Rast Afrike je pred nama

Igor Pureta Igor Pureta

I dok kod nas političari još uvijek plaču zbog rececije u kojoj se nalazi svjetsko gospodarstvo svijet živi nekim svojim životom.

Afrički kontinent se budi i zauzima svoje mjesto na ekonomskoj karti svijeta

Kod nas političari još uvijek plaču zbog recesije u kojoj se nalazi svjetsko gospodarstvo. Kažu da zbog nje mi ne možemo ostvariti željeni rast i izaći iz krize, a svijet živi nekim svojim životom. Životom u kojem kriza baš i nije takva. Ima puno primjera u koje bismo se i mi mogli ugledati. Samo trebamo pomisliti da tople vode ima koliko hoćeš i da je nije potrebno otkrivati ponovno. Za 20 godina Afrika će biti najmlađi kontinent s najvećim brojem stanovnika između 15 i 65 godina starosti. I to ne zbog veće plodnosti, koja opada, već zbog očekivanog dužeg životnog vijeka. A prema izvještaju Svjetske Banke za 2012. - Puls Afrike - subsaharsko gospodarstvo raslo je stopom od 5,8%, isključivši Južnoafričku Republiku koja je bila pogođena krizom. Neke zemlje, poput Etiopije, Ruande i Gane u razdoblju od 2010. – 2012. rasle su čak po stopi od 7%.

Direktna strana ulaganja također su u 2012. porasla za 5,5% što je veliki uspjeh. Gospodarske aktivnosti u međuvremenu su se usporile te je rast BDP-a u 2015. bio 3%, dok su predviđanja za 2016. godinu 3,3 posto. Ipak, neke zemlje uspjele su zadržati snažne stope rasta, poput Obale Bjelokosti, Kenije, Ruande i Tanzanije. Također, unatoč određenim kriznim područjima, dobar dio afričkih zemalja se demokratizira i ubrzano urbanizira te se povećava srednja klasa čime se stvaraju stotine milijuna potrošača, ali i radne snage.

Komunikacijske vještine odnosu s ljutim osobama

Za ljute osobe potrebne su posebne komunikacijske vještine

Svi smo se kad-tad suočili s ljutitim osobama, ali je napredak u odnosima s njima često zanemariv. Drugim riječima rečeno, koliko god se mi trudili argumentima im objasniti zašto nešto jest ili nije, njihova reakcija je ista. Eksplozija emocija, riječi, kretnji pa čak i uvreda. Najčešće reakcije na tuđu ljutnju su obrana, strah ili ljutnja. Međutim, ni jedna od tih reakcija ne daje željene rezultate. Umjesto toga, bitno je jasno izreći da razumijete zašto su ljuti i zadržati fokus na toj osobi. Zatim je treba upitati što ona želi od vas, kako joj možete pomoći? Kada čujete što želi, odlučite na koji način možete pomoći. Ponudite svoju pomoć, te ukoliko je potrebno ispriku, ili ukoliko niste u mogućnosti pomoći jasno to izrecite. Odredite granice onoga što ćete tolerirati.

Na primjer: "Vidim da si ljut/a, ali ako želiš da pričamo o tome i da ti pomognem da to riješimo, morat ćeš me prestati napadati." Ukoliko se osoba nastavi derati na vas, sasvim je u redu i otići. Nemojte se upuštati u svađu niti dozvoliti da vas uvuče u svoje emocije. Recite sebi da ta osoba čini najbolje što može. Na taj način mijenjamo našu emotivnu reakciju na ljutnju druge osobe. No bitno je prihvatiti da i mi također činimo najbolje što možemo te da ponekad ne možemo zadovoljiti svačije potrebe.

Napredak spašava selo

Tehnološki razvoj spašava selo

I dok nam se čini da nas napredak neminovno tjera u grad čime mnogi, prvenstveno ruralni, dijelovi zemlje ostaju napušteni u drugim zemljama imaju fokus sačuvati selo i zadržati stanovništvo u njemu. Danski arhitektonski studio EFFEKT osmislio je ReGen Village – samoodrživo selo i zajednicu koja proizvodi vlastitu energiju i uzgaja vlastitu hranu. Pet je temeljnih načela ReGen Villagea: domovi koji stvaraju više energije nego što je troše, proizvodnja organske hrane na vlastitom pragu, kombinirani izvori obnovljive energije i njezino pohranjivanje, recikliranje vode i otpada te osnaživanje lokalnih zajednica. Kuće u tim zajednicama u potpunosti su koncipirane za održiv način života. Energiju dobivaju iz solarnih panela, no opremljene su i pasivnim sustavima za grijanje i hlađenje.

Zamišljena vizija takvih zajednica je da obitelji uzgajaju vlastito voće i povrće u povezanim staklenicima. Naselja imaju i nekoliko javnih trgova opremljenih stanicama za punjenje električnih automobila te prostorima za akvaponski vertikalni uzgoj. Tu su još i područja za životinje, zajedničke obroke, igrališta te centri za učenje. Prvu zajednicu planiraju izgraditi ovo ljeto u Nizozemskoj, a planovi postoje i za zajednice u Švedskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Danskoj, pa čak i Kini, Africi te Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Možda je vrijeme da ih pozovemo da i kod nas naprave ovakvo jedno selo pa na taj način damo podstreka ljudima koji na selu žele živjeti i omogućimo im uvjete i bolje od onih kakve bi inače dobili u gradu!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.