Razmislite kome ćete dati posao!

Igor Pureta Igor Pureta

U vrijeme kad je nezaposlenost prilično visoka, veliki broj ljudi je odlučio sam sebi stvoriti posao izgradnjom vlastitog poduzeća. Kako i najveći pothvati započinju prvim korakom tako je i njihov prvi korak bio osnivanje poduzeća. Nakon toga je uslijedila nabava najnužnije opreme.

720_kome-cete-dati-posao

Oni ambiciozniji odlučili su pronaći poslovni prostor, kako bi od prvog trenutka svojim potencijalnim klijentima dali do znanja koliko ozbiljno razmišljaju o svom poslu. Tako povećavaju šanse za sklapanjem ugovora.

Prve poteškoće su im kao novopečenim poduzetnicima donijele puno nemira i sumnji u mogućnost ispunjenja njihovih snova. Nakon što se prevladaju i uspješno riješe „dječje bolesti“ slijedi odluka: širiti posao ili ga zadržati na postojećoj razini. Oba izbora imaju svoje prednosti i mane. Ako zadržimo posao na postojećoj razini, ulaganja su puno niža, baš kao i prihodi. Ako smo s njima zadovoljni to je dobar izbor. No, ako su nam potrebni ili želimo veće prihode, neminovno nam slijedi prihvaćenje drugog izbora, a to je širenje posla.

Širenje posla, osim povećanih ulaganja i prihoda, pred nas stavlja još jednu priličnu kušnju. Naime, sami ne možemo obavljati toliku količinu posla. Uz to, rastući posao ne znači samo povećanje osnovnog posla o kojem znate sve. Odjednom se pojavljuje potreba da zaposlite nove osobe koje znaju raditi bolje od vas određene poslove. Ili jednostavno imaju na raspolaganju vrijeme za poslove koji nisu nužno vezani za djelatnost kojom se bavite. Jedan takav posao je, na primjer, tajnica ili netko tko se razumije u računala bolje od vas. Neki od tih poslova se mogu i unajmiti od drugih poduzeća, poput održavanja hardvera i softvera. No, za neke je poslove puno jednostavnije ako su vam oni koji ih obavljaju stalno dostupni.

Prijatelj kao stvoren za posao

Usprkos visokoj nezaposlenosti, teško je naći osobu koja će kvalitetno obavljati svoj posao. Uz to, važno je da ima slične vrijednosti kao i vi. Stoga se kao idealno rješenje za zapošljavanje čini zaposliti nekog člana obitelji, rodbine ili čak prijatelja. Prilično ih dobro poznajte, pa čak se i jako dobro slažete. Obično su i oduševljeni vašim potezima – uključujući i ovaj poduzetnički. Računate da, ako na te ljude možete računati u privatnim odnosima, sigurno će se pokazati kvalitetnima i kad trebaju profesionalno obaviti svoj posao, zar ne?

Na žalost, kao što su mnogi od vas već okusili, to nije slučaj. Sebi i svom poslu činite medvjeđu uslugu nudeći prijatelju ili članu obitelji posao koji ne može napraviti kako treba. Štoviše, i toj osobi činite istu tu, ako ne i veću, medvjeđu uslugu. Naime, kad uvidite da vam je potrebna osoba za neki posao u poduzeću sigurno imate neka očekivanja od nje. Na primjer, da ona svojim znanjem i angažmanom aktivno pridonosi njegovom održavanju i daljnjem razvoju. Kad birate optimalnu osobu za to mjesto među brojnim nepoznatim osobama, vaša čula su izoštrena do krajnjih granica. Pokušavate prepoznati je li iskustvo koje navodi u životopisu ili razgovoru zaista takve razine koja vam je potrebna ili u toj priči postoje neke nejasnoće i nelogičnosti.

Takvo upravljanje talentima ima i svojih prednosti

Unatoč tome, postoje i neke prednosti kada se zapošljava osoba koja vam je prijatelj ili član obitelji. Zapošljavanje osobe koju poznajete može izgraditi povjerenje i sigurnost unutar radne atmosfere. Već imate predodžbu o karakteristikama, vrijednostima i pouzdanosti te osobe. Osim toga, zapošljavanje obitelji ili prijatelja može ubrzati proces prilagodbe na radno mjesto.

Budući da već poznajete njihove vještine, interese i radne navike, mogli biste brže uskladiti njihove zadatke i odgovornosti. Također, veća otvorenost i slobodna komunikacija mogu biti prednosti zapošljavanja obitelji ili prijatelja. Možete se osjećati ugodnije izražavati svoje mišljenje, razgovarati o problemima i raditi na rješenjima bez straha od nesporazuma. Kada radite s obitelji ili prijateljima, postoji mogućnost veće motivacije i osjećaja pripadnosti timu. Ne samo to, obostrana podrška i zajednički ciljevi mogu potaknuti produktivnost i radnu učinkovitost.

