Strategija za isključivanje autopilota

Igor Pureta Igor Pureta

Strategija je nešto što obično povezujemo s poduzećem, a manje nam je poznato da i mi sami imamo strategija na pretek u privatnom životu.

Ako vam je strategija na autopilotu učas ćete se naći u problemima.

Strategija je nešto što obično povezujemo s poduzećem. Manje nam je poznato da i u privatnom životu imamo strategija na pretek jer ih stvaramo za svaki projekt kojim se bavimo. Mozak nije sposoban proučavati more potencijalnih izbora koji nas okružuju iz trena u tren i pažljivo razmotriti svaku odluku. Umjesto toga, on našoj podsvijesti prepušta veliku većinu odabira koji određuju naše ponašanje. Naše svjesne odluke aktivira kada smo suočeni s nekom prijetnjom ili nečime novim, Odnosno, kada se naša očekivanja ne podudaraju sa stvarnošću. Međutim, otkriveno je kako postoji tendencija da se zaustavimo i promislimo na početku svakog novog razdoblja. Zato i donosimo odluke u vremenima poput rođendana, Nove godine ili samo ponedjeljka. Naravno da nam je lakše pričekati Novu godinu ili barem ponedjeljak, a ne početi nešto sada i odmah.

Čak se i Google u to umiješao. Broj pretraga koje su vezane uz promjene životnog stila naglo porastu početkom mjeseca, godine ili barem tjedna. Na početku nekog razdoblja uzmemo si vremena da se skinemo s autopilota, stanemo i sagledamo širu sliku te se zapitamo idemo li u dobrom smjeru. Da svjesno donesemo određene odluke. Ovo otkriće pruža nevjerojatnu priliku, savjetuje nam znanstvenik Bob Nease: svjesnim planiranjem jasnih pauza u našoj rutini mogli bismo pojačati ovaj učinak i postati svjesniji odabira koje činimo.

Strategija prema bumerang zaposlenicima

Menadžment odlučuje prihvaća li radnike povratnike

Nedavno objavljena studija pratila je promjene u stavovima prema takozvanim bumerang zaposlenicima. Skoro polovica ispitanih stručnjaka ljudskih resursa izjavilo je da je strategija njihovih poduzeća prije bila protiv zapošljavanja bivših djelatnika, ali 76% njih složio se da su danas spremniji ponovo ih prihvatiti. Posao menadžera je pomoći da se ti zaposlenici prihvate nakon povrata. Među zaposlenicima, njih 15% vratilo se u bivša poduzeća, a skoro 40% ih je izjavilo da bi razmotrili priliku kod bivšeg poslodavca. To olakšavaju i razni online društveni mediji koji posloprimcima pomažu da ostanu u kontaktu s bivšim kolegama. Nekada vrlo rijetki, bumerang zaposlenici, oni koji se vrate bivšem poslodavcu nakon prijateljskog rastanka, sada su u porastu i u SAD-u i Kanadi.

Prednost bumerang zaposlenika je što se puno brže mogu uklopiti u poduzeće i početi isporučivati poslovni uspjeh. Njihov karakter i sposobnosti poduzeću su već dobro poznati, kao i kako se mogu uklopiti u novu ulogu. Istovremeno donose nova znanja, iskustva i perspektivu koje su stekli u drugom poduzeću.

Postsezonska strategija za uspjeh

Turistička poduzeća trebaju imati strategiju

Strategija turizma je važna turističkoj zemlji, a kako produljiti turističku sezonu mi još uvijek trebamo naučiti! Primjeri postoje, treba ih koristiti. Mi se volimo smatrati turističkom zemljom. I imamo uistinu predivnu zemlju izuzetne raznolikosti, kako prirodne tako i kulturne. Što reći za Irsku? Upravo su pokrenuli kampanju od 12 milijuna eura samo za poticanje postsezonskih putovanja u Irsku. Postsezona kod njih već igra značajnu ulogu. Prema objavi agencije Tourism Irland (irske verzije HTZ-a) razdoblje od rujna do prosinca donosi Irskoj 30% ukupnog godišnjeg turizma što se tiče inozemnih dolazaka. Strategija kampanje je isticanje mnogobrojnih festivala i događanja koji se tijekom jeseni odvijaju diljem otoka, kao i ostala cjelogodišnja događanja. Kampanja će se provoditi u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Americi, raznim europskim državama, Australiji te rastućim tržištima. Glavni fokus kampanje su takozvana ″city break″ putovanja, ali i privlačenje turista u ruralna područja.

U suradnji s mnogim avioprijevoznicima iz Europe, Amerike i Bliskog Istoka nudit će se promotivne tarife za ovu jesen te početak 2016. Oko 270 predstavnika raznih turističkih agencija bit će dovedeno na poslovne radionice ili na studijsko putovanje u Irsku. Usporedbe radi, HTZ i destinacije zajedno u kampanju Hrvatska 365 ove su godine izdvojili oko 6 puta manje. Teško je onda očekivati da će razvoj našeg turizma biti na zadovoljavajućem nivou.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.