Rast irskog BDP-a dvostruko brži

Igor Pureta Igor Pureta

Dok se svi žale na pad, irski rast BDP-a doživljava rast i to dvostruko brži nego što je očekivan.

Poduzeće je u središtu irskog rasta

Posljednji kvartalni izvještaj koji je objavila Bank of Ireland pokazuje još bolji oporavak irskog gospodarstva od predviđenog. Predviđeni rast BDP-a za ovu godinu bio je 2,8% dok zadnje izvješće predviđa konačni rast od 5%. Predviđeni rast BDP-a za 2015. također je korigiran s 3,4% na 4,2%. Podaci pokazuju da je oporavak obuhvatio više sektora, uz povećanje domaće potražnje, kao i izvoza. Izvozu će pogodovati i očekivanja dobrog rasta u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu za narednu godinu. Očekuje se i pad eura, iako je slaba ekonomija u eurozoni zabrinjavajući faktor. Kako potražnja nastavlja rasti, predviđa se da će i ulaganja rasti dvocifrenom stopom. Računaju da će stopa nezaposlenosti pasti na 10 posto sljedeće godine. Dok se nezaposlenost smanjuje, plaće lagano rastu, a Vlada je već najavila nove mjere. One bi dodatno trebale povećati raspoložive prihode kućanstava te ojačati potrošačku moć.

Rast jedne osobe je rast svih nas

Poduzeće raste ako raste samo jedna osoba

General Electrics je 2010. pokrenuo program Leader in Residence. Oni predstavlja veliki pomak prema kolaborativnom učenju i rast pojedinaca i organizacije u cjelini. U GE-u vjeruju da u današnjem složenom okruženju, učenje proizlazi iz kombinacije otkrića, dijaloga, iskustva, promišljanja i primjene. Tako u Crotonvilleu, centru odvijanja ovog programa, stariji menadžeri džogiraju s mlađima , druže se s njima i razgovaraju. Leaders in residence su viši menadžeri koji na tjedan dana ostave svoje redovne obaveze. Te se dane posvete mlađim kolegama kroz druženje, predavanja, brain-storminge te duže i vrlo kratke coaching sastanke.

Nižim menadžerima s raznih razina to omogućuje neprocjenjiv uvid i vodstvo. Menadžmentu pruža priliku da slušaju, provjeravaju i ocjenjuju, kao i da procijene vlastiti stil vođenja. Istovremeno potiču, razvijaju i daju podršku mlađim kolegama. Za GE to predstavlja kulturu poduzeća koja ohrabruje duboku bazu znanja, kao i strast za razvijanjem ljudskog potencijala, jer rast jedne osobe je rast svih nas.

Osobni rast uz puno volje

Poduzeće se vodi s puno volje

Svatko tko se želi razvijati želi i da osobni rast stigne preko noći. No bez muke nema nauke kaže stara narodna, a ovo je jedna priča koja potvrđuje rečeno. Tracy Woodward je s 14 godina naučila čitati, a danas je direktorica prodaje Urban Retreata. To je najveći alanc luksuznih salona ljepote i wellnessa u Velikoj Britaniji. Prvi koji ju je potaknuo na učenje bio je ljekarnik u ljekarni gdje je kao tinejržerica radila subotama. Čitati je naučila prebirući romane Jackie Collins. Prvi posao kojega je dobila bio je u Cliniqueu, na recepciji. Na razgovor za posao otišla je u, 3 broja manjima, posuđenim cipelama. Napredovala je brzo i gdje god bi došla promet je rastao višestruko.

Obnašala je i odgovorne funkcije u menadžmentu poduzeća poput Cliniquea, Donne Karan i Estee Lauder. U osam godina koliko je na čelu prodaje Urban Retreata promet im je narastao sa 6 na 16 milijuna engleskih funti! Neki od njezinih savjeta su: imajte odličnog mentora, slušajte i razgovarajte sa svakim u i oko vašeg posla, zapamtite da je odlaganje kradljivac vremena, nemojte se osjećati ugroženo od vašeg osoblja – njihov uspjeh je i vaš uspjeh te da zdrav razum i nije baš tako uobičajen. Strategija za uspjeh: "Prikupite što više radnog iskustva i iskoristite svaku priliku koja vam se pruži da poboljšate svoje znanje i vještine.” Meni se čini da je baš zbog svega uloženog postignuti rast i uspjeh slađi!

Rast nakon problema i nesreća

Poduzeće raste nakon problema

Nakon niza nesreća u prekooceanskim tvornicama neka poduzeća su poduzela aktivnosti koje bi trebale potaknuti rast povjerenja radnika. Marks & Spencer je tako odlučio provesti istraživanje o uvjetima rada koje će obuhvatiti 22.500 radnika u 30 tvornica u Indiji, Šri Lanki i Bangladešu koje za njih proizvode odjeću. Da bi istraživanje bilo dostupno što većem broju radnika, išli su tako daleko da su istraživanje prilagodili običnim mobilnim telefonima. Na taj će način moći sudjelovati i oni radnici koji ne znaju čitati ili pisati.

Adidas je također u svibnju započeo testiranje sustava koji putem sms poruka omogućava njegovim tvornicama u Indoneziji otkrivanje područja koja zabrinjavaju radnike. Walmart je radio na projektu prikupljanja informacija od radnika u 279 tvornica opskrbljivača, također putem mobitela.

Sva ta istraživanja uslijedila su nakon niza nesreća u prekooceanskim tvornicama uključujući urušavanje tvornice u Bangladešu. Veliki brandovi sada koriste mobitele i društvene mreže kako bi otkrili više o životima onih koji za njih proizvode na zabačenim lokacijama. Hvalevrijedno, no, jesu li nam potrebne nesreće da bi se vodila briga o dobrobiti, povećao rast povjerenja u principala, ali i počelo ispravno postupanti prema svojim djelatnicima i dobavljačima, koliko god oni udaljeni bili ili na kojoj god razini bili?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.