Tim i mentori presudni za uspjeh

Igor Pureta Igor Pureta

Što može napraviti tim i timski duh, niti jedan pojedinac ne može sam. Teško je prisiliti sebe investirati vrijeme na druge ljude - iz više razloga.

Za timski uspjeh potreban je učitelj i mentor

Što može napraviti tim i timski duh, niti jedan pojedinac ne može sam. Levi Lawrence bio je kuhar kada je 2007. odlučio vratiti se u školske klupe. Namjerio je završiti Business Administration na sveučilištu u New Brunswicku kako bi otvorio vlastiti restoran. No do završetka studija 2010. već je pokrenuo online poduzeće za dostavu namirnica. Plan mu je bio povezati restorane, hotele i privatne osobe s poljoprivrednicima. Njegovo poduzeće Real Food Connections danas posjeduje dvije trgovine organske hrane i delikatesa. U sklopu poduzeća su i catering, kuhinja za preradu hrane te dostava. Lawrence smatra da je za uspjeh najbitniji bio tim ljudi, od zaposlenika, kolega iz istog sektora, do mentora. Važni su mi i svi ostali koji su ga podržali. Ljudima koji pokreću poduzeće posebno su korisni mentori koji im mogu pomoći svojim tehničkim iskustvom i fokusom na cilj.

Kada si poduzetnik često si prepušten sam sebi. Stoga mentorstvo u obliku raznih ljudi koji se susreću putem može pružiti podršku i vodstvo. Zajednički rad na određenim projektima može nadomjestiti iskustvo koje poduzetnicima početnicima možda nedostaje. Lawrence i dalje dobiva podršku od svojih bivših profesora sa sveučilišta. Sada je i sam mentor na istom sveučilištu. Još kad bi poruka da samo zajedništvom možemo napraviti nešto dobro za sve nas došla i do naših krajeva, gdje bi nam bio kraj.

Suradnja studenata za pomoć zajednici

Studenti primjerom pokazuju društveno odgvorno poslovanje

Suradnja studenata prava u Bristolu dovela je do transformacije prostora i načina života u zajednici u kojoj žive i studiraju. Eastville Library u Bristolu je zgrada iz 1950. u kojoj je tijekom 66 godina bila smještena knjižnica. Knjižnica je pružala društvene i obrazovne usluge jednom od najsiromašnijih britanskih kvartova. No, prošlogodišnje rezanje budžeta presudilo je njezinom zatvaranju. Stoga se lokalna zajednica organizirala i uz pomoć postdiplomanata s Bristol Law School preuzela vlasništvo nad zgradom. Studenti bristolske pravnog fakulteta kroz nastavu pravne prakse obavezni su pružati besplatne savjete. Savjeti su iz područja gospodarskog i imovinskog prava, a pružaju ih dobrotvornim udrugama i lokalnim zajednicama. Zgrada je sada poznata pod nazivom The Old Library te je postala živ, moderan i multinamjenski prostor. Obuhvaća kafić, dvorište, razmjenu knjiga i prostore za najam.

A studenti su kroz ovaj pro bono rad dobili neprocjenjivo iskustvo, korisno i na njihovom životopisu. Dobili su i satisfakciju dobro odrađenog posla na korist cijele zajednice. Zahvaljujući upravo radu na ovom projektu jedna studentica već je i dobila posao u jednom od najboljih bristolskih odvjetničkih društava. I naši studenti pomažu gdje god stignu i umiju, ali o njima i njihovim podvizima naši mediji puno manje pišu jer koga zanima što nekima tamo treba pomoć ili što je neki prostor spašen od propadanja.

Tim gospodarstvenika protiv diskriminacije

Diskriminacija umanjuje šanse

Odluka američke države Sjeverne Karoline da izglasa zakon koji je prozvan anti-LGBT zakonom snažno je odjeknula među poduzetnicima. Vjerojatno nisu očekivali reakciju koju im je priredio tim gospodarstvenika. Zakon, izglasan u ožujku, zabranjuje diskriminaciju temeljenu na rasi, boji kože, zemlji porijekla, religiji, dobi ili "biološkom spolu". Postao je poznat kao anti-LGBT upravo zato što specifično izostavlja diskriminaciju temeljenu na seksualnoj orijentaciji ili spolnom identitetu. Tako je PayPal prije svega dva tjedna najavio građenje operativnog centra u Charlotteu te zapošljavanje 400 djelatnika. Sada su međutim odustali od ovog plana, dok je čelnik poduzeća na webu napisao: "Novi zakon podržava diskriminaciju te krši vrijednosti i načela koja su u temeljima misije i kulture PayPala."

A prošlog tjedna 90 poslovnih lidera diljem SAD-a, uključujući Marka Zuckerberga i Tima Cooka, potpisalo je pismo kojim zagovaraju da se zakon u potupnosti opozove. Čak je i NBA zaprijetio povlačenje svoje utakmice iz Charlottea, dok je Bruce Sprngsteen otkazao svoj koncert u istom gradu. Nakon Sjeverne Karoline vodeći gospodarstvenici organiziraju se u tim oko još jednog sličnog zakona izglasanog u drugoj državi američkog juga – Mississippiju. "Kad se male ruke slože..." kaže jedna poznata dječja pjesma, ali njena poruka vrijedi i za velike.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.