Stres i kvaliteta života

Igor Pureta Igor Pureta

Iako stres može biti i pozitivan i kao takav poželjan obično ga spominjemo u negativnom kontekstu jer negativan stres utječe i na naše zdravlje.

Za kvalitetan život kontrolirajte količinu stresa

Iako stres može biti i pozitivan i kao takav poželjan obično ga spominjemo u negativnom kontekstu. Morneau Shepella je kanadsko konzultantsko poduzeće za ljudske resurse. Njihov izvještaj kaže da je 60% zaposlenika ispitanih ujesen 2015. navelo emocionalne i međuljudske probleme koji im izazivaju stres. Navode se uzroci poput manjka organizacijske podrške, loše komunikacije te konflikti, kao značajni izvori stresa na radnom mjestu. Tek zatim slijede problemi poput preopterećenja poslom i rokovima. Istraživanje je također pokazalo da je u Kanadi, uz visoki krvni tlak, depresija postala glavni razlog odlaska doktoru. Svi mi imamo različite pragove stresa, no u sadašnjem nesigurnom okruženju mnogi djelatnici taj prag dosežu brže. Iako nije sav mentalni stres povezan s poslom, organizacijska kultura i praksa može igrati značajnu ulogu. Uloga može biti pozitivna ili negativna na mentalno stanje te produktivnost i angažman zaposlenih.

Ponekad je problem samo u neznanju. Radnici često trpe sve dok razina stresa ne postane za njih previsoka te se više ne mogu s njim nositi. Neovisna treća strana ponekad može osigurati menadžmentu uvid kako u štetne, tako i u korisne obrasce. Isto tako bismo trebali organizirati školovanje za naše radnike. Tako bismo im dali znanja kojima će spriječiti situacije pojave stresa te započeti upravljanje stresom kad se te situacije pojave.

Stres izazvan odgađanjem

Odgađanje odluka menadžera vodi u stres

Nedavne studije su pokazale da nam navika odgađanja poslova povećava stres, smanjuje kvalitetu izvedbe i u konačnici nam slabi zdravlje. Svi smo mi ponekad bili u situaciji da nam se nešto nije dalo pa smo to izbjegavali učiniti. I takve dane si nekada treba dozvoliti jer sigurno postoji razlog zbog kojih nas naše nesvjesno sprečava u aktivnosti. Kada nam izbjegavanje i odlaganje pređu u naviku i postanu najčešće aktivnosti vrijeme je da postavimo sami sebi nekoliko pitanja. Jedno istraživanje čak je otkrilo snažnu vezu između odgađanja poslova i visokog tlaka te bolesti srca. Ljudi koji odgađaju poslove podložni su većem stresu. Stoga češće odgađaju zdrave aktivnosti poput zdrave prehrane ili tjelovježbe i tako se vrte u krug.

A odgađanje je uvijek potkrijepljeno izlikama. Jedna od najčešćih je: ne znam gdje početi. Suočeni s teškim zadacima, jednostavno se smrznemo. Razbijanje glavnog zadatka na manje dijelove pomoći će nam da se pokrenemo. Upitajte se, na primjer, što možete obaviti u narednih sat vremena što će vam pomoći u rješavanju zadatka. A zatim, što možete napraviti u još sat vremena? To će vam pomoći da se pokrenete, a svi znamo da je za rješavanje izazovnih zadataka potrebno svo moguće vrijeme.

Žene ne trebaju osjećati stres zbog svojih ambicija

Žene menadžeri ne trebaju biti u stresu zbog svojih ambicija

Stres je sve češći uzrok različitih bolesti i sve smo svjesniji njegovog utjecaja. No jesmo li svjesni i zbog kakvih svih situacija nastaje stres? Prema jednom davnom podatku jedan od najvećih stresora, odnosno situacija koje izazivaju stres je Božić! A kako je na radnom jestu? Saba Software je sustav za upravljanje talentima. Prema istraživanju 60% muškaraca očekuje od poduzeća u kojima rade da aktivno sudjeluju u razvoju njihovih karijera. To isto od poduzeća očekuje 49% žena. Čini se kao da je žene više strah iznijeti svoje ambicije i želje o vlastitom napredovanju. Prema ovom istraživanju, žene su također više vođene vlastitim unutarnjim motivima. Manje ih potiče ono što posao ili poslodavci zahtijevaju od njih. Nasuprot muškarcima koji su više usmjereni na karijeru, žene posao sagledavaju holistički. Promatraju ga kao sastavni dio svog cjelokupnog životnog plana.

Upravo zbog te sklonosti ka holističkom, samopropitivačkom pristupu žene vodstvo definiraju drugačije od muškaraca. 65% žena, naspram 56% muškaraca, menadžere vidi kao one koji dijele znanje i povezuju se s kolegama kako bi pomogli timu i poduzeću. I upravo to, zajedno s njihovim prirodnim sklonostima ka slušanju, davanju povratnih informacija te izgrađivanju surađivačkih odnosa, jake su strane žena, naročito u vođenju i razvijajanju mlađe generacije zaposlenika, odnosno milenijalaca.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.