Preseliti tim u Sydney nije uobičajeno

Igor Pureta Igor Pureta

Ponekad nam se čini da troškovi upravljaju poslovanjem. U ovom poduzeću su odlučili preseliti čitav tim u skuplji grad kako bi im troškovi bili manji.

Smanjite troškove preseljenjem tima

Ponekad nam se čini da troškovi upravljaju poslovanjem. U ovom poduzeću su odlučili preseliti čitav tim u skuplji grad kako bi im troškovi bili manji! Brzorastuće australsko informatičko poduzeće Atlassian seli radna mjesta iz Ho Ši Mina, Vijetnam, u Sydney. Prije dvije godine sklopili su partnerski sporazum s Pyramid Consulting poduzećem u Vietnamu. Razvojni tim s kojim su tada krenuli u međuvremenu je narastao u multiproizvodni tim od 100 djelatnika. Kada su otvorili ured u Vijetnamu želja im je bila iskoristiti globalne resurse radne snage. No, došli su do razvojne faze kada su morali odlučiti: žele li udvostručiti ured u Ho Ši Minu i povećati ga na 300 zaposlenih ili objediniti sva ta radna mjesta u Sydneyju i pokušati izgraditi centar izvrsnosti koji će privlačiti talente iz čitavog svijeta.

I dok svi pokušavaju smanjiti troškove radne snage, ova organizacija je imala drugačiju računicu. Četrdeset djelatnika iz hošiminskog tima bit će dovedeno u Australiju gdje će biti zaposleno još 240 lokalnih djelatnika. Kod odluke o novim prostorima, Atlassianu je posebno bitno da oko sebe ima i brojna start-up poduzeća s kojima surađuje. Stoga ne žele biti u prestižnim i skupim prostorima, već onima koje se mogu priuštiti i start-up poduzeća te su dobro povezani javnim prijevozom.

Suradnja kod rješavanja nesuglasica je zdrava

Suradnja daje bolja rješenja od sukoba

Rješavanje nesuglasica zdravo je za sve uključene strane. Zato kad se nađete u prijeporu razmislite kako vam suradnja može pomoći da iz njega iziđete! Obično se nakon neke svađe ili nesuglasice udaljimo od osoba s kojima se svađamo iako znamo da nam samo suradnja s njima može pomoći da te nesuglasice riješimo. Na posljednjem zasjedanju Biskupske sinode u listopadu Papa Franjo je pokazao i jednu voditeljsku vještinu. Potaknuo je rasprave o teškim temama, ali i dozvolio različita mišljenja. Dapače, čak ih i podržavajući. I dok američki kardinal Raymond Burke smatra kako je crkva trenutno brod bez kormilara, Papa Franjo izjavljuje kako ga nesuglasice ne brinu te ih ne sputava, već rješavanje nesuglasica smatra vrlo zdravima. Također smatra da otpori predstavljaju tek različita stajališta, a ne nešto neprimjereno.

Objavljujući svoja drugačija razmišljanja svijetu je pokazao predanost aktivnom slušanju. Ono mu omogućava brojnim glasovima i kontroverzama da se uzdignu. Sve su to odlike dobrog lidera. Sposobnosti potaknuti okruženje na otvoreno iskazivanje različitosti, a nesuglasica biti više kako bi se zajedno došlo do boljeg rješenja. Prema njegovim riječima, za to su potrebne dvije odlike: hrabrost u govoru i poniznost u slušanju.

Suradnja za opće dobro?

Suradnja Kine i Sjedinjenih Država za opće dobro

Mogu li dva velika rivala napraviti zajedno nešto za opće dobro? Ako žele da suradnja bude iskrena i plodonosna možda će nam pokazati i da mogu! Svjetski političari neprestano žele pokazati da im je suradnja i dobrobit svih nas prvo na pameti. Uvijek se postavlja pitanja bi li ta suradnja mogla biti i bolja. Ovih smo dana na televiziji gledali susret američkog i kineskog predsjednika. Godinama obilježeni suparništvom i sporovima, američko-kineski odnosi danas su na kritičnom raskrižju. Kinesko sve snažnije gospodarstvo i vojna snaga kod Amerikanaca bude strah o pravim ciljevima Kine. Američko veće okretanje prema Aziji, takozvano balansiranje, kod Kineza budi sumnju o pravim namjerama Washingtona. Međutim, ove dvije sile trebaju jedna drugu i bitno im je da njihov međusobni odnos funkcionira.

Prije nedavnog puta u Kinu američki državni tajnik istakao da su odnosi između Kine i SAD-a najvažniji od svjetskih odnosa. Procjenjuje da ove dvije svjetske sile danas predstavljaju četvrtinu svjetske populacije i trećinu svjetskoga gospodarstva. Usprkos njihovim stalnim sporovima, dvije države surađuju na mnogobrojnim projektima. Kako će ove dvije sile zasigurno oblikovati 21. stoljeće, je li previše idealistički zamišljati da će se udružiti i oko nekih ciljeva za opće dobro?

Je li bolja suradnja ili kompetitivnost?

Suradnja je bolja od kompetitivnosti

Berny Dohrmann je osnivač udruženja CEO Space. Strastveno se zalaže za kooperativni kapitalizam, termin koji postaje rastući trend među poduzetnicima. Jedan od osnovnih postulata mu je suradnja među članovima timova, ali i samih timova. Pet puta godišnje udružennje CEO Space poziva poduzetnike na druženje. Druženja se održavaju prema principu jednotjedne konferencije. Tijekom njih dešavaju se pomaci u razmišljanju zbog kojih je Forbes takva okupljanja proglasio događajima na kojem poduzetnici moraju sudjelovati. Tijekom konferencije poduzetnici imaju priliku upoznati potencijalne klijente, ali i ulagače te dobavljače. Na taj način se potiče suradnja između svih članova u proizvodnom procesu. Sajam im, praktično, garantira ubrzani rast i razvoj njihovog poslovanja. Osnovna premisa je da "suradnja zamjenjuje konkurentnost, tako da svatko koga susretnete postaje partner u vašem uspjehu".

U svojoj knjizi Redemption: The Corporate Revolution, Dohrmann objašnjava kako je konkurentni kapitalizam usađen u američku kulturu. Smatra ga najboljim i najlogičnijim načinom poslovanja. Na kompetitivnosti su izgrađena čitava carstva. Tvrdi da je dokazano kako organizacije u kojima prevladava suradnja sustavno napreduju bolje od poduzeća koje se temelje na kompetitivnosti. Umjesto da druge stalno promatramo kroz prizmu konkurencije, možemo ih promatrati kao dostojne partnere od kojih možemo učiti te rasti još uspješnije zajedno s njima.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.