Rješenje je u robotima

Igor Pureta Igor Pureta

Mnogo je ideja kako bi budućnost trebala izgledati, a jedno izgledno rješenje je ono u kojoj će roboti preuzeti mnoga radna mjesta.

Roboti mogu biti dobro rješenje

Mnogo je ideja kako bi budućnost trebala izgledati. Jedno izgledno rješenje je i ono u kojoj će roboti preuzeti mnoga radna mjesta. Tema ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) je četvrta industrijska revolucija. Tim povodom WEF je objavio istraživanje o utjecaju novih tehnologija na radna mjesta. Procjenjuje se da će do 2020. biti izgubljeno 7,1 milijun radnih mjesta. Istraživači Sveučilišta Oxford također predviđaju da će tijekom sljedeća dva desetljeća oko 47% radnih mjesta u Americi preuzeti roboti. No, predviđa se i otvaranje dva milijuna novih radnih mjesta. Procjenjuje se također da će dvije trećine ukinutih radnih mjesta biti uredski i administrativni poslovi. Njih velikim dijelom pokrivaju žene, što bi moglo dodatno povećati nerazmjer spolova. U svom izvještaju Future of Jobs, WEF predviđa da bi napredna robotika, autonomna vozila i umjetna inteligencija mogli utjecati na industriju i poslovne modele već od 2018.

Sve ove promjene znatno će utjecati na načine kako će se pojedini poslovi obavljati i to na svim razinama. Tako će preko trećine vještina koje se danas uopće ne smatraju bitnima do 2020. dospjeti među najpoželjnije. Između ostaloga, smatra se da će društvene vještine biti vrlo tražene, poput emocionalne inteligencije, kreativnosti, aktivnog slušanja i kritičkog razmišljanja.

Ključ je prepoznati obrasce

Organizacijska kultura treba razbijati obrasce

Različiti su načini kojima možemo potaknuti svoje napredovanje. Čini se da je ključ prepoznavanje obrazaca u ljudima i događajima oko nas. Ukoliko u današnje vrijeme želite napredovati, nije dovoljno samo dobro raditi vaš posao i nadati se da će nas netko zapaziti i ponuditi nam napredovanje u karijeri. Zapravo, to nikada nije bilo dovoljno. U današnje vrijeme, kad znanje stoji na dohvat ruke i mogu se naučiti mnoge vještine konkurencija za napredovanje je velika. Za napredovanje na poslu, osim nužnih znanja i vještina, stvaranja svoje strateške mreže povezanosti s drugim osobama unutar i izvan organizacije, donošenja ispravnih odluka i konzistentnih rezultata, potrebno je imati i vlastitu viziju promjena. Vlastita vizija promjena je ono što razlikuje prave lidere. Radi se o tome da vježbate uočavati suptilne obrasce koji bi mogli postati vodećim trendovima.

To mogu biti promjene u prodajnim kanalima, načinu pružanja usluge klijentima ili uočavanja potrebe za novim softwareom. Postavljajte neuobičajena pitanja. Razgovarajte sa stručnjacima iz vaše domene, prikupljajte informacije i različite poglede na stvari te nastojte otkriti obrasce. Trudite se sagledati širu sliku i nemojte se povoditi za percepcijama drugih pojedinaca ili poduzeća. Ali potrebno je uočiti i pravi trenutak, jer on je često presudan i za najbolje ideje.

Kreativno rješenje problema

Kreativnost u srcu organizacijske kulture

Kineski narod Hakka odličan je primjer kako svaki problem ima rješenje. Samo je potrebno primijeniti kreativno razmišljanje. Suočeni s konstantnom borbom za lokalne resurse Hakka narod je još od 14. stoljeća počeo graditi masivne komunalne građevine – toulue - koje su ih mogle braniti od napada bandita, ali su ujedno bile nevjerojatan primjer samoodrživih mikrozajednica. Sadržavale su sve od skladišta hrane, prostora za životinje, stambenih dijelova, hramova, oružarnica… Smješteni u planinskom području na jugozapadu pokrajine Fujian, toului su imali samo jedan ulaz, a prizemlje nije imalo prozore. Mogli su podnijeti dugotrajne opsade jer su bili dobro opremljeni hranom i internim izvorima vode. A često su imali i vlastite sofisticirane sustave kanalizacije. Izgrađeni najčešće od sabijene zemlje, imali su zidove debele i do 3 metra, dok su neki visoki i do četiri kata. Uobičajni su toului i od preko 10.000 m2, a mogu udomljavati i do 800 osoba.

Dio UNESCO-ve svjetske baštine, touloui su jedinstven primjer učinkovitosti te vrijednosti i dobrobiti kolektivnog stila stanovanja. U svjetskim razmjerima i mi u Hrvatskoj smo jedna mikrozajednica, ali nam kreativna rješenja, čini se, funkcioniraju na mnogo razina samo ne na onoj zajedničkoj u kojoj se treba brinuti za dobrobit zajednice. Ako nam nedostaje primjera i poticaja možda je Hakka narod dobar početak za učenje kako se nositi s problemima!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.