Tim usmjeren na zajednički bonus daje rezultat

Igor Pureta Igor Pureta

Iako smo svi uprli nagraditi svakog pojedinca, zanemarujemo da posao radi kolektiv, tim i da timski rezultat ima veću važnost od individualnog.

Timski rezultat je važniji od pojedinačnog

Razna istraživanja otkrila su da bonus usmjeren na tim daje bolji rezultat od individualnih. Na primjeru jednog proizvođača odjeće prijelazom s individualnih na timske bonuse produktivnost je povećana za 14%. U slučaju studenata sa Sveučilišta Montevidea timski poticaji poboljšali su rezultate za 20%. Najbolji je primjer zrakoplovna kompanija Continental Airlines. Česta kašnjenja su skoro prouzročila bankrot kompanije u veljači 1995. Odlučili su svakom radniku ponuditi 60 dolara za svaki mjesec u kojem će poduzeće biti među prvih pet po točnosti. Continental Airlines već je istu godinu završio s profitom od 224 milijuna dolara!

Stručnjaci razloge za takvu uspješnost pronalaze u našoj brizi da ne razočaramo kolege i ne uskratimo druge za njihov bonus. Istraživanje 350 američkih poduzeća pokazalo je da 99% njih koristi neki oblik programa nagrađivanja. Svega ih 28% koristi timske poticaje. Pravo umijeće je zapravo pronaći pravu mjeru između individualnih i timskih poticaja. Potrebno je istovremeno poticati natjecateljski duh, ali i suradnja u svrhu zajedničkog uspjeha.

Obostrano dobitna suradnja je važna

Team building ovisi o suradnji

Dobitna kombinacija je najčešća u lotu, ali i neka poduzeća uspiju pronaći dobitnu kombinaciju. Njome je suradnja dobitna za više strana. Zappos, poduzeće koja se bavi internetskom prodajom, svojim zaposlenicima nudi 4.000 dolara već u prvom tjednu zaposlenja bez ikakvih obaveza. Uvjet je da odustanu od radnog mjesta! Vjerujem da bismo se svi iznenadili kada bi nakon potpisivanja ugovora o poslu radnik ljudskih resursa izvadio dodatni obrazac i rekao što nas očekuje ukoliko odustanemo. Zašto im to uopće nude? Njihov stav je da ljudi koji rade samo za novac nisu zaposlenici koji odgovaraju kulturi njihove organizacije i neće se uklopiti u tim. Sličnu ponudu usvojio je zatim i Amazon, roditeljsko poduzeće Zapposa. On također svojim zaposlenicima nudi odgovarajuću isplatu u slučaju dragovoljnog odlaska. Jasno je da se ova ideja u mnogim poduzećima ne može primijeniti. Pogotovo u Hrvatskoj uz trenutačno okruženje. Ona ukazuje na jedan drugačiji, inovativan pristup problemu neangažiranosti djelatnika.

Ljudski resursi nastoje svima dati priliku te pomoći onim djelatnicima čije su performanse nezadovoljavajuće. No, kao i u svim sferama života, ponekad je upravo raskid odnosa najbolje rješenje za obje strane. Ova kombinacija može biti korisna i za poslodavca i za radnike, ukoliko im se omogući da pritom započnu nešto drugo.

Neprijateljstvo ili suradnja nije teška dilema

Suradnja je temelj za team building

Neprijateljstvo ili suradnja nije teška dilema, a opet postoji. Suradnja donosi bolje rezultate i među ljutim konkurentima od zatvaranja u vlastito dvorište. Mi u Hrvatskoj volimo ekstreme pa nam se sve čini crno ili bijelo. I, obično, ne volimo one na drugom kraju spektra. Međutim svijet je, a i stvarnost općenito su prepuni sivih zona i složenih odnosa. Postoje nebrojeni primjeri suradnje najvećih konkurenata koji su omogućili napredovanje i profite kakve pojedine tvrtke nikada ne bi mogle ostvariti. Tako je Amazon 2000. godine pokrenuo Amazon Marketplace i svojim konkurentima omogućio da prodaju njihovih knjiga putem Amazonove platforme. Od početka 2002. ta vanjska poduzeća narasla su s 20% prodaje Amazona u Sjevernoj Americi na 35% do 2010.

Sony i Samsung udružili su svoje snage u razvoju zajedničke tehnologije i tvornica u Južnoj Koreji što im je omogućilo da postanu tržišni lideri u segmentu LCD televizora. Citroën, Peugeot i Toyota dijele zajedničku tehnologiju i resurse dok se istovremeno brandingom bore za klijente. U Švedskoj, pivovare su se udružile u povratu praznih boca kako bi si smanjile troškove prijevoza. Suradnja nudi beskonačne mogućnosti raznih oblika čak i s konkurentima, a kroz njih poduzeća mogu napredovati, rasti, razvijati nove tehnologije ili ostvarivati uštede u resursima.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.