Povjerenje se ne podrazumijeva

Igor Pureta Igor Pureta

Današnja tehnologija omogućava skriveno snimanje raznih podataka i ponašanja koje se može koristiti na različite načine. Povjerenje postaje upitno!

Tehnologija omogućuje krađu

Australski poslodavci do nedavno su mogli otpustiti djelatnike zbog tajnog snimanja privatnih razgovora na radnom mjestu. Razlog otkaza je bio nedolično ponašanje i izgubljeno povjerenje. Tajno snimanje na radnom mjestu smatralo se kršenjem načela međusobnog povjerenja koje je osnova radnog odnosa. Međutim prošle je godine došlo do promjene u tumačenju zakona. Visoki sud u jednom je slučaju presudio da u ugovoru o radu ne postoji podrazumijevani uvjet međusobnog povjerenja. Prije tog slučaja, brojne presude priznavale su da tajno snimanje potkopava međusobno povjerenje koje je temelj radnog odnosa. Nakon ove presude, prizivni sudovi u Queenslandu i New South Walesu odbili su pokušaje da se vrati podrazumijevani uvjet povjerenja.

Svi nosimo mobitele koji imaju mogućnost snimanja. Poslodavci se trebaju zapitati koliko su dobro zaštićeni od tajnih snimanja koja bi potencijalno mogla naškoditi poslovanju poduzeća otkrivajući pojedine projekte i razvojne planove. Također bi možda trebali razmisliti o uključivanju zabrane tajnih snimanja na radnom mjestu u svoje pravilnike te ugovore o radu. Tako bi upozorili djelatnike o mogućim posljedicama i disciplinskim mjerama.

Gospodarska komora za žene

Kad ih menadžment zaobilazi žene se same organiziraju

Prije par tjedana u Londonu je najavljena prva Gospodarska komora za žene. Komore usmjerene prvenstveno na umrežavanje žena nisu novost. U SAD-u postoje na svim razinama, a postoje i u drugim državama, poput Australije ili čak Bangladeša. Londonsku komoru za žene pokrenula je Jurga Zilinskiene, porijelom Litvanka, koja je u Londonu osnovala agenciju za prevođenje Translation Today. Osim komore, u Velikoj Britaniji postoje razne grupe i klubovi koji pomažu i potiču umrežavanje gospodarstvenika. Ženska gospodarska komora bit će orijentirana na posao, širenje i unapređenje poslovanja, stvaranje kontakata, pronalaženje prilika te razmjenu znanja.

Na inauguracijskoj večeri komore tražilo se mjesto više. Sudjelovale su 54 žene iz raznovrsnih poduzeća, među kojima su i Shell te Marks & Spencer koje zahvaljujući ženskom menadžmentu imaju nezaustavljiv rast. Zilinskiene se nada da će komora do rujna imati 100 do 150 članova. Kao i 15 članova upravnog odbora, muškaraca i žena, s ciljem pomaganja što većem broju žena.

Za povjerenje je presudan svaki kontakt

Menadžment treba biti u kontaktu s radnicima da bi osigurao povjerenje u poduzeću

Nedavno je održan okrugli stol časopisa Management Today. Cilj je bio pokušaj da se uspostavi povjerenje u poduzeće i njegove vrijednosti. Svako poduzeće ima potrebu oko sebe okupljati dionike koji dijele iste vrijednosti. Akosu dionici to povjerenje izgubili potrebno ga je vratiti. Manjak kontrole provode li se deklarirane vrijednosti sigurno tome neće pridonijeti. Organizacijska kultura je pod utjecajem društvenih medija postala daleka transparentnija. Na okruglom stolu se raspravljalo zašto je ona od presudnog značaja za poduzeće. Howard Kerr, predsjednik Uprave poduzeća za poslovne standarde BSI, smatra da poduzeća moraju svoje aktivnosti temeljiti na visokoj razini integriteta. Također je mišljenja da će svako poduzeće uspjeti sukladno tome koliko dosljedno provodi integritet u praksu. To je točno jer pusta teoretiziranja i jesu ono što ljude najprije odbacije od neke ideje. Ukoliko ne vide da se ideja, ma koliko dobra bila u teoriji pretvara u praksu - imate problem!

Estelle Brachlianoff je ženska članica višeg menadžmenta i direktorica Veolije za Veliku Britaniju. Dodala je da je sljedeći izazov, naročito u velikim poduzećima, kako te korporativne vrijednosti prenijeti na čitavu kompaniju. Carol Bagnald, direktorica HSBC-a za London, smatra da je za korporacijsko upravljanje bitan stav koji dolazi s vrha. A Andy Street, direktor lanca robnih kuća John Lewis drži da "svaki pojedini kontakt, bilo da ste u ulozi potrošača, zaposlenika, ili dobavljača, važan da bi se stvorilo povjerenje".

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.