Stručna praksa je neprocjenjiva

Studentska praksa predstavlja ključnu kariku u obrazovanju budućih stručnjaka. Studentska praksa u Ramiru nije pro forma odrađivanje studentske obaveze. Mi studentima dajemo priliku da urone u stvarni svijet organizacija, provjere svoje teorijsko znanje i prošire ga radom na konkretnim situacijama.

studentica Kristina se smije

Kroz neposredan rad sa zaposlenicima i mentorima, studenti imaju priliku razviti svoje kompetencije te istražiti različite aspekte organizacijske dinamike. Osim toga, praksa omogućuje studentima da steknu uvid u organizacijsku klimu različitih organizacija i probleme s kojima se one suočavaju. No, jesu li ova očekivanja realna ili su možda pod utjecajem percepcije da su nove generacije prezahtjevne?

Praksa nije samo koristan dodatak akademskom iskustvu. Ona predstavlja nezamjenjivu priliku za praktično učenje i razvoj vještina u stvarnom radnom okruženju. U dinamičnom i vitalnom Ramiro okruženju, praksa se smatra kamenom temeljcem koji omogućava studentima da steknu neprocjenjivo iskustvo i samopouzdanje, ključne faktore za gradnju uspješne karijere.

Ramiro - mjesto za rast i inspiraciju studenata

U Ramiru odnos prema studentima i studentskoj praksi je izuzetno poseban. Studente od prvog dana s poštovanjem uključujemo u sve naše aktivnosti, a njihovo prisustvo donosi svježinu i inspiraciju noj organizacijskoj klimi. Za nas, studentska praksa ima dvostruko značenje To je prilika za studente da steknu iskustvo, a za nas da rastemo i razvijamo se zajedno. Potičemo ih da svoje teorijsko znanje pretvore u praktična rješenja u situacijama kojima su izloženi i sve to unutar organizacijske klime koja cijeni kreativnost i inovaciju te pokazuje da svatko od nas bez obzira na godine ili iskustvo može doprinijeti svojim viđenjem situacije.

Stoga, s ponosom dijelimo iskustva nekih od naših studenata na studentskoj praksi jer vjerujemo da njihove perspektive obogaćuju sve nas. Njihovi doprinosi nas inspiriraju te potiču da nastavimo pružati podršku i mentorstvo budućim studentima. Nadamo se da će njihovi primjeri inspirirati i potaknuti druge studente da nam se pridruže na putu osobnog i profesionalnog rasta i razvoja.

Nakon što je provela cijelu studentsku praksu u Ramiru, Kristina Raič podijelila je svoje osvrte i iskustva, a mi vam ih donosimo u nastavku.

Kristina, kako si saznala za Ramiro? Što te je potaknulo da se prijaviš na studentsku praksu u našoj organizaciji?

Od svojih kolega s fakulteta čula sam za Ramiro. Dok smo tijekom jednog kolegija o organizacijskoj psihologiji posjećivali organizacije koje se time bave, neki od kolega su odlučili posjetiti Ramiro gdje su ih vaše kolege upoznali s radom i aktivnostima koje provode. Već kroz samu njihovu priču o tome kako im je bilo te što su sve čuli, Ramiro me oduševio. Kad god bih prolazila pored vašeg prostora, koji je bio u mom susjedstvu u jednom mom životnom razdoblju, pomislila bih: "Ovdje želim raditi jednog dana." Možda sam time manifestirala svoju budućnost!

Kada je došlo vrijeme za obavljanje studentske prakse, odmah sam potražila priliku u Ramiru. Nakon što sam vas kontaktirala, brzo ste mi odgovorili da trenutno organizirate raspored i da ćete me obavijestiti čim ga posložite. Bila sam iznimno sretna zbog pozitivnog odgovora, posebno što smo odmah uspostavili brzu i efikasnu komunikaciju te se glatko dogovorili oko svih detalja. Ova praksa za mene predstavlja značajan korak prema ostvarenju mog cilja, što me dodatno motivira i inspirira.

