Što je motivacija vašim radnicima?

Igor Pureta Igor Pureta

Jedan je način da saznate što je motivacija vašim radnicima! Što prije to saznate to će vaši napori da ih motivirate ka zajedničkom cilju biti manji.

Menadžer zna što je motivacija radnicima

Općeprihvaćeno mišljenje je da korištenje mrkve bolja motivacija radnika nego korištenje štapa. Samo je jedan način da saznate što je motivacija vašim radnicima! I što prije to saznate to će vaši napori da ih motivirate ka zajedničkom cilju biti manji! Nadam se da vi želite da vaši napori budu što manji. Nadam se da vam je to dovoljna motivacija za razgovor s članovima vašeg tima. No, ono što je pritom posebno bitno je konzistentnost, odnosno stalni napori u poticanju zaposlenika. Iako je istina da svi mi motivaciju za dobro obavljanje posla moramo prije svega pronaći u sebi. Manje je onih koji tu motivaciju pronalaze sami, a više onih kojima za to treba manja ili veća pomoć. Dokazano je da sama plaća nije dovoljan motivator. Svi pozitivno reagiramo na pohvale i razne oblike priznanja.

Novac se općenito ne nalazi na vrhu ljestvica raznih istraživanja o motivaciji. To je češće priznanje za dobro obavljen posao, osjećaj samostalnosti u izvršavanju zadataka ili posao koji pruža zadovoljstvo. Najbolje ćete saznati što motivira vaše djelatnike, ako ih – pitate. Saznajte kako se osjećaju i što ih motivira. Iimajte na umu i da njihovi odgovori mogu s vremenom varirati, ovisno o životnim situacijama, a zatim to primjenjujte kontinuirano.

Pružite pomoć gdje ima potrebe

Menadžer pruža pomoć

Pomoć pružena ljudima u nevolji uvijek je dobro došla. No, čini se, da je lakše daju oni koji su je i sami imali potrebe dobiti pomoć drugih. To nije slučajno jer zahvalnost koju ti ljudi osjećaju prenose pomažući drugima koji su se našli u sličnim situacijama. Dr. Nhung Tran-Davies stigla je u Kanadu kao izbjeglica iz Vijetnama, još kao dijete, daleke 1979. Njezina majka bila je udovica sa šestero djece i niti jedna druga država nije ih htjela prihvatiti. Zahvaljujući sponzorima iz Kanade prihvaćeni su u toj zemlji u kojoj je odrasla i završila studij medicine. Tijekom svoje karijere uključila se u rad raznih lokalnih volonterskih udruga. Donirala im i svoje vrijeme i novac pružajući pomoć drugima.

Zatim joj je jednoga dana majka predložila da učini nešto za svoju bivšu domovinu. U Edmontonu, gdje živi, nije postojala niti jedna udruga posvećena Vijetnamu. Tako je 2013. nastala udruga Children of Vietnam Benevolent Foundation. Cilj joj je podupirati razne edukacijske programe u Vijetnamu. To uključuje i školarinu za pedesetak djece zajedno sa svim školskim potrepštinama i obrocima. Dr. Tran-Davies na taj je način odlučila odati počast dobroti koju su Kanađani pružili njezinoj obitelji.

Facebook kao motivacija učenika

Menadžer Facebooka kao motivacija

Korištenje društvenih mreža u školskim aktivnostima može učenicima biti i motivacija iako nam to na prvi pogled izgleda sasvim suprotno. Ne samo da nam se to čini za učenike i njihov boravak u školi, mnoga organizacijska kultura sebe štiti od društvenih mreža tako da im poduzeće brani pristup. Računala i internet, kao i razne društvene mreže, postali su naša svakodnevica, htjeli mi to priznati ili ne. Mnogi su profesori frustrirani prisustvom tableta i ostalih uređaja na nastavi. No, istraživanja su pokazala da oni profesori koji tome pristupe na pozitivan način i odluče iskoristiti prednosti modernih tehnologija otvaraju nove načine komunikacije sa studentima, diskusije te razmjene materijala.

Iako istraživanja također pokazuju da se upotreba društvenih mreža još uvijek ne odnosi toliko na formalno učenje, već više na interakciju i razmjenu informacija takva motivacija, u nekim slučajevima, potiče suradnju i raspravu izvan učionice te jačaju interes učenika za učenjem. Time profesori mogu pristupiti studentima na način koji je njima uobičajen i zanimljiv i kroz takav im pristup otvarati nova vrata. Neke škole su čak napravile vlastite igre koje koriste kako bi određene predmete obradile na kreativan način. Naravno da pritom treba paziti na profesionalnost komunikacije.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.