Blog post poduzeće

Prijenos poslovanja kao rezultat strateškog planiranja

Igor Pureta
Par razmatra načine prijenosa poslovanja

Prijenos poslovanja na novog vlasnika je jedna od mogućih varijanti razvoja poduzeća koja se može razmatrati tijekom strateškog planiranja.

Jedna od varijanti razvoja poduzeća koju strateško planiranje može iznjedriti jest i da poduzeće promijeni vlasnika. Takva razmatranja nisu jednostavna, ali ako zaista želite da vaše poduzeće napreduje treba razmišljati i o takvim rješenjima. Takvo razmišljanje je posljedica različitih razloga. Ponekad je prijenos poslovanja strategija za ekonomsko preživljavanje. Možda želite otići u mirovinu ili vam je ponestalo motivacije za nošenje s tolikim izazovima. Možda ste u nekome prepoznali osobu koja bi mogla nastaviti s razvojem poduzeća kao da ga vi vodite, ali je spremnija za promijenjeno okruženje u kojem se nalazite.

U takvim situacijama često dolazi do izražaja želja da poduzeće počne voditi netko tko vam je blizak. Na taj način poduzeće ostaje u vašoj blizini, a oslobodili ste se velike količine stresa koju poduzetnici neminovno osjećaju zbog svih zadataka i aktivnosti koje obavljaju. U takvim prilikama najčešći izbor pada na djecu ili najbliže rođake posebno ako želimo da poduzeće ostane u obiteljskom vlasništvu. Bez obzira na razlog važno je razumjeti kako prijenos poslovanja na sina ili kćer obaviti na što bezbolniji način kako biste izbjegli mnoge nedoumice ili troškove. Pritom razmislite želite li i koliko novca želite prilikom prijenosa poslovanja izdvojiti za sebe kako biste živjeli sukladno svojim zamislima.

Pojasnite svoje potrebe za dolaskom u mirovinu

Prije nego krenete u prijenos poslovanja dobro bi bilo otvoreno razgovarati s budućim vlasnicima zašto se povlačite iz vođenja i vlasništva poduzeća. Objasnite im koja vas je vizija osobne budućnosti ponukala na takvu odluku. To će im dati sigurnost da poduzeće dobro posluje, ali i što očekujete od njih vezano uz poduzeće i vas samog. Nemojte prešutno misliti da će sve biti u redu jer su u pitanju vaša djeca. Često puta se takva prešutna očekivanja znaju pretvoriti u najgoru noćnu moru.

Ako prijenos poslovanja želite obaviti u svrhu umirovljenja morate biti načisto hoće li vam novi vlasnici omogućiti priliv sredstava tijekom godina. Možda želite ostati povezani s poduzećem i ostvarivati mjesečni prihod. Dosta je takvih primjera u kojima vlasnici nastavljaju raditi u upravi poduzeća ili kao savjetnici novom vlasniku. Ako imate želje igrati važniju ulogu dok se novi vlasnik ne navikne na način vođenja poslovanja, možete nastaviti surađivati s klijentima ili nadgledati dio poslovanja.

Time ćete možda pomoći uspješnom uigravanju novog vlasnika u njegovu ulogu. Ovdje je iznimno važan fokus na osobni kontakt s tom osobom i vaša procjena da će ona to moći napraviti. Uostalom, ako vaš sin ili kći ne uspijevaju voditi posao kako bi trebali, a vi očekujete sigurne mjesečne isplate možda je bolje da budete u blizini i reagirate na vrijeme! Prijenos poduzeća na članove bliske obitelji prepun je drame i mnogo puta prijepora među braćom i sestrama koji nisu uključeni u prijenos. Raditi na odnosima koji su povezani s prijenosom poslovanja teže je od osmišljavanja načina na koji ćete prenijeti poduzeće novom vlasniku.

Poklonite poduzeće

Postoji nekoliko načina na koji poduzeće možete prenijeti novim vlasniku. Jedan od njih je pokloniti poduzeće. Možda poduzeće ima mnogo dugova prema dobavljačima ili se tržište tih proizvoda i usluga značajno smanjilo. Možda jednostavno ne želite od svoje djece tražiti novac.

Možda ne želite ili ne morate pokloniti cijelo poduzeće već samo dio, a djecu uključite u operativni dio poslovanja kako biste napokon odahnuli. Želite li zadržati većinski udio kako biste zadržali kontrolu? I to je moguće! Koji god razlog bio zbog kojeg ste se odlučili za darivanje budite sigurni kako takva vrsta prijenosa poslovanja utječe na financije. Tko će platiti porez na poklone, imate li vi kakvih obaveza nakon toga i žele li vaša djeca primiti takav poklon.