Predivno je znati da si čula pozitivna iskustva svojih kolega o Ramiru i što si već unaprijed osjetila privlačnost prema našoj organizaciji. Čini se da si imala jasnu viziju i cilj te si bila odlučna u svojoj namjeri da obaviš praksu upravo kod nas. 

Sada kada si imala priliku iskusiti rad u našoj organizaciji, koje je tvoje cjelokupno mišljenje. Jesmo li ispunili tvoja očekivanja? Kako bi opisala svoje iskustvo s praksom u Ramiru?

Kada dijelim svoje iskustvo prakse u Ramiru s prijateljima, obitelji i kolegama, uvijek ističem pozitivne aspekte i ljepote koje sam doživjela unutar organizacijske klime Ramira. Često dobijem komentare poput: "Da li te plaćaju da govoriš tako dobre stvari o njima?" No, svakog dana se osjećam ispunjeno i drago mi je da sam odabrala upravo vas za svoju praksu koja će mi pokazati i pružiti priliku da vidim sve ono čime se možda želim baviti u svojoj budućnosti.

Ono što me osvojilo ovdje je taj Ramiro duh. Od trenutka kada sam stigla na svoju praksu u ponedjeljak ujutro, primijetila sam da se ovdje drugačije diše. Dok drugi teško ustaju i odlaze na posao, ovdje su ljudi nasmijani i puni pozitivne energije od samog jutra. Vaša srdačna dobrodošlica ispunjena ljubavlju i pozitivnom energijom znatno je podigla moja očekivanja. Moji prijatelji i obitelj sumnjali su u autentičnost tog pozitivnog duha, ali ja sam ovdje već četiri tjedna - i sada sigurno mogu reći da je stvaran. Kroz svaku aktivnost unutar Ramira osjećam taj dobar duh koji se širi hodnicima, kako djeluje na atmosferu u uredu, međusobno duženje, na sam posao i sve aktivnosti vezane za njega. Vidi se i osjeti da ovdje postoji organizacijska klima koja cijeni pozitivnu energiju i timski rad.

Kako bi opisala organizacijsku klimu i radnu atmosferu?

Ono što me još posebno oduševilo i osvojilo u Ramiru je spoznaja da postoji hijerarhija, da se poštuju pravila i položaj, ali da je svako mišljenje podjednako važno i uvaženo. Bez obzira radi li se o sitnicama ili velikim projektima, odluke se donose zajednički, a svaki glas se čuje. Takva organizacijska klima jednakosti omogućava da svi jednako doprinose i da se svi osjećaju jednako važno u procesu donošenja odluka. Ovdje se nisam osjećala kao samo još jedan student na praksi koji će uskoro otići, već kao važan dio tima koji aktivno sudjeluje i uči od svakog pojedinca unutar Ramiro tima.

Zvuči kao da si doživjela izuzetno inspirativno iskustvo! Drago nam je što smo uspjeli stvoriti atmosferu u kojoj si se osjećala dobrodošlo i važno, jer upravo to i je ono što nastojimo postići te kako oblikujmo našu organizacijsku klimu.

Na praksi si imala priliku sudjelovati u raznim aktivnostima koje provodi Ramiro. Kako su one oblikovale i utjecale na tvoj osobni i profesionalni razvoj?

Kristina: Na fakultetu smo naučili teoriju i gledali struku i organizacije kroz idealističku prizmu. Kada stupiš u stvarno okruženje, suočen s ljudima i organizacijama, shvatiš da stvari nisu uvijek kako smo ih naučili. Shvatiš da postoje razne situacije u kojima se moraš snaći u tom trenutku. Vaši treninzi, coaching i ostale aktivnosti u koje ste me uključili iznova su me očaravali - vaše poznavanje materije, stručnost, način komunikacije i prezentacije, te interakcija s polaznicima i kolegama koji zajedno vode treninge su me impresionirali.

Svojim očima sam svjedočila kako unosite promjene u same organizacije, ali i u osobni razvoj svakog pojedinca prisutnog na treningu. Na svakoj aktivnosti u kojoj sam sudjelovala, kolege su me tretirale kao ravnopravnog člana. Svaki novi trening donosio mi je više samopouzdanja, omogućavajući mi da slobodno izražavam svoje mišljenje i dajem komentare zahvaljujući konstruktivnoj povratnoj informaciji koju sam dobivala od kolega.

