Prijenos vlasništva na mlađe generacije u obitelji

Ramiro Ramiro

Prijenos vlasništva na mlađe generacije ključan je korak za održavanje kontinuiteta i dugoročnog uspjeha organizacije. Taj zaključak vrijedi bez obzira radi li se o malom obiteljskom poduzeću ili velikoj, razvijenoj korporaciji. U stvarnosti, taj proces često nije jednostavan kao što se može činiti na prvi pogled. Članovi obitelji mogu imati različite vizije razvoja i očekivanja, što može rezultirati dubokim prepirkama i pregovorima. Ipak, kroz otvorenu komunikaciju i prilagodbu, uzimajući u obzir i pregovaranje, moguće je pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane i osigurati glatku tranziciju vlasništva.

Slika prikazuje osobu koja piše na komadu papira olovkom.

Zamislite obitelj koja posjeduje kafić, restoran, medicinsku praksu ili bilo koji drugi poslovni poduhvat. Dolazi trenutak kada jedan ili oba roditelja, osnivači tog posla, planiraju otići u mirovinu. No, žele osigurati da se poslovanje nastavi i da ga preuzme njihovo dijete. To je upravo ono što podrazumijeva proces prijenosa vlasništva na mlađu generaciju. No, ovaj proces je iznimno složen i zahtjevan. Ključno je da sljedeća generacija, ako postoji, preuzme upravljanje poduzećem dobrovoljno i s velikim entuzijazmom. Podaci pokazuju da samo 30% obiteljskih poduzeća preživi prijenos poslovanja na drugu generaciju, dok tek 13% uspijeva prijenos na treću generaciju, a svega 3% ostvaruje dugoročni uspjeh.

Prijenos vlasništva unutar obitelji je dinamičan sustav koji uključuje mnogo donošenja odluka i pregovaranja. Važno je uzeti u obzir mnoge faktore, uključujući i učinkovito upravljanje vremenom. Ispravan prijenos vlasništva zahtijeva značajno vrijeme i napor, stoga je ključno unaprijed planirati kako biste osigurali dovoljno vremena za sve korake u procesu.

Potrebno je postaviti nekoliko ključnih pitanja. Prvo, zašto želite prenijeti vlasništvo? Je li to zbog želje da se obiteljski posao nastavi razvijati? Zatim, kome ćete prenijeti vlasništvo? Kćeri, sinu, oboma ili nekom drugom članu obitelji? Najvažnije je razmotriti kako ćete prenijeti vlasništvo, što uključuje suradnju sa svim sudionicima ovog procesa. Također je važno razmotriti i kada je pravi trenutak za prijenos vlasništva. Ne želite da bude prerano ili prekasno. Kada odgovori na ova pitanja budu jasni, obiteljskom poslovanju će biti omogućen siguran i kontinuiran razvoj.

Kada prenijeti vlasništvo?

Većina vlasnika obiteljskih poduzeća svjesna je da će prije ili kasnije prenijeti kontrolu nad poduzećem na sljedeću generaciju. Stoga je važno razmotriti kada je optimalno vrijeme za taj prijenos. Ovo pitanje često se zanemaruje, iako ima značajan utjecaj na budućnost poduzeća i njegove mlade vođe.

Uzmimo primjer obitelji koja posjeduje kafić. Stariji vlasnik, bilo otac ili majka, možda već osjeća umor od vođenja posla, ali kafić dobro posluje. S druge strane, mladi nasljednici su ambiciozni i spremni preuzeti posao. No, kada je pravo vrijeme za prijenos vlasništva i početak pregovaranja? Zanimanje mlađe generacije za posao i njihova sposobnost vođenja poduzeća mogu biti jasan signal da je vrijeme za prepustiti vlasništvo. Čekanje s prijenosom može dovesti do pada motivacije i ambicija mladih nasljednika te ih obeshrabriti. Dok su oni na čelu, stariji vlasnik i dalje može pružati smjernice, ali sada je njihov red da preuzmu kontrolu.

