Strategija za razvoj gospodarstva

Igor Pureta Igor Pureta

Irska strategija da ponovno postanu zanimljivi raznim svjetskim poduzećima ovaj put priziva i istraživanje i razvoj.

Menadžment države postavlja strategiju

Irska očito zna kako se strategija provodi u stvarnost objedinjavajući sve dionike u uspješnom projektu razvoja svoje ekonomije. Science Foundation Ireland (SFI) objavila je program kojemu je cilj privlačenje najboljih talenata iz cijeloga svijeta u području znanstvenih istraživanja. U okviru programa svaki istraživač, čija prijava bude prihvaćena, imat će na raspolaganju 5 milijuna funti za svoja istraživanja. Program se provodi u suradnji sa sedam irskih sveučilišta koja će znanstvenicima osigurati plaću i smještaj. Program će ciljati ključna područja određena nacionalnim strateškim prioritetima. To su energija, pomorstvo, informatika pametnih gradova, klimatske promjene, medicinska oprema, poljoprivreda i digitalne platforme.

Od znanstvenika čiji se programi prihvate očekuju se najnaprednija istraživanja te razvoj istraživačkih programa. Sve to u suradnji s industrijom uz otkrivanje i razvoj novih tehnologija. To bi trebalo postati temeljem novih poduzeća te educirati studente i mlade istraživače. Strategija irske vlade je dodatno ojačati reputaciju Irske kao odabrane destinacije za istraživače svjetskoga glasa, osigurati si nova partnerstva s industrijom te dodatna međunarodna sredstva između ostaloga i od EU-a.

I irska strategija funkcionira

Irski menadžment predložio novu strategiju

Strategija koju su primijenili Kanađani izgleda radi i u drugim zemljama. Strategija razvoja visokog obrazovanja funkcionira u Irskoj. Očito je da joj Irci posvećuju puno više pažnje od nekih drugih zemalja. Evo nekih podataka o tome, a možda i mi možemo nešto od njih naučiti. Prosječan udio visokoobrazovanih osoba u dobnoj skupini od 25 do 64 godine u Europskoj uniji je 28,8%, a u Hrvatskoj 20,4%, U Irskoj je posljednji popis stanovništva pokazao da se udio osoba s visokoškolskim diplomama više nego udvostručio. U dvadeset godina od 1991. do 2011. je narastao s 14% na 31%.

Nedavno je Bank of Ireland provela istraživanje u suradnji s platformom za roditelje Schooldays.ie. Istraživanje je obuhvatilo 1.400 roditelja širom Irske. Pokazalo je da 99% roditelja u Irskoj želi da njihova djeca završe neki oblik visokoškolskog obrazovanja! Današnji roditelji u Irskoj godinama unaprijed počinju razmišljati i štedjeti za studij svoje djece. No, zanimljiv je i podatak da čak 50% studenata ne prima nikakav džeparac od svojih roditelja, a još dodatnih 35% ih prima manje iznose, što znači da se za ostatak moraju potruditi sami. Dakle način postoji, samo ga treba dosljedno provoditi tijekom više generacija i učenika i rodtelja!

Strategija u 15 riječi

Menadžment strategiju sažima u malo riječi

Može li se vaša poslovna strategija sažeti u 15 ili manje riječi? Upravo to konzultant Alessandro Di Fiore traži od svojih klijenata. Di Fiore kaže da svaka strategija mora identificirati ciljane klijente, ponuditi im neku vrijednost te ispuniti dva zahtjeva:

  • fokus (što želite, a što ne želite ponuditi vašim ciljanim klijentima),
  • razlika (kako se vaša ponuda vrijednosti razlikuje od ponude vaših konkurenata).

Kao odličan primjer strateške jasnoće koja je omogućila i poslovni uspjeh, Di Fiore navodi Ikeu. Za razliku od većine poduzeća koje svoje tržište grade oko ponude, Ikea je stvorila vrijednost i identitet svoje marke oko jasnih kontrasta: onoga što ne nudi i nekoliko stvari koje nudi. Ikea samo je jedan primjer koliko je bitno postići razinu jasnoće i diferencijacije da bi vas klijenti zamijetili. Koji je vaš primjer?

Dobra strategija je pola puta do rezultata

Ako menadžment ima dobru strategiju na poja je puta do uspjeha

Po čemu se razlikuju organizacije čija je uspješna poslovna strategija uspješno pretočena u odličan rezultat? Razlika vjerojatno ima koliko i uspješnih poduzeća. Ipak, David Dinwoodie iz Centra za kreativni leadership (CCL) objašnjava što je presudno da bi se postigao poslovni uspjeh. Dinwoodie i njegov tim nakon provedenog istraživanja misle da je zapravo leadership taj koji služi kao most između poslovnih strategija i uspješnih rezultata.

Istraživanje CCL-a pokazalo je da će menadžer unutar vrlo uspješnih organizacija definirati leadership kao temelj na kojem će se bazirati sve ostale strategije. Među ostale ovi su istraživači postavili još i: identificirati kritične pokretače organizacijskog uspjeha kako bi se znalo na koga se može osloniti i kome će se ostali obraćati prilikom nedoumica i problema, oblikovati kulturu koja pojedincima osigurava uvjete za ostvarivanje rezultata, stvara snažan i održivi dotok talenata te razvija organizacijsku strukturu koja će najbolje poduprijeti provođenje poslovne strategije

Leadership strategija oživljava poslovnu strategiju, a dobro provedena leadership strategija oslobodit će potencijale pojedinaca i grupa kroz čitavu organizaciju te omogućiti ostvarivanje rezultata koji nadilaze pojedinačne doprinose te čine kolektivni uspjeh čitave organizacije.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.