih ostalih. U suprotnom, nikada nećete ostvariti vaš pun potencijal niti ćete vaše snove pretvoriti u stvarnost. "Otkrijte vaš talent, budite izvrsni i primijenite to najbolje što možete! Ako to učinite, ostvarit ćete poslovni uspjeh, a steći ćete i osjećaj osobnog zadovoljstva i ispunjenja kakve nikakav novac ne može kupiti."

Osiguranje za budućnost

Poduzeće treba misliti na budućnost

I u Hrvatskoj se puno pričalo o poteškoćama pri zapošljavanju s kojima se često suočavaju profesionalni sportaši nakon završetka sportske karijere. Naravno, ne radi su tu o nogometašima ili drugim medijski eksponiranim sportovima. Radi se o sportašima koji nisu toliko medijski izloženi te se ne uspiju financijski osigurati tijekom godina sportske karijere. Veliku je buru kod nas podigla i takozvana "naknada za izvrsnost" donešena 2014. godine.

Stoga je još zanimljivija inicijativa Nigerije da profesionalnim sportašima da osiguranje za budućnost. I to na sasvim neobičan način - obučavanje za razna zanimanja. Paralelno uz promoviranje sporta od školske dobi, nigerijski sportaši će imati i pogodnost stručnog obrazovanja. Takvo obrazovanje će ih pripremati za život nakon umirovljenja u sportu. Time će ujedno i privlačiti mlade na bavljenje sportom te na iskazivanje svojih talenata u raznim domenama od školske dobi.

Poslovni uspjeh ovisi o menadžeru

Poduzeće ovisi o kvalitetnim ljudima

Čudno, zar ne? :-) Pravo je pitanje što je bilo prije – kokoš ili jaje? Profesor Chamorro Premuzic postavio je pitanje koje mu se učinilo presudnim za poslovni uspjeh neke organizacije. Generiraju li angažirani djelatnici bolji rezultat ili su učinkovitiji djelatnici jednostavno angažiraniji? Također, cilj jednog Gallupovog istraživanja bio je utvrditi kakvo vodstvo rezultira angažiranijim djelatnicima. Je li to vodstvo koje se fokusira na građenje odnosa ili vodstvo koji se fokusira na rezultate djelatnika. No, rezultat je pokazao zanimljivu korelaciju između ta dva pristupa. Tako su djelatnici sedam puta angažiraniji kada smatraju da je njihov menadžer dobro upoznat sa zadacima na kojima oni rade, a isto tako i da su čak do petnaest puta manje angažiraniji kada smatraju da njihov menadžer nema pojma o poslovima i zaduženjima svojih podređenih.

Drugo istraživanje pokazalo je da vodstvo koje se temelji na unapređenju odnosa uistinu poboljšava angažman djelatnika. Ono koje se temelji na rezultatima dugoročno djeluje na angažman. Jer kada menadžeri pomažu svojim djelatnicima da daju najbolje od sebe, angažman tada postaje nusproizvod. A Gallupovo istraživanje je i pokazalo da se najuspješniji lideri ne fokusiraju samo na jedan stil. Oni paralelno rade i na odnosima, i na rezultatima.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.