Prihvatite izazov i povećajte samopouzdanje

Igor Pureta Igor Pureta

Problemi su tu da se rješavaju, a izazovi koje nam donose i njihovo rješavanje mogu samo podići samopouzdanje u nama i oko nas.

Rješavajte probleme i povećajte samopouzdanje.

Problemi su tu da se riješe bez obzira koliko energije od nas zahtijevali. Izazovi koje nam donose i njihovo rješavanje mogu samo podići samopouzdanje u nama i oko nas. Želite li promjenu u karijeri izađite iz svakodnevice i prihvatite novi izazov na poslu. Novi poslovi ili novi zadaci jedan su od najstarijih načina razvoja lidera. Pri tom je bitno da ti zadaci izgledaju kao da nadmašuju vaše mogućnosti. Prihvatite se zadataka koji zahtijevaju od vas da razmišljate i djelujete drugačije i guraju vas izvan vaše zone ugode. Jedino takvi zadaci nas uče nečem novom i pomažu nam shvatiti da možemo više nego što vjerujemo da možemo.

Istraživanje Centra za kreativno vodstvo identificiralo je 5 situacija koje nas tjeraju na učenje:

  • Promjena posla, bilo da se radi o sadržaju, razini odgovornosti ili mjestu, zahtijeva od nas da se nosimo s odgovornostima koje su nam nepoznate.
  • Uvjeti nesigurnosti i dvojakosti od nas zahtijevaju da kreiramo promjene. Traže od nas djelovanje i donošenje odluka drugačijih od uobičajenih
  • Visoka razina odgovornosti pruža nam širu sliku i veću složenost te nas izlaže većem pritisku.
  • Upravljanje granicama kada moramo surađivati lateralno i s ljudima nad kojima nemamo formalne ovlasti.
  • Suočavanje s različitostima zbog izuzetno brzih i velikih promjena s kojima se organizacije danas susreću, kao i njihove globalne prisutnosti.

Pravi lider se prepoznaje i po tome što ima kompetencije da i sam traži slične situacije. Na taj način brusi svoje sposobnosti i povećava samopouzdanje i iskustvo. Zato ne oklijevajte, pogledajte oko sebe i priuštite si nezaboravne situacije i mogućnost za napredovanje!

Uspjeh je rezultat skromnosti i samopouzdanosti

Coaching uz poniznost pomaže uspjehu

Karl Moore sa McGill University i Tarun Khanna s Harvard Business School zaključili su da u korporativnim krugovima ima premalo poniznosti i poduzetničkog duha. I dok poduzetnički duh nije nešto što svi menadžeri moraju imati, poniznost, smatraju oni, jest. Jer poniznost je za uspjeh jednako potrebna kao i samopouzdanost. Upravo ta kombinacija daje najbolje rezultate. Poniznost je nužna kako bi propitivali sami sebe kada nešto krene krivo. Važno je i za priznavanje svoje greške prije svega samima sebi, a onda i drugima. Samopouzdanost i samosvijest su prijeko potrebne kako bismo uvidjeli kada neuspjeh stvarno nije naša greška. Ponekad su greške stvar okruženja, a to nam pomaže da prikupimo energiju te pokušamo iznova. Moore i Khanna smatraju kako je potrebno pomalo mijenjati tradicionalne korporativne sustave. Time će se osigurati da se nagrađuju upravo odlike poduzetništva i poniznosti, što znači prihvatiti povremeno i neuspjehe.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.