Budite spremni i na probleme

Vjerojatno biste ostali zaprepašteni ili biste se barem dobro zabavljali da ustanovite da osoba nema iskustvo koje navodi da ima. Zanimalo bi vas odakle toj osobi uopće ideja da se javi na natječaj. Možda biste to pripisali nekom hiru te bi razgovor za posao tu i završio. Ipak, vrlo često zaboravljate na taj uvjet kad razmišljate o zapošljavanju članova obitelji ili prijatelja.

Zapošljavanje prijatelja ili rodbine može se, često i bez stvarnog povoda, odraziti na odnos postojećih članova vašeg malog tima. Netko tko je dio obitelji bit će percipiran kao osoba koja je bliža vama. To će se automatski odraziti na ponašanje onih koji su duže s vama. Netko je uletio na njihovo mjesto bez imalo truda, s malo iskustva ili bez formalnog obrazovanja. Možete ovdje staviti i neke druge razloge s kojima ste se susreli, no rezultat ostaje isti. Pojedinci se mogu osjetiti ugroženo.

Ili shvatiti zapošljavanje rođaka znakom da se njihovo znanje, iskustvo i dosadašnja ulaganja u vaše poduzeće ne isplate i…napustiti poduzeće! Ako mislite da bi se to moglo dogoditi dobro odvagnite želite li izgubiti dobrog radnika. Uz to pitanje je hoćete li osobni problem npr. odnos s vašim bratom ili suprugom riješiti zapošljavanjem članova obitelji.

Posao ne možete obaviti sami

Pitanje o kojem trebate možda i najviše razmišljati je ono o vašoj reakciji u slučaju lošeg ponašanja ili slabe kvalitete rada prijatelja ili člana obitelji. Jer ako je vaša odluka bila da zaposlite tu osobu, vaša odluka će biti i hoćete li je otpustiti. U tom trenutku ćete, možda, ustanoviti nešto što će vas iznenaditi, a to je da taj zaposleni, ali i neki drugi članovi vaše obitelji, misle da je otkaz neki osobni obračun s njim ili njima te da nema nikakve povezanosti s kvalitetom obavljenog posla.

Stoga je jako važno da se od prvog trenutka zaposlenja prema njima ponašate kao prema bilo kojem drugom radniku te da im sukladno tome dajete povratne informacije o njihovom radu ili tome kakav rezultat ostvaruju. Radi lakšeg nošenja sa situacijom dobro bi bilo i zapisivati te povratne informacije kako biste rođake tim ozbiljnim i sustavnim pristupom potaknuli na potrebne promjene ponašanja.

Prije nego zaposlite prijatelje ili članove obitelji nužno je da razmislite o ovakvim situacijama i budete sigurni kako ćete, ako se one dogode, reagirati vi, a kako bi mogli reagirati oni. To ne znači nužno da je zapošljavanje tih osoba problem koji trebate izbjegavati, već da trebate biti spremni i na objektivne probleme koje to može prouzročiti te pripremiti odgovarajući odgovor na njih. Naše vlastito ponašanje određuje hoće li miješanje osobnih i poslovnih odnosa donijeti više koristi ili štete za sve. Stoga budite iskreni i prema sebi i prema tim ljudima kako biste izbjegli moguće probleme i imali odlične poslovne odnose koji pridonose ostvarenju vaših snova!

Što onda učiniti? Upravljanje talentima…

Upravljanje talentima je ključni faktor za uspjeh svake organizacije. Danas, više nego ikad, važno je donijeti mudre odluke prilikom zapošljavanja kako bi se osiguralo da se talentirani pojedinci nađu na pravim pozicijama. Zapošljavanje nije samo proces pronalaženja osobe s potrebnim vještinama i iskustvom, već i stvaranje okruženja u kojem će talenti doći do izražaja i doprinijeti rastu organizacije.

Upravljanje talentima uključuje više elemenata, a jedan od njih je prepoznavanje i privlačenje kvalificiranih pojedinaca. Oglas za posao trebao bi biti jasan, atraktivan i ciljano usmjeren kako bi privukao najbolje talente na tržištu. U današnje vrijeme, gdje je konkurencija za talentirane pojedince izuzetno jaka, organizacije se moraju istaknuti i predstaviti kao privlačan poslodavac. To uključuje promoviranje pozitivne organizacijske kulture, naglašavanje mogućnosti napredovanja i razvoja, fleksibilnosti radnih uvjeta i drugih pogodnosti koje mogu privući talentirane pojedince.