Osim toga, signal da je vrijeme za prijenos vlasništva može jednostavno biti osjećaj spremnosti starijeg vlasnika za prepuštanje kontrole. To može biti osjećaj zadovoljstva postignutim jer su postigli svoje ciljeve te zbog toga žele prenijeti vlasništvo. S druge strane, stariji vlasnik može osjećati manjak motivacije za vođenje posla. Stoga, korisno bi im bilo prepustiti posao mlađima i posvetiti se drugim osobnim interesima izvan radnog okruženja. Kako se poslovni svijet brzo mijenja, mudri vlasnici prepoznaju potrebu za prilagodbom. Oni razumiju korist mlađih generacija u prilagodbi promjenama u radnoj snazi, demografiji i tehnologiji. Dugotrajno držanje kontrole može dovesti do gubitka važnog osoblja i tržišnog udjela, što ugrožava konkurentnost na promjenjivim tržištima.

Priprema za budućnost: planiranje

Prijenos vlasništva na mlađe generacije zahtjeva mnogo planiranja, ali i pregovaranja. Planiranje je ključno kako bi se izbjegle potencijalne teškoće koje mogu nastati, poput prekomjernog poreza na imovinu, obiteljskih sukoba ili općeg kaosa nakon odlaska u mirovinu. U tom kontekstu, strateško planiranje pridonosi uspješnijem prijenosu vlasništva, stoga je korisno znati neke korake kako bi se ono ostvarilo.

Prvo, pregovaranje je potrebno kako bi se odlučilo tko će preuzeti upravljanje poslovima nakon što se vlasnik povuče. Ta odluka može pasti na članove obitelji koji su već uključeni u poslovanje i posjeduju potrebne vještine, ili se možda odlučite za zaposlenike izvan obitelji koji su pokazali predanost i kompetencije. No, ova odluka ima utjecaj ne samo na organizaciju, već i na dugoročne odnose unutar obitelji, stoga zahtijeva promišljeno pregovaranje.

Kada je riječ o planiranju prijenosa vlasništva, važno je unaprijed razmotriti kako osigurati pravičnu naknadu za sve uključene strane. Možete planirati raspodijeliti naknadu prema doprinosu članova obitelji poslu ili jednako svim članovima obitelji. Ova dilema zahtijeva pravovremeno i transparentno pregovaranje kako bi se osigurala zdrava ravnoteža i wellbeing svih strana uključenih u proces.

Važne odluke nose sa sobom izazove

Nesporazumi i loša komunikacija mogu ozbiljno ugroziti planove prijenosa vlasništva na mlađe generacije. U kompleksnom i dinamičnom poslovnom okruženju, sukobi su gotovo neizbježni. Nesporazumi mogu nastati zbog različitih očekivanja i uloga unutar obiteljskog poduzeća. Izvori konflikata mogu biti raznoliki, prilagođeni specifičnostima svake obitelji. To može obuhvatiti nesuglasice u vezi s raspodjelom imovine, vlasništva, karijernog pozicioniranja ili čak preferiranja jednog člana nad drugim. Stoga je ključno učinkovito upravljanje konfliktima kako bi se osigurala harmonija unutar obitelji i uspješan prijenos vlasništva.

Jedan od izvora konflikata može biti različita vizija budućnosti poslovanja mlađe generacije. Mlađi članovi obitelji često imaju svoje ideje koje se mogu sukobiti s tradicionalnim pristupom starijih članova. Na primjer, u kontekstu obiteljskog kafića, mlađi članovi mogu težiti modernizaciji kafića prateći nove trendove, dok stariji članovi možda preferiraju zadržavanje tradicionalnog stila i lojalnih gostiju. Ovi sukobi mogu biti prilika za otvoreno pregovaranje. Važno je da svaka strana sagleda perspektivu druge strane i da se zajedno pokuša pronaći kompromisno rješenje. Iako se konflikt često doživljava negativno, u procesu prijenosa vlasništva na mlađe generacije, on može biti pokretač promjena, ukazati na moguće smjerove rješenja problema te poslužiti kao izvor motivacije i energije za daljnji razvoj poduzeća.

Pravednost nasuprot jednakosti

Tema pravednosti nasuprot jednakosti često se ističe u raspravama o prijenosu obiteljskog vlasništva. Većina roditelja teži podijeliti svu imovinu jednakom pravednošću među svojom djecom. U tom kontekstu, pregovaranje postaje ključno kako bi se pronašao balans između različitih pristupa. Jedna opcija je rasporediti vlasništvo temeljem angažiranosti djece u poslovanju. Aktivniji i angažiraniji članovi mogu dobiti veći udio vlasništva kao priznanje za njihov doprinos. No, drugi pristup je dodjela jednakih vlasničkih udjela svim nasljednicima, bez obzira na njihovu uključenost u posao. Ovo može očuvati osjećaj jednakosti među članovima obitelji, ali istovremeno može izazvati nezadovoljstvo kod onih koji su aktivno sudjelovali u poslovanju.

