Blog post menadžment

Rad od kuće - da ili ne?

Tanja Pureta Tanja Pureta
Djevojka radi na laptopu u kuhinji

Odanost jednom poslodavcu i rad za fiksnu plaću u klasičnom uredu opcija je koja je mnogim radno aktivnim ljudima sve manje zanimljiva. Slobodno upravljati vremenom i birati što želite raditi čini se idealnim, no svaka priča ima i drugu stranu.

Rad od kuće sve je češći trend u zemljama zapadnog svijeta. Male tvrtke postale su najbrže rastuća platforma zahvaljujući kojoj se u zemljama Europske unije ostvaruju nova (samo)zapošljavanja, s time da iz godine u godinu raste broj onih koji svoje sjedište imaju upravo u domovima vlasnika. Kompjutor i internet za većinu su poslova glavni alati, a za njih nije potreban veliki ured. Privatnim poduzetnicima, koji su sebe sami eliminirali s burze rada i mukotrpno se bore za egzistenciju, znaju da imidž nije sve te da u poslovnom svijetu najviše vrijedi zakon brojki, a ured u vlastitom domu može poprilično smanjiti troškove.

Zamke vlastitog ureda

Osim toga, i tržište rada se prilagođava, pa tako - ako im je to važno - postoje i opcije unajmljivanja ureda za sastanke ili povremeni rad. No, koliko se na prvu loptu ovakav oblik rada može činiti praktičnim, isplativim i pun prednosti, rad od kuće krije mnoge zamke: u prvom redu to je neučinkovita organizacija privatnog i poslovnog vremena, ali i činjenica da u nas u Hrvatskoj još uvijek prevladava tradicionalni način razmišljanja da samo velike korporacije nude kvalitetu i sigurnost u poslovanju. Ne treba zanemariti i činjenicu da je rad od kuće jedna od najčešćih prevara u svijetu - pakiranje i slanje pošte, testiranje proizvoda kod kuće i slični poslovi u kojima se od ljudi traži da uplate simbolične novčane iznose, a obećava brza zarada u toplini vlastitog doma, ono je što baca sjenu i na potencijalno odlične poslove koji se mogu raditi od kuće. Iako se u nas, kažu istraživanja, većina privatnih poduzetnika za ovakav način rada još uvijek odlučuje ponajprije iz nužde, kako bi sami sebe zaposlili uz što manje fiksnih troškova, situacija se polako mijenja, pa mnogi postaju svjesni da im, osim slobode upravljanja vremenom i fleksibilnosti, ovakav način rada može čak povećati cijenu na tržištu.

Sloboda u realizaciju vlastitih ideja

Odanost jednom poslodavcu i rad za fiksnu plaću sve su manje popularni, pa se predviđa da će do 2020. u zemljama zapadnog svijeta biti sve više freelancera, tj. osoba koje svoje znanje nude različitim poduzećima, a ne samo jednoj - velik broj takvih zasigurno će se odlučiti i za rad iz vlastitog dnevnog boravka. Koje su prednosti i nedostaci takva načina rada?

Slobodna i samostalna organizacija radnog vremena, u skladu s našim preferencijama ili drugim privatnim obavezama, glavna je prednost. To nam omogućuje da prilikom planiranja zadataka odredimo i vrijeme za privatne prioritete, primjerice bavljenje djecom, sportom i slično, što je kod rada u organizaciji s jasno definiranim radnim vremenom često otežano. Nadalje, u radu u organizaciji dobar dio radnog vremena posvećujemo i raznim zadacima koji nisu uvijek povezani s konkretnim poslom koji trebamo obaviti, kao što su razni sastanci na kojima trebamo biti zbog funkcije koju obavljamo ili razne analize, pisanje izvještaja i slično. Za razliku od toga, prilikom rada na konkretnom projektu od kuće možemo se potpuno posvetiti samo tom projektu i tako biti puno učinkovitiji. Još jedna velika prednost i ta što osoba posao može koncipirati na svoj način. To konkretno znati da možemo potpuno realizirati svoje ideje i slijediti vlastite standarde rada, jer nemamo nadređenog od kojeg trebamo tražiti mišljenje i odobrenje za njih. Naravno, ideje trebaju biti u skladu sa zahtjevima naručitelja, jer rezultat rada treba ispunjavati svrhu kojoj je namijenjen. U tom je smislu potpuna zasluga za uspjeh, ali i odgovornost za neuspjeh, na jednoj osobi, a to može biti i veliki nedostatak ovakva načina rada.  

Financijska neizvjesnost

S obzirom na to da ste sami na projektu, ne možete se osloniti na nekoga ako iskrsnu neke nepredviđene nepovoljne okolnosti, primjerice osobna bolest, bolest članova obitelji ili sl. Naravno da postoji određeno razumijevanje klijenata za takve situacije, ali one u svakom slučaju predstavljaju rizik posla. Dok se u poduzećima uvijek možemo posavjetovati s kolegama i rukovoditeljem, samostalan rad u pravilu znači i samostalno suočavanje sa svim poteškoćama i pronalaženje najboljih rješenja za njih. Ovaj nedostatak se može prebroditi razvijanjem kolegijalnih, odnosno prijateljskih veza s ljudima koji se bave sličnim poslovima kao mi (primjerice, učlanjivanjem u razne udruge, preko grupa na društvenim mrežama i sl.) te međusobnim savjetovanjem u situacijama poteškoća. Tu je i nedostatak koji nosi financijska neizvjesnost. S obzirom na to da su mnogi poslovi koji se obavljaju od kuće projektnog tipa, s njegovim završetkom prestaje i priljev novca. Drugim riječima, osoba stalno treba tražiti nove klijente kojima trebaju njezino znanje i sposobnosti. Stjecanjem određene poslovne reputacije situacija postaje lakša, jer je i potražnja za nama sve veća, ali na početku karijere potrebno je jako puno samopredstavljanja kako bi se osigurao kontinuitet projekata. 

Edukacija za poslovanje od kuće

Kad obavljate tradicionalan uredski posao, radni raspored je jasnije definiran ili nametnut od poslodavca. Kad radite od doma i sami određujete pravila, lako je moguće da prednost takvog posla – fleksibilnost – postane vaš najveći neprijatelj ako se ne znate dobro organizirati i jasno ne definirate granice privatnog i poslovnog vremena. Ono što mnogima možda i najteže pada jest osjećaj izoliranosti koji se može javiti ako i taj dio dobro ne isplanirate. Zato, uvijek treba nastojati u dnevni raspored uvrstiti i pokoji sastanak uživo. Osim što je takav način komuniciranja još uvijek učinkovitiji od virtualnog, osoba će zadovoljiti i onu našu iskonsku potrebu – za socijalnom interakcijom – bez koje nema osobnog zadovoljstva, a time i poslovnog uspjeha. Za one koji razmišljaju o ovakvom načinu rada, preporučljivo je i educirati se o tome kako organizirati svoje poslovanje od kuće: od organizacije radnog stola i dokumenata do financijskih pitanja poput onog kako svoje privatne resurse (telefon, Internet, struju…) prikazati kao poslovne. Sve će to doprinijeti konačnom rezultatu, tj. uspjehu u onoj najbitnijoj stavci svakog poslovanja – stabilnoj financijskoj slici.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.