Međutim, samo privlačenje talentiranih pojedinaca nije dovoljno. Nakon što se kandidati prijave, važno je provesti temeljitu procjenu kako bi se utvrdilo je li osoba zaista kompatibilna s potrebama organizacije. Tradicionalni pristupi procjeni, poput intervjuiranja i pregleda životopisa, mogu biti korisni, ali ne pružaju sveobuhvatan uvid u vještine, osobine i potencijal kandidata. Ovdje se otvara prostor za korištenje naprednih alata poput psihometrijskih testova i simulacija koje pružaju dublji uvid u sposobnosti, karakteristike ličnosti i motivaciju kandidata.

Biti privlačan nije dovoljno

Psihometrijski testovi su standardizirani instrumenti koji se koriste za mjerenje različitih aspekata kandidatove ličnosti, kognitivnih sposobnosti i interesa. Oni pomažu u identifikaciji pojedinaca koji posjeduju potrebne vještine i osobine za uspjeh na određenoj poziciji. Primjeri takvih testova uključuju testove ličnosti, testove inteligencije i testove motivacije. Ovi testovi pružaju objektivne podatke koji mogu pomoći u donošenju informirane odluke prilikom zapošljavanja.

Još jedan koristan alat u procesu odabira kandidata su simulacije ili radne probe. One se temelje na stvarnim situacijama s kojima će se kandidat suočiti na radnom mjestu. Kroz simulacije, poslodavac može procijeniti kako kandidati primjenjuju svoje vještine i rješavaju probleme u stvarnim uvjetima. Primjeri simulacija uključuju situacijske intervjue, grupne vježbe i studije slučaja. Simulacije pružaju priliku za procjenu praktičnih vještina, komunikacijskih sposobnosti, timskog rada i upravljanja vremenom.

Važnost raznolikosti

Kada je riječ o odabiru kandidata, ne smijemo zanemariti ni važnost raznolikosti. Diversifikacija radne snage ključna je za stvaranje inkluzivnog radnog okruženja i poticanje kreativnosti. Upravljanje talentima ne bi trebalo biti ograničeno na jedan tip kandidata, već bi trebalo promicati ravnopravnost prilikom zapošljavanja. Različiti pogledi i iskustva donose novu perspektivu i mogu potaknuti inovacije unutar organizacije. Organizacije bi trebale aktivno raditi na privlačenju i zadržavanju raznolikih talenata kako bi stvorile dinamično i inkluzivno radno okruženje.

Kada se talentirani pojedinci zaposle, važno je osigurati njihovu daljnju motivaciju i razvoj. Upravljanje talentima uključuje stvaranje okruženja koje potiče kontinuirano učenje i napredovanje. To može uključivati mentorstvo, interni program razvoja talenata, mogućnost sudjelovanja u projektima koji potiču kreativnost i inovacije te redovito praćenje i povratnu informaciju o performansama. Važno je prepoznati i nagraditi izvrsnost kako bi se zadržali najbolji talenti unutar organizacije.

Prepoznavanje konflikta

Upravljanje talentima također obuhvaća i pravovremeno prepoznavanje i rješavanje problema ili konflikata. Neki talentirani pojedinci mogu se suočiti s izazovima ili poteškoćama na radnom mjestu koje mogu utjecati na njihovu produktivnost i zadovoljstvo poslom. Važno je pružiti podršku i resurse kako bi se pomoglo tim pojedincima da prevladaju takve izazove. Komunikacija i otvoreni dijalog ključni su za otkrivanje problema i pronalaženje optimalnih rješenja. Upravljanje talentima treba biti proaktivno u prepoznavanju i suočavanju s potencijalnim problemima kako bi se očuvala produktivnost i zadovoljstvo zaposlenika.

Upravljanje talentima je odgovornost samo odjela ljudskih resursa ili?

Ne, upravljanje talentima nije samo odgovornost odjela ljudskih resursa ili voditelja. Svaki član organizacije ima ulogu u tome hoće li se pravilno izvesti upravljanje talentima. Uspješna organizacija treba promicati kulturu suradnje i podrške u kojoj se talenti cijene i nagrađuju. Uzajamno povjerenje i otvorenost ključni su za stvaranje pozitivnog radnog okruženja u kojem talenti mogu prosperirati.

Upravljanje talentima je ključno za uspjeh organizacije. Mudar odabir kandidata, poticanje raznolikosti, motivacija i razvoj talenta, prepoznavanje potencijala za napredovanje te pravovremeno rješavanje problema ključni su elementi uspješnog upravljanja talentima. Stvaranje optimalnog radnog okruženja koje podržava rast i razvoj talentiranih pojedinaca ima dugoročne pozitivne učinke na organizaciju. Stoga, sljedeći put kada razmišljate kome dati posao, razmislite o tome koliko je upravljanje talentima važno i potražite one koji će doprinijeti uspjehu vaše organizacije. Također, pripazite na zamke koje donosi zapošljavanje prijatelja ili obitelji, dobro razmislite o prednostima i nedostacima i pokušajte donijeti objektivnu odluku (ako je to moguće).

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.