Važno je uzeti u obzir i perspektive djece koja nisu poslovno aktivna u obiteljskom poduzeću. Oni možda ne dobivaju pravu vrijednost ako su vlasnici samo dijela poduzeća, a nemaju mogućnost prodaje svog udjela osim drugom poslovno aktivnom članu obitelji. Roditelji trebaju biti pošteni i komunicirati svoju strategiju djeci te uzeti u obzir sve perspektive, kako onih aktivnih u poslu, tako i onih koji nisu. Pregovaranje o ovim pitanjima ključno je za postizanje pravednih i uravnoteženih zaključaka te će olakšati donošenje odluka, pridonoseći pravednosti cijelog procesu.

Razgovori i pregovori

Možda ste već primijetili da obiteljska dinamika može biti izazovna, čak i u najidealnijim okolnostima. Razgovor o novcu već je težak, a kad se uključi obitelj, postaje još složeniji. Često postoji strah od razočaranja voljene osobe jer se suočavaju s očekivanjima s obje strane. Primjerice, roditelji mogu osjećati pritisak da pravedno raspodijele vlasništvo među djecom, dok djeca mogu osjećati teret očekivanja roditelja. Upravljanje emocijama ključno je za cijeli proces, a olakšava ga pregovaranje oko svih stvari unutar procesa prijenosa.

Važno je kroz učinkovitu komunikaciju otvoreno razgovarati o očekivanjima i pružiti prostor za pregovaranje. Pretpostavke o razmišljanju bilo kojeg člana obitelji trebaju biti izbjegnute. Upravljanje promjenama igra važnu ulogu, jer je ključno razgovarati o tome što treba ostati isto, a što treba promijeniti kada se vlasništvo prenese. Pisanje ključnih zaključaka tijekom razgovora često olakšava proces, jer može poslužiti kao plan djelovanja za starijeg vlasnika i nasljednika.

Dakle, potrebno je puno razgovora i dogovora. Ali, kada obitelj sjedne za stol i iskreno porazgovara, sve se može riješiti na najbolji način. Na kraju dana, važno je da svi u obitelji budu sretni i zadovoljni, a da poslovanje ide naprijed!

Pitanja koja trebate postaviti sebi

Donošenje odluka i cijeli proces prijenosa vlasništva može biti zahtjevan. Suradnja i pregovaranje su ključni. No, važno je i da sami sebi postavite određena pitanja kako biste bili sigurni u svoje korake. Zaronite duboko u vlastite misli i osigurajte da ste potpuno svjesni svih aspekata prijenosa vlasništva.

Kada razmišljate o prijenosu vlasništva, ne zanemarite svoju osobnu financijsku sigurnost za mirovinu. Stoga, zapitajte se: Jeste li financijski sigurni? Jeste li se pripremili za mirovinu? Koju će ulogu organizacija imati u vašoj financijskoj sigurnosti? Odgovaranjem na ova pitanja možete procijeniti svoje trenutne financijske resurse i utvrditi jesu li dovoljni za pokrivanje budućih potreba.

Prije prenošenja vlasništva, razmislite jeste li pripremili članove obitelji za taj prijelaz. Postoji li jasno razumijevanje među svima o tome kako će se nasljeđe provesti? Kada je svima jasno kako će proces teći, osigurava se da obitelj ima zajednički cilj prema kojem će svi zajedno ići. Svatko sa svojom ulogom i odgovornošću moći će doprinijeti ostvarenju tog cilja.

Jedno od važnih pitanja jest: Jeste li se konzultirali sa stručnjacima za financije i odvjetnicima kako biste osigurali nesmetan prijenos? Tijekom ovog važnog procesa, uzimajte u obzir savjete stručnjaka kako biste izbjegli financijske ili pravne teškoće u budućnosti.

Na kraju, gledajte cijelu priču o prijenosu vlasništva kao poslasticu. Iako ima mnogo koraka i truda, s pravim receptom, rezultat je ipak sladak i zadovoljavajuć!

Ovo je proširena i osvježena verzija članka izvorno objavljenog na mirovina.hr

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.