Prilika za suradnju proizvođača vozila

Igor Pureta Igor Pureta

Prilika je da će mjere štednje koje je najavio američki predsjednik potaknuti bolju suradnju proizvođača automobila no pitanje je s kojim rezultatom.

Udruživanje i preuzimanje su rijetko isplativi.

Sva je prilika da će mjere štednje koje je najavio američki predsjednik potaknuti bolju suradnju proizvođača automobila. U skladu sa svojim obećanjima da će srezati troškove za zaštitu okoliša, predsjednik Trump sada je odlučio za 31% (odnosno za 2,6 milijardi dolara) srezati budžet američkog nacionalnog laboratorija za testiranje vozila i njihovih emisija ugljičnog dioksida koji djeluje u sklopu EPA-e (Environment Protection Agency). Nacionalni laboratorij nalazi se u Michiganu, kao i većina automobilske industrije. Laboratorij ujedno privlači u tu državu i strane proizvođače vozila koji su ovdje otvorili svoje istraživačke centre kako bi mogli pripremati svoja vozila prije testiranja. Toyota je primjerice u blizini laboratorija od 70-tih godina do danas otvorila 1.600 radnih mjesta.

Laboratorij je zaslužan za otkrivanje mnogih netočnih prikazivanja podataka o sigurnosti vozila ili emisijama ugljičnog dioksida od strane velikih proizvođača. Zbog velikog utjecaja automobilskog lobija u svoj rad su uložili hrabrost i znanje. Odgovoran je i za certificiranje vozila i motora na emisije plinova i standarde uštede goriva. No djelatnici laboratorija također rade i na razvijanju nove tehnologije koja bi u budućnosti trebala smanjiti emisije plinova te povećati efikasnost goriva. Predsjednik Trump želi da u budućnosti velik dio troškova testiranja financiraju sami proizvođači, upravo oni čije je nesukladnosti i prekršaje laboratorij otkrivao. Na koji način će se ova suradnja i način financiranja odraziti na objektivnost samog laboratorija vjerojatno u ovom trenutku malo tko misli. Stoga bi trebalo dobro razmisliti prije nego se ovakva inicijativa i primijeni!

Prilika za korištenje potencijala žena

Radni i ljudski potencijal žena je ogroman

Australska parlamentarna zastupnica Christine Milne čitav je život bila protiv toga da se prilika ženama daje određivanjem kvota. Vjerovala je da ukoliko žene imaju jednake mogućnosti za obrazovanje i napredovanje, prirodno će doći i do ravnopravne zastupljenosti žena u politici i gospodarstvu. No 2013. zaključila je da joj je dosta čekanja. Iako su žene bile prisutne na raznim vodećim pozicijama, još uvijek su bile vrlo slabo zastupljene u australskom višem menadžmentu. Većina poduzeća na burzi ima politiku o raznovrsnosti spolova, no te dobrovoljne mjere ne daju rezultat. Napredak je prespor jer od 200 vodećih poduzeća na burzi, svega njih četrnaest ima 40% ili više žena direktora. Nedostatak žena na vodećim pozicijama također podržava i daljnji jaz između plaća. Milne je smatrala kako to predstavlja rizik za australsku konkurentnost na svjetskoj gospodarskoj sceni. Čak su i UAE donijeli zakon da će svako državno poduzeće morati imati jednu žensku članicu uprave.

Stoga je Milne odlučila biti među onima koji traže uvođenje kvota i u Australiji kako bi se osigurale promjene te iskoristio puni potencijal žena kojima Australija raspolaže u korist gospodarskog rasta. Možda bi gospođi Milne trebalo javiti da niti kvote baš ne pomažu. Evo, na primjer, kod nas niti postojanje kvota nije pomoglo da na listama političkih stranaka bude više žena, a stranke su radije odlučile platiti kazne zbog takvog ponašanja.

Jednaka prilika za razvoj svih djelatnika

Menadžment treba osigurati jednaku priliku za razvoj svim radnicima

Kažu da je važno biti spreman kada se pojavi prilika! No i nakon što se prilika ukazala spremnost treba održavati. Gallupovo istraživanje otkrilo je da svega 18% menadžera, unatoč stručnosti u svom području, ima talente lidera potrebne za tu ulogu. Ipak, oni koji imaju neke crte lidera mogu sasvim uspješno funkcionirati na visokim položajima ukoliko poslodavci ulože u njihovu edukaciju i razvoj. Bez odgovarajuće edukacije, zaposlenici su prepušteni sami sebi i moraju otkrivati toplu vodu. A trening za lidere obično je rezerviran za svega jedan posto zaposlenika. Zato poslodavci posljedično imaju neučinkovit leadership kroz čitavu organizaciju. Bez jednakih prilika zaposlenici postaju frustrirani jer smatraju da nikada neće ostvariti svoje ciljeve.

I odlaze dalje. 36% zaposlenika ispitanih tijekom jednog istraživanja u 2015. smatralo je da treninzi koje im poslodavac nudi ne odgovaraju njihovom poslu ili razvojnom putu. Stoga je trening leadershipa potreban na svim razinama kako bi zaposlenici napredovali kroz poduzeće prema svojim ciljevima. Jednake prilike za razvoj stvaraju i bolji leadership kroz čitavu organizaciju. Menadžeri na svim razinama trebaju biti poticani da podržavaju razvoj i napredovanje svojih djelatnika. Uvijek im trebaju dobro obučeni i spremni suradnici koji će moći uskočiti na njihovo mjesto kad oni budu promovirani! :-)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.