Provizorni menadžer ima provizorni rezultat

Igor Pureta Igor Pureta
Ako ste menadžer samo na papiru takav će vam biti i rezultat.

Ukoliko se samo provizorno pripremate za svoje aktivnosti i obaveze i rezultat će Vam biti provizoran. Pripremite se bolje i rezultat će biti bolji!

Skrivajući se iza pristupa da je nevažno ono što se događa oko vas, omalovažavate sebe kao menadžera i svoj rezultat. Prošli tjedan posjetio sam jednu od zagrebačkih dvorana, u kojoj su se gledatelji okupili kako bi poslušali višesatnu prezentaciju. Govornik je najavljen kao svjetski priznati stručnjak i ušetao je na pozornicu vrlo opušten. Nakon kratkog uvoda, započeo prezentaciju pitanjem, očekujući da će publika na njega odmah reagirati odgovorom. No, iako je u publici bilo više stotina ljudi, samo nas je nekolicina reagirala podizanjem ruke.

Govornik je začuđeno komentirao ponašanje publike. Ta pitanje je bilo potpuno općenito i nije predstavljalo nikakvu opasnost. Zatim je postavio novo, jednako tako benigno pitanje. Iako je u zraku ovaj put bilo više ruku, njihov broj bio zanemariv u odnosu na broj publike. Situacija se ponovila još jednom, pa je govornik takvu reakciju publike iskoristio za drugačiji uvod u nešto što je na kraju ispalo sasvim dobra prezentacija.

Meni je ta sramežljivost i povučenost publike zanimljiva i zbog sličnih reakcija koje susrećem na raznim drugim sastancima i prezentacijama. Obično su to sastanci kolega - menadžera, referenata, stručnih osoba. Od njih se očekuje da znanje, ekspertizu i iskustvo upregnu u rezultat i unapređenje neke situacije. Prezentator ili osoba koja vodi sastanak se potrudi dobro proučiti koji problemi su u pitanju i prikupiti relevantne podatke. Napravi i nekoliko prezentacijskih slajdova, te ih potom i prezentirati ljudima za koje smatra da mogu pomoći u rješavanju problema. Fantastično je s kojom voljom prezentator kreće u rješavanje problema koji je važan za sve prisutne!

Kad ste menadžer onda trebate misliti na rezultat

A ostali sudionici? Šute i ne sudjeluju čak i ako ih kolega menadžer sasvim otvoreno pita za mišljenje! Sve u želji da svoje mišljenje zadrže za sebe, jer ionako "ne možemo ništa promijeniti". Nije li to malo (ili puno, ovisi kako gledate) paradoksalno? Netko ih okupi, pokazuje nešto novo, mijenja nešto staro, nešto važno za sve, pita ih za mišljenje – a oni šute? Za takve situacije su čak osmišljeni različiti načini poticanja na sudjelovanje u razgovoru pa se onda, umjesto da se bavimo problemom, dobacujemo lopticama ili grudama papira, pri čemu onaj koji uhvati lopticu (ili papir) treba nešto reći.

Popularno je biti dio grupe i glumiti (da, glumiti) da nam je stalo do nje. Istovremeno se šutke gleda kako se svatko bori sa svojim problemima. Ti problemi samo naizgled nemaju veze s nama. Sve što se događa u poduzeću ima veze s nama. Ako se u nekom odjelu nešto promijeni to će sigurno na određeni način utjecati i na rad u vašem odjelu. Možda to ne vidite tijekom sastanka ili po povratku na posao. S vremenom ćete se zapitati što se to događa i zašto su se stvari promijenile. Odgovor će biti vrlo jednostavan – bili ste tamo gdje se odlučivalo o tome i niste reagirali. Ukoliko svoje mišljenje i nedoumice koje vam se pojave tijekom izlaganja ili sastanka zadržite za sebe, propuštate priliku učiniti okolinu u kojoj radite boljom, propuštate drugima ukazati na svoje viđenje problema i na nova rješenja i, na kraju, propuštate ostvariti rezultat!

Ako radite provizorno i rezultat će biti provizoran

Kad ste menadžer ili lider, onda imate odgovornost stvaranja i aktivnog sudjelovanja u aktivnostima koje se događaju oko vas. Ako se u vašem ponašanju samo ponekad vidi da vam se sviđa biti menadžer može dati samo provizorni rezultat. Upravo zbog toga razvijte svoje snage i odlučite aktivno promišljati i djelovati u svim situacijama. Samo ćete tako postići kvalitetan rezultat. Samo na taj način ćete jednog dana, kad se osvrnete iza sebe, vidjeti što ste radili, kako ste radili i kako su vas zapamtili, jer ste ih vodili čak i kad je bilo teško razlikovati dobro od lošeg i odlučiti kuda i kako naprijed.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.