Rezultat donose nevidljivi ljudi

Igor Pureta Igor Pureta

Kad spominjemo rezultat i uspjeh najprije nam na pamet padaju izloženi pojedinci koji su se našli na čelu kolone. Oni sami ne bi puno napravili.

Ljudski resursi iza velikih rezultata često su nevidljivi.

Kad spominjemo rezultat i uspjeh najprije nam na pamet padaju izloženi pojedinci koji su se našli na čelu kolone. Oni sami ne bi puno napravili. Tu uvijek moraju biti članovi njihovog ili našeg tima koji će i napraviti posao koji su lideri zamislili. U svojoj knjizi Invisibles: The Power of Anonymous Work in an Age of Relentless Self-Promotion (Nevidljivi: snaga anonimnog rada u dobu neumorne samopromocije) David Zweig propituje koja je motivacija i osobnost visoko obrazovanih radnika.

Oni su presudni za postignuća u poduzeću. Istovremeno, nemaju potrebu za tapšanjem po ramenu. Prema istraživanju koje je Zweig proveo zajedničke odlike takvih osoba su da im zadovoljstvo u prvom redu čini dobro odrađeni posao. Izuzetno su pedantni i temeljiti, te da vole preuzimati odgovornost i nemaju potrebe primati za to priznanje. Nisu to nužno introverti, već jednostavno ljudi koji nemaju potrebe biti pod svjetlima reflektora. Među njima ima i izuzetno uspješnih ljudi. Zajedničko im je da ne ističu sebe i svoje uspjehe, već uspjehe svog tima. U današnjem dobu samopromocije Zweigova knjiga je prava inspiracija. To je knjiga o osobama koje kroz vlastite tihe i uporne napore ostvaruju istinsko zadovoljstvo i ispunjen život. Svakako pročitajte!

Rezultat bez zidova

Ljudskim potencijalima smeta ured bez zidova

Rezultat poduzeća će biti bolji ako zaposlenike upoznate s tim što se u poduzeću radi! U suprotnom će krenuti priče, a priče mogu biti pogubne. Novi direktor i član vodstva Konica Minolte u Australiji, David Cooke, očito zna koja se opasnost krije iz priča. Stoga je odmah prionuo na rješavanje tog problema i poduzeo niz aktivnosti u tom smjeru. Na vrlo je slikovit način poduzeće učinio transparentnim i to ne samo fizički. Prvo što je napravio po preuzimanju funkcije generalnog direktora bilo je da veliki ured generalnog direktora s fantastičnim pogledom pretvori u salon za sve djelatnike. Svoj ured, omeđen staklenim zidovima, smjestio je u prometni dio zgrade pored kantine. Zatim je srušio zidove oko ureda Ljudskih resursa. Tako je razbio mišljenje da se tamo dešavaju razne skrovite stvari zbog kojih im treba tajnovitost.

Provedena anketa je pokazala da su zaposlenici zapravo željni transparentnosti. Žele biti upoznati sa stanjem poduzeća jer smatraju da će tako bolje upravljati učinkom. Zato je uveo detaljan financijski izvještaj koji se bez uljepšavanja svakoga mjeseca daje na uvid svim radnicima. Tako svi imaju uvid u svoj doprinos poduzeću. Njegova jednostavna teorija da će manje hijerarhijska struktura dovesti do angažiranijih djelatnika, bolje usluge klijentima te boljeg financijskog rezultata već se očitava kroz rezultat poduzeća.

Najlošiji rezultat je uspješnost od 86%

Ljudski potencijali s visokim postotnim rezultatom

Tko to ne bi poželio takav rezultat! Kad bi se skupljale želje sumnjam da bi se netko i sjetio poželjeti tako visok rezultat uspješnosti. No, i to je moguće! Irska slovi kao zemlja koja se često morala prilagođavati kako bi ostala ili postala konkurentna pa odatle i ova inicijativa. Irska je upravo uspostavila mrežu od 31 ureda diljem zemlje s ciljem pružanja bolje podrške novootvorenim i malim tvrtkama. LEO (local enterprise offices) će zamijeniti dosadašnjih 35 državnih agencija te će biti implementirani u okviru lokalnih vlasti, a time bi se trebala uštedjeti sredstva i smanjiti birokracija. Tako bi svi koji razmišljaju o pokretanju ili širenju poslovanja u Irskoj trebali na jednoj, lokalnoj, adresi dobiti svu pomoć, bilo da se radi o savjetima, treningu ili kreditima.

Irski Premijer rekao je da novi LEO uredi predstavljaju "pravu reformu lokalne vlasti i prijenos moći s centralne vlasti na niže razine" te da će oni "udahnuti novi život" u mnoge sektore gospodarstva. Da to nije samo puka demagogija dokazuju i rezultati irske Vlade koja je ostvarila 120 mjera od 140 koliko su ih u okviru Akcijskog plana planirali za zadnji kvartal 2013. što je za njih najslabija (!) stopa uspješnosti od početka implementiranja plana.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.