Spavanje nije problem

Igor Pureta Igor Pureta

Spavanje je mnogima problem, a ne mora biti. Različita pomagala se osmišljavaju kako bi nam pomogli da kvalitetnije spavamo.

Uz pomoć tehnologije mnogi mogu bolje spavati

Spavanje je mnogima problem, a ne mora biti. Različita pomagala se osmišljavaju kako bi nam pomogli da kvalitetnije spavamo. Spavati duže ili spavati kvalitetnije možda i nije pravo pitanje jer mnogi od nas bi samo htjeli biti naspavani. Za to koristimo različite tehnike, meditacije, čajeve ili čak lijekove. U novije vrijeme sve su popularniji i uređaji koji nam u tome pomažu. Dvadesettrogodišnji Britanac James Proud mogao bi nam riješiti problem. S devet godina naučio je programirati. S 19 godina prodao je svoje prvo poduzeće te pokrenuo novo – Hello. Hello je usmjeren na tehnologije koje se bave zdravljem potrošača. U početku se bavio razvojem narukvice koja mjeri otkucaje srca i vježbanje. Novi proizvod – Sense – koristi malu ″tabletu za spavanje″ koja se pričvrsti na jastuk i prati kako spavamo te nas budi u optimalno vrijeme našeg ciklusa sna. Također prati svjetlo i zvukove u sobi kako bi pomogla shvatiti što ometa naš dobar san. Cilj je pomoći nam da poboljšamo i optimiziramo naše spavanje, koliko god da spavali. Početna ulaganja za pokretanje poduzeća Proud je prikupio putem crowdfunding platforme Kickstarter. Iako je prvotno traženo 100.000 dolara, čak je 20.000 ljudi podržalo ideju te uplatilo ukupno 2,4 milijuna dolara.

Greška je bacati obroke

Prema istraživanjima nekih udruga u Velikoj Britaniji svake se godine počini velika greška za koju se još nije našlo rješenje. Naime Britanci bace 400 milijuna obroka, odnosno, preko 265.000 tona hrane koja je mogla biti konzumirana. Prošle godine je svega 18% te hrane redistribuirano je udrugama ili bankama hrane, čime se čini velika greška. Prema istraživanju koje je provela udruga WRAP najveći dio bačene hrane dolazi iz 5 osnovnih sektora. Tako na mliječne proizvode, meso i ribu, prerađeno povrće i voće te proizvode dužeg vijeka trajanja na policama otpada 80% bačene hrane. U WRAP-u smatraju da bi kombinacijom prevencije te redistribucije tih količina ljudima i životinjama, lanac nabave u narednih deset godina mogao prepoloviti bacanje hrane. WRAP je također i pokretač inicijative Courtauld Commitment 2025 kojom pozivaju prehrambena poduzeća, ali i potrošače, na smanjenje bacanja hrane. Brojna su poduzeća već potpisala ovu obvezu, uključujući Unilever i Tesco. Cilj je u deset godina smanjiti bacanje hrane u Velikoj Britaniji za 20%. Obzirom na propise koji su na snazi u EU o izgledu hrane koja se smije prodavati u trgovini, možda bi se trebalo krenuti mijenjanjem tih propisa. Nadam se da će se i kod nas početi razmišljati na taj način!

Kriza uzrokuje promjene jer traži rješenje

Organizacijska kultura potiče krize

Kriza nikom nije draga, ali kriza omogućava da na površinu isplivaju i dobre i loše strane, a zatim traži i promjene jer za promjene trebate i rješenje. Hrvatska je prije 25 godina ponovo ušla u svijet kapitalizma. Svi su bili oduševljeni i mislili kako će to riješiti sve naše probleme, ali se to nije dogodilo. Dapače, čini se da su se problemi samo nagomilali. U Velikoj Britaniji pak ovih se dana naveliko priča o socijalističkim načelima koji bi mogli pomoći da se prevlada kriza. Novi vođa laburista Jeremy Corbyn imenovao je za premijera u sjeni Johna McDonnella, što je otok poprilično uzburkalo. McDonnell javno kaže da kapitalizam propada i da je njegov cilj transformirati ga. Također poziva na renacionalizaciju željeznica i banaka. Njegovim riječima "kratkoročne vrijednosti dioničara bit će zamijenjene zakonski utemeljenim dugoročno održivim gospodarskim i društvenim odgovornostima kao temeljnim ciljevima poduzeća". Nacionalizirane banke želi staviti biti pod direktnu kontrolu kako bi ih prisilio da posuđuju i ulažu svoja sredstva. Londonskom Cityiju nametnuo bi također porez na financijske transakcije. Unatoč tome, gospodarstvenici čak i podupiru neke njihove ideje. Tako je Britanska gospodarska komora podržala Corbynovu namjeru ulaganja u neadekvatne vještine i infrastrukturu u Velikoj Britaniji.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.