Prava odluka u pravo vrijeme

Igor Pureta Igor Pureta

Kineska vlada je donijela nekoliko odluka nakon što je ekonomija doživjela je usporavanje stope rasta

I državni menadžment treba donositi odluke

Kineska vlada je donijela nekoliko odluka nakon što je ekonomija doživjela je usporavanje stope rasta. Stopa rasta pala je sa 7,7% u prvom na 7,5% u drugom kvartalu pa je kineski ekonomski menadžment reagirao potičući razvoj. Prihvatili su neke mjere kojima žele zaustaviti daljnji pad. Vjerujem da bi mnoge zemlje bile prezadovoljne s takvim padom, a možda bi im se i omakla neka odluka. Razlog smanjenja rasta je smanjena potražnja s američkog i europskih tržišta koje se same pate sa svojim problemima. Zato njihovi stanovnici troše manje nego inače. Jedna od mjere jest i privremeno je ukidanje PDV-a za male poduzetnike kako bi se potaknula domaća potrošnja. Očekuje se da će ova mjera pomoći milijunima malih tvrtki te povećati zapošljavanje i prihode milijuna ljudi.

Prema istraživanju HSBC-a upravo to se i desilo! Kineska vlada je donijela nekoliko odluka nakon što je ekonomija doživjela je usporavanje stope rasta gospodarstva. Nakon što je stopa rasta pala sa 7,7% u prvom na 7,5% u drugom kvartalu Kinezi su prihvatili neke mjere kojima žele zaustaviti taj pad. Vjerujem da bi mnoge zemlje bile prezadovoljne s takvim padom, a možda bi im se i omakla neka odluka. Razlog smanjenja rasta je smanjena potražnja s američkog i europskih tržišta koje se same pate sa svojim problemima pa njihovi stanovnici troše manje nego inače. Jedna od mjere jest i privremeno je ukidanje PDV-a za male poduzetnike kako bi se potaknula domaća potrošnja. Očekuje se da će ova mjera pomoći milijunima malih tvrtki te povećati zapošljavanje i prihode milijuna ljudi.

Prema istraživanju HSBC-a upravo to se i desilo; proizvodnja je ubrzala svoj rast već u rujnu. Podaci objavljeni tijekom proteklih tjedana pokazuju da su proizvodnja, izvoz, maloprodaja i ulaganja u osnovna sredstva porasli i u kolovozu. Očekuje se da će uspjeh koje su donijele ove aktivnosti potaknuti Kinu na uvođenje dodatnih mjera za poticanje domaće potrošnje. To će pak stvoriti povoljnije uvjete za daljnje provođenje reformi.

Mislite li da bi i naša Vlada mogla ukinuti PDV, makar i privremeno?

Prava odluka je važna

Menadžment donosi prave odluke

Izvršna direktorica Yahooa imala je par savjeta za sudionike TechCrunch Disrupt-a neki dan u San Francisco-u. Jedna je da odluka mora biti prava, a to može biti samo ako slušate svoje srce! Na pozornici TechCrunch Disrupt-a u San Francisku jedna od glavnih zvijezda bila je Marissa Mayer, glavna izvršna direktorica Yahoo-a. Naravno, većina pitanja novinara i voditelja bila su usmjerena na uspjehe koje Yahoo niže pod njenim vodstvom. Najsvježiji od njih je da Yahoo, tijekom mjeseca koristi više od 800 milijuna ljudi što je povećanje od 20%. Dodatnu draž tom rezultatu daje i činjenica da su njih oko 350 milijuna mobilni korisnici. To potvrđuje da rješenje koje je odabralo poduzeće, orijentacija prema mobilnim korisnicima, daje rezultate.

Mayer je u Yahoo došla iz Google-a i čini se da je njen dolazak zaista donio promjenu razmišljanja. Promjena je nužna da se poduzeće trgne iz letargije u koju je zapalo posljednjih godina. Osim dobrih rezultata i vizija o budućnosti Mayer je spomenula još nešto što bi svaki voditelj trebao imati na umu. Ona je, naime, prepričala razgovor koji je nedavno vodila s jednim kolegom također izvršnim direktorom. On ju je pohvalio što je u situaciji kad su joj dežurni moralizatori brojali svaku riječ donijela prave odluke i stajala iza njih. Donosite li Vi prave odluke?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.