Temeljite aktivnosti na svojim vrijednostima i uživajte

Igor Pureta Igor Pureta

Jeste li kao dijete htjeli utrpati previše aktivnosti u dan jer se teško bilo odlučiti samo za jednu? Ili vam je to postao problem kasnije u životu?

Vaše vrijednosti koristite kao temelj svojih aktivnosti

Jeste li kao dijete htjeli utrpati previše aktivnosti u vaš dan jer se teško bilo odlučiti samo za jednu? Ili vam je to postao problem tek kasnije u životu kada vas je "život" opteretio hrpom stvari koje "morate" odraditi? Kako god bilo, u životu svi se borimo s gomilom aktivnosti koje utrpavamo u naš dnevni raspored. I kad ih nastojimo organizirati prema prioritetima, sve se čini važnije da važnije ne može biti. Kako određivati naše prioritete u moru aktivnosti koje moramo ili želimo uvrstiti u svoj dnevni, tjedni ili mjesečni raspored? Kako naći vremena za sve što bismo željeli postići?

Učinkovito možemo upravljati sobom i svojim aktivnostima tek ako smo svjesni naših prioriteta. Potom vrijeme raspoređujemo sukladno tim prioritetima. A kako bismo znali svoje prioritete, prvo moramo poznavati sebe, vlastite vrijednosti i ciljeve.

Neki prioriteti su nam nametnuti, a neke si određujemo sami. Unatoč raznim ograničenjima sva ograničenja su odraz naših vrijednosti. Zahvaljujući njima neke prioritete poput hrane, stanovanja, zaposlenja, plaće, izbora životnog partnera ili odgoja djece guramo u prvi plan,. S obzirom na njih odredit ćemo vrijeme posvećeno nekoj od aktivnosti koju smo zamislili. Ako nam je bitna npr. dugoročna sigurnost primanja, prioritet će nam vjerojatno biti stalno zaposlenje u nekom poduzeću. Zato ćemo zanemariti pokretanje vlastitog posla ili freelance zanimanja. Ukoliko nam zdrava prehrana nije toliko važna, vjerojatno će nam nabava zdravih namirnica i kuhanje biti među posljednjim prioritetima. Koliko god se činilo da su neke aktivnosti pod utjecajem drugih osoba ili situacija, sami donosimo odluke o vlastitom životu.

Aktivnosti se temelje na vrijednostima

To pak pomaže da biramo i usredotočimo se na one aktivnosti koje su važne nama ili koje su važne drugima. Prvo vam stoga mora biti jasno koje su vaše vrijednosti. Ne morate biti poduzeće ili organizacija da biste napisali vlastitu misiju. Vaša misija znači da vam je jasno što želite od života, a to će vas kroz život voditi pravim smjerom. Razmislite o stvarima koje su vam važne u životu. Koja načela, vjerovanja ili norme držite najvažnijima i koje vas vode kroz život. Potom razmislite o vašim interesima i vještinama - stvarima u kojima uistinu uživate i u kojima ste dobri. Možda postoji neka veza između vaših vrijednosti, interesa i onoga u čemu ste dobri, a da toga niste bili svjesni. Mogu li vam neke od tih vještina pomoći u daljnjem napredovanju u životu ili poboljšanju života? Pazite da svojom misijom obuhvatite i poslovne i privatne ciljeve.

Nakon što ste napisali svoju životnu misiju i svoje osnovne ciljeve, promotrite sve aktivnosti kojima se trenutačno bavite. Jesu li one u skladu s vašom misijom i ciljevima? Posebno razmotrite aktivnosti koje zauzimaju glavninu vašeg vremena. Provjerite pomažu li vam voditi uravnotežen život koji vas čini sretnim. Ako to nije slučaj, vrijeme je da odredite prioritete koji će podržavati vaše ciljeve. Zatim se pobrinite da upravo ti prioriteti dobiju vašu punu pažnju te im posvetite dovoljno vremena.

Matrica generala Eisenhowera

U knjizi 7 navika uspješnih ljudi, dr. Stephen Covey objašnjava matricu koju je upotrebljavao general Eisenhower. Sve su aktivnosti tako podijeljene u četiri kvadranta na: hitne i bitne, hitne i manje bitne (poput raznih prekida u poslu, nekih dolaznih telefonskih poziva), potom one koje nisu hitne ali su bitne (rad na dugoročnim planovima i projektima, rekreacija, vrijeme s obitelji), i konačno one koje nisu niti bitne, niti hitne. Ove potonje možemo izbaciti iz našeg rasporeda. Eisenhower je bio šef savezničke vojske u drugom svjetskom ratu. Stoga vjerujem da je znao u što se upušta kad je na ovaj način određivao kojim aktivnostima će se baviti.

Hitne aktivnosti nameću se same od sebe. Problem našeg doba je što smo često zatrpani upravo hitnim aktivnostima. Iako, kad malo bolje pogledate nisu baš sve aktivnosti niti hitne. Možemo li ih barem privremeno odgoditi jer ipak nisu hitne kao što se vole prikazivati? Puno je važnije pitanje – koliko su bitne i koliko su u skladu s našim prioritetima. Ako se među njima nalaze i one koje zapravo možemo ignorirati postupak je vrlo jednostavan: izbacite ih iz rasporeda! Možda vam se metoda čini rigidnom i isključuje mnoge stvari koje bi trebala uključivati. Vjerujte mi da čim u nju počnete uključivati bilo što osim svoje misije pogled će vam se zamutit. Opet ćete se naći u čudu koliko stvari morate obaviti. Kada na umu imamo naše vrijednosti i naše prioritete, tada lakše razlučujemo koje su aktivnosti stvarno bitne, a koje ne.

Hitne i bitne aktivnosti su rijetkost

Rijetki su koji znaju procijeniti hitne i bitne aktivnosti

Upravo te bitne su ono što nam pomaže da ostvarimo naše ciljeve. I to bez obzira radi li se o nekom dugoročnom projektu, razvijanju nekih vještina, vremenu s obitelji ili vježbanju. To su aktivnosti koje nas izgrađuju, ispunjavaju, koje nas čine sretnima i zadovoljnima. To su aktivnosti koje nas čine spremnijima za uspješnije izvršavanje svih ostalih aktivnosti. Tražite li čudotvornu formulu moram vas razočarati. Ne postoji način kojim ćete pomiriti svoje i tuđe prioritete te u 24 sata ugurati aktivnosti za čitav tjedan,. Takva formula još nije izmišljena. Iako je vrlo rudimentarna, Eisenhowerova matrica je odličan alat kojim ćete vrlo učinkovito rasporediti vaše vrijeme i aktivnosti. Pomoći će vam da jako dobro upoznate samoga sebe. Zatim to poznavanje pretočite u prepoznavanje onog što vam je bitno da bi za to, u konačnici, odredili potrebno vrijeme.

U početku će vam problem predstavljati navika da prema svim aktivnostima pristupate jednako. Kao bitnim i hitnim aktivnostima o čijem završetku ovisi čovječanstvo. U takvim trenucima pokušajte se prisjetiti sljedećeg. I kad niste završili određene poslove koje ste sami sebi zadali, nije dogodilo ništa strašno. Takav pristup će vas osloboditi puno muke i olakšati prepoznavanje nebitnih aktivnosti kojih se želite riješiti. Budite ustrajni i ubrzo ćete se uvjeriti koliko ste dobrog učinili za sebe!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.