Rezultat dobre volje

Igor Pureta Igor Pureta

Sofia Andrade, je osvojila 200 dolara na lutriji kada je iz svog automobila uočila beskućnika sa natpisom "Pomozi mi". Rezultat je divan!

Pomozite drugima za bolji rezultat

Sofia Andrade, samohrana majka iz Massachusettsa, upravo je otkrila da je osvojila 200 dolara na lutriji kada je iz svog automobila na pločniku uočila beskućnika Glenna Williamsa sa natpisom "Pomozi mi". Rezultat toga je zapravo postao nešto neočekivano. Sofiji je u tom trenutku postalo jasno da nenadano osvojeni novac nije zapravo bio namijenjen njoj. Stoga je Glenna prvo odvela na kavu i da nešto pojede te tako saznala da nema gdje spavati. Kako su temperature bile ispod nule i sva utočišta za beskućnike pretrpana shvatila je da mora nešto sama poduzeti. Ostvarenim dobitkom uplatila mu je tri noćenja u motelu. No, nije se zaustavila na tome. Iako nije bila upućena kako se prikupljaju novci, njeno zaleđe je bila dobro školovanje iz prodajnih vještina

Pokrenula je kampanju na GoFundMe crowdfunding platformi, te kao rezultat toga, u svega nekoliko dana prikupila preko 15.000 dolara od anonimnih donatora. Osim prikupljanja novaca neki su se lokalni poduzetnici također su se uključili u ovaj hvale vrijedan proces. Umjesto novca ponudili su svoje usluge te besućnicima pružili besplatno šišanje i odjeću. Preuzela je na sebe vođenje cijelog projekta, a gavni cilj bio je prikupiti novac koji će Glennu osigurati osnovu za novi početak u životu te tako pomoći beskućnicima da se maknu iz situacije u kojoj su se našli. "Svakome treba pružiti suosjećanje, bez obzira na njihovo porijeklo. Svatko zaslužuje poštovanje.", smatra Andrade.

Vlastita inicijativa daje najbolji rezultat

Poduzeće s inicijativom daje rezultat

Yves Gadler bio je preko 25 godina aktivan u neprofitnom sektoru kada je prije četiri godine svog sina upisao u školu za autističnu djecu. Škola Giant Steps u Torontu pomaže djeci s autizmom da razvijaju razne vještine i znanja te im osigurava terapije. 25 učenika pohađa školu koja im također pomaže u daljnjoj integraciji u redovne škole. Novac za mnoge terapijske programe pribavlja se prvenstveno donacijama. Škola tako svake godine treba prikupiti 500.000 dolara kako bi mogla provesti sve programe. Supružnici Gadler odlučili su unaprijediti razvoj škole te su u nekoliko koraka organizirali razne evente povezane s maratonom Scotiabank Toronto Waterfront, rezultat kojih je tijekom proteklih pet godina prikupljeno ukupno 90.000 dolara. Iako prikupljanje sredstava za njih predstavlja velik izazov, svi roditelji polaznika škole su se pridružili. Najveća nagrada Gadlerovima je njihov jedanaestogodišnji sin za kojega kažu da je u toj školi procvao.

Rezultat kroz davanje i rezanje povlastica

Poduzeće reže povlastice

Mjeri li itko kakav rezultat daju davanje ili oduzimanje povlastica na kvalitetu? Ili jedno samo služi kao dobar PR, a drugo kao način smanjenja troškova. Dok Walmart nekim svojim djelatnicima ukida pokrivanje zdravstvenog osiguranja, Apple i Facebook svojim zaposlenicama plaćaju zamrzavanje jajašaca. Dakle, djelatnicima s određenim, traženim, vještinama i kompetencijama bit će ponuđeno sve ne bi li ih se što duže zadržalo na poslu, gledano u godinama, ali i u satima tijekom dana. Tako im se osiguravaju povlastice koje će im omogućiti da što više sati provedu u uredu, poput besplatne hrane, teretana u samim poduzećima, popravaka bicikala, masaža, čak i osiguranja za ljubimce. Ženama koje eventualno žele odgoditi svoju trudnoću kako bi se, razumljivo, sada mogle posvetiti karijeri nudi se mogućnost zamrzavanja jajašaca. S druge strane, djelatnicima koji su lako zamjenljivi sve se više režu sve beneficije.

Bilo bi interesantno vidjeti imaju li ti poslodavci, na obje strane skale, dokaze da njihovi pristupi uistinu daju rezultat? Poboljšava li zamrzavanje jajašaca uistinu zadržavanje zaposlenika i njihovu učinkovitost? Ili rezanje beneficija, odražava li se na produktivnost i na prihode? Je li redovno odobravanje korištenja odmora i odmaranje poštovano u cijeloj hijerarhiji? Vjerujem da netko ima statistiku koja potvrđuje i jedno i drugo, a na ljudima je da izvuku zaključke. 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.