Mladić gleda podatke na zidu

Prodaja kao način prijenosa poslovanja

Ako se želite potpuno povući iz poslovanja poduzeća i posvetiti se nekim novim poduhvatima ili mirnijem životu vjerojatno ćete poduzeće htjeti prodati, a ne ga pokloniti. Životni vijek čovjeka je sve dulji, znanost i medicina nam omogućavaju da živimo puno dulje nego je to prije bio slučaj. Za život u mirovini tijekom sljedećih 30, 40 ili više godina potrebna su znatna sredstva. Iako možda imate i druge izvore prihoda kao što su privatno mirovinsko osiguranje ili životno osiguranje prihod od prodaje poduzeća nije mala stavka u cjelokupnoj računici na tako dugi niz godina.

Moguće je da će vam trebati manje novaca za ugodan život nego što ga trebate sad jer ste već otplatili kredite i nemate drugih novčanih obaveza. Ako niste sigurni koliko će vam novaca trebati tijekom tog razdoblja možda biste se trebali savjetovati s financijskim stručnjakom. Sigurno imate nekog tko vas već sad prati u vašem poduzetničkom pothvatu ili vam ga netko od suradnika može preporučiti.

Ako je vaše poduzeće vlasnik nekretnine u kojoj posluje poduzeće možete prodati poduzeće, a zadržati nekretninu i živjeti od rente. Davanje nekretnine u zakup može vam osigurati dovoljno sredstava koja će redovno pristizati na vaš račun. Time ćete imati priliv, a nećete biti uključeni u poslovanje poduzeća baš kao što ste i željeli. Možete se posvetiti uživanju u mirovini ili nekom drugom, novom, vama zanimljivijem pothvatu.

Djelomičan ili potpun prijenos poslovanja

Velike su šanse su da član obitelji neće imati novca za kupnju vašeg poduzeća u cijelosti. Možda može zatražiti zajam od banke, ali većina banaka nije baš voljna dati novac pojedincima da kupe neko poduzeće osim ako imaju dovoljno novaca da poduzeće kupe i bez pomoći banke. Možda možete dogovoriti da vam se svaki mjesec isplaćuje dio dogovorene cijene. Pritom treba paziti da je u ukupnu cijenu uračunata i kamata kojom financirate obročno plaćanje, baš kao što bi to radila i banka.

Ako kupac iz nekog razloga ne izvrši zadane obveze, tada ćete legalno preuzeti poduzeće natrag. Naravno da sve uplate možete zadržati. Za nadati se je da tijekom razdoblja u kojem niste upravljali poduzećem poduzeće nije pretrpjelo neku znatnu štetu zbog pogrešnih odluka.

Možete provesti i djelomičnu prodaju u kojoj prenosite samo određene dijelove poduzeća ili njegove imovine. To vam daje fleksibilnost jer zadržavate pravo glasa u upravljanju poduzećem, a omogućava i ostvarivanje ​​stalnog prihoda. Novi vlasnik vodi poduzeće pa ne morate donositi važne odluke, a imate pregled na poslovanjem.

Pravni dio prijenosa poslovanja

Metode provedbe prijenosa poslovanja su različite no svakako trebate inzistirati na tome da se svi detalji riješe ugovorom. Ugovor o kupoprodaji je osnovni pravni dokument za prijenos poslovnih interesa u poduzeću. Ugovorom možete odmah prodati svoje poduzeće po punoj traženoj cijeni ili ga u ugovor ugraditi mehanizme koje ćete kasnije koristiti za prijenos poslovanja. Želite li prenijeti poslovanje na člana obitelji nakon smrti, u slučaju invalidnosti ili odlaska u mirovinu, sve to možete staviti u ugovor o kupoprodaji koji je obvezujući kako za vas tako i za kupca.

Ako ste u situaciji da vam član obitelji radije isplaćuje mjesečne iznose umjesto da unaprijed plati dogovorenu cijenu i to trebate regulirati ugovorom. To je posebno korisno ako novi vlasnik ne može platiti punu cijenu odjednom. Ipak, budite oprezni jer rente dogovorene između dvaju privatnih osoba nemaju veliku sigurnost isplate. U slučaju problema ćete isplatu morati tražit preko suda.

Kao što vidite prijenos poslovanja nije jednostavan iz više razloga. Najprije zbog toga što vi sami trebate biti sigurni da se svog poduzeća želite odreći. To ima snažne emotivne i financijske implikacije jer se ljudima teško odvojiti od nečega što su stvarali godinama. Drugo, potrebno je pronaći pravu osobu koja će zadovoljiti vaše kriterije, a istovremeno nastaviti razvijati poduzeće u smjeru koji je zacrtao strateški plan. I treće, sve to treba regulirati vrlo jasno i detaljno pravnim sredstvima kako bi se smanjila mogućnost naknadnih problema koji mogu proizaći iz prijenosa poslovanja. No, ako želite da vaše poduzeće nastavi živjeti i uveseljavati vas svojim uspjesima isplati se potruditi!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.