Preferira se ženski menadžment

Igor Pureta Igor Pureta

 Menadžment teorija ima koliko i teoretičara. Nekima postaje jasno da menadžment ne ovisi samo o situaciji već je važan i menadžer.

Menadžment žena je uspješniji od menadžmenta muškaraca

Menadžment teorija ima koliko i teoretičara. Jedni preporučuju jedne načine upravljanja, drugi druge. Nekima postaje jasno da menadžment ne ovisi samo o situaciji već je važan i menadžer. Poduzeće Kako bi ustanovili što je preferirani menadžment kod radnika. Poduzeće Pershing koje se bavi financijskom djelatnošću provelo je istraživanje na više od 2.000 odraslih Amerikanaca. Istraživanje je pokazalo da se preferiraju noviji stilovi rukovođenja, usmjereni na suradnju, kao što su slušanje, savjetovanje i postavljanje pitanja. Isto tako, 7 od 10 ispitanika te je stilove povezalo sa ženama, dok su tradicionalni stilovi rukovođenja poput izdavanja naredbi te upotrebe sistema mrkve i batine u 77% slučajeva, povezani s muškarcima.

Čini se ipak, da to što radnik preferira ne dolazi baš do svakog uha. Sve je više žena prisutnih u poslovnom svijetu. Stoga ne čudi da je i njihov utjecaj na radnom mjestu doveo do promjena u stilovima rukovođenja. Međutim, raskorak još postoji između deklarativnog preferiranja tzv. ženskih stilova rukovođenja i broja žena na ključnim menadžerskim pozicijama. Kim Dellarocca iz Pershinga smatra da su dobri ženski uzori ključ rješavanja ovog paradoksa. Izloženost pojedincima koji se suprotstavljaju stereotipovima pomaže ublažiti predrasude, što može biti dobra strategija za bolje prihvaćanje žena u tradicionalno muškim vodećim ulogama.

Crowdfunding zahtijeva nove propise

Menadžment crowfundinga treba nove propise

Nedavno sam spomenuo crowdfunding kao novi fenomen koji bi mogao pokrenuti (i preokrenuti) globano gospodarstvo. Zemlje poput SAD, Veliku Britaniju i Novi Zeland, poduzimaju korake kako bi crowdfunding postao novi legitiman izvor financiranja gospodarstva. Sada je i u Australiji jedno Vladino tijelo nedavno provelo istraživanje te preporučilo otvaranje mogućnosti za investiranje putem crowdfundinga svakome iznad 18 godina starosti, dok bi se ulaganja ograničila na 2.500 dolara po kompaniji.

To bi bilo ukupno 10.000 dolara godišnje (tj. za sve one koji ne dobivaju dionice za svoj ulog, a što se putem crowdfundinga uglavnom ne dobiva). Novim zakonskim propisima otvorile bi se daleko veće mogućnosti ulaganja, dok se istovremeno ulagači štite od visoko-rizičnih ulaganja. Australska vlada trenutno razmatra ove preporuke i odluka se očekuje u listopadu ili studenom. No, australska poduzeća također ne čekaju, nego već razvijaju crowdfunding platforme u očekivanju moguće promjene!

Menadžment kao zatvoreni muški klub

Menadžment je zatvoreni klub kojeg kontroliraju muškarci

Menadžment nekog poduzeća naravno treba birati prema sposobnostima potrebnima da njegovi članovi učine poduzeće konkurentnijim na tržištu. Ipak, čini se da se menadžeri češće biraju prema spolu nego prema sposobnostima. Teško je, naime, razumjeti kako je moguće da su žene kod nas obrazovanije, a opet manje zastupljene u menadžmentu poduzeća. I razna istraživanja pokazala su da poduzeća s većim udjelom žena direktora ostvaruju bolje rezultate u povratu po dionicama, povratu na prodaju i povratu na uloženi kapital. Također, imaju stabilnije dionice te manje kontroverzi u upravljanju, poput mita i prevara. Pa ipak, prema novom izvještaju PricewaterhouseCoopersa, temeljenom na ispitivanju preko 800 korporativnih direktora, svega 24% muških ispitanika smatra da rodna raznovrsnost uprave poboljšava rezultate poduzeća.

Svega 38% muškaraca smatra da ona poboljšava učinkovitost uprave. Ove brojke pokazuju kako iznenađujuće velik broj muških direktora još uvijek nevoljko prihvaća rodnu raznovrsnost uprava i prednosti koje ona donosi. Također, oko trećine muških ispitanika vjeruje da za pozicije u upravama još uvijek ne postoji dovoljan broj kvalificiranih žena. Paula Loop, voditeljica PwC-ijevog Governance Insights centra smatra da ove brojke pokazuju kako moramo još puno toga napraviti kako bismo muške kolege uvjerili da rodno raznovrsne uprave poboljšavaju rad uprava. Vjerujem da bismo muškarce trebali uvjeriti i da postoji sasvim dovoljan broj obrazovanih, dakle kvalificiranih, žena.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.