Mislim da je upravo ta konstruktivna povratna informacija od svih članova Ramiro tima bila ključna za moj profesionalni i osobni razvoj. Svaka povratna informacija bila je strukturirana i isporučena na pravi način, bez obzira radi li se o pozitivnoj povratnoj informaciji ili onoj koja ukazuje na neka moja područja za unaprjeđenje. To je nešto što smatram neprocjenjivim jer mi je u ovom kratkom periodu promijenilo perspektivu o sebi i pružilo mi mogućnosti da se dodatno usavršim i ojačam aspekte potrebne za moj daljnji napredak.

Izuzetno nas raduje da ono što nastojimo prenijeti drugim organizacijama i potaknuti ih da uvrste u svoju organizacijsku klimu, već aktivno njegujemo u našem timu, bez obzira radi li se o stalnom članu ili osobi koja je ovdje za sada samo privremeno.

Što ti je donijela praksa u Ramiru i što bi poručila svim budućim studentima koji razmišljaju o izboru organizacije u kojoj će provesti studentsku praksu?

Doživjela sam kako se oblikuje organizacijska klima koja je obilježena s puno podrške i mogućnostima za učenje. Ramiro mi je omogućio osjećaj slobode, odnosno da se slobodno izražavam i djelujem u skladu sa svojim osjećajima. Dolaskom u Ramiro shvatila sam da mogu, a možda i trebam, poboljšati toplinu u komunikaciji. Kako istu rečenicu možemo interpretirati na različite načine. To mi omogućuje da biram što govorim, ali i na koji način to govorim. To je ono što sam sada prihvatila i što ću primjenjivati u budućnosti, kako u svom poslovnom tako i privatnom životu. Ranije nisam ni razmatrala tu perspektivu, ali shvatila sam da je to nešto što mogu značajno unaprijediti.

Ono što je pogrešno u percepciji mojih kolega je da Ramiro ima visoka očekivanja od studenata, što kod njih izaziva strah i neodlučnost u vezi s tim hoće li se uspjeti prilagoditi i ispuniti ta očekivanja. Međutim, to nije istina. Željela bih im poručiti - budite hrabri, vjerujte u sebe. Ramiro pruža podržavajuće okruženje u kojem možete biti svoji, izražavati svoje mišljenje koje će biti cijenjeno, te rasti i razvijati svoje sposobnosti. To je upravo ono što nama mladima, koji smo još na fakultetu ili tek započinjemo "stvarni" život, treba. Ovdje možemo naučiti sve što se tiče naše struke, ali i razviti radne navike potrebne za uspjeh. Da, očekivanja su visoka, ali za svako od njih imaš tim koji ti pomaže da ih ostvariš na jedan srdačan i podržavajući način.

Za kraj, želim izraziti zahvalnost cijelom timu Ramira na podršci, prilici i izdvojenom vremenu!

Učenje kroz iskustvo

Studentska praksa predstavlja neprocjenjivo edukativno iskustvo koje studentima nudi širok raspon pogodnosti. Kroz praktičan rad u autentičnom okruženju, studenti usavršavaju svoje vještine i kompetencije te stječu neprocjenjiva iskustva i uvide u organizacijsku klimu koja im pomaže u pripremi za uspješnu karijeru u svom odabranom području.

Ramiro tijekom studentske prakse nudi studentima jedinstvenu priliku da steknu praktična iskustva, razviju neke vještine i znanja te se upoznaju s pravim radom i organizacijskom klimom kakvu Ramiro primjenjuje i preporuča svojim klijentima. Kristinin osvrt svjedoči o izuzetnoj vrijednosti i značaju studentske prakse za studente. Ponosni smo na sve naše studente i s nestrpljenjem iščekujemo buduće talentirane mlade ljude koji će svojim radom i entuzijazmom obogatiti našu organizaciju. Ako ste student ili studentica koji traži izazovno i korisno iskustvo prakse, Ramiro je pravo mjesto za vas!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.