Timski coaching i razlike u odnosu na individualni

Ramiro Ramiro

: Individualni coaching veći naglasak stavlja na razvoj pojedinca unutar organizacije, dok se timski fokusira na razvoj i izvedbu cijelog kolektiva, to jest tima. Ključne karakteristike, razlike i sličnosti mogu prevagnuti u odabiru koji pristup više odgovara vašoj organizaciji.

Troje ljudi priča s veseljem

Jedna od glavnih razlika između individualnog i timskog coachinga jest ono čemu pristupi obraćaju najviše pozornosti. Individualni primarno fokus stavlja na osobni rast, poboljšanje vještina specifičnog zaposlenika i razvoj njegovih kompetencija, njegove karijere i njega samog kao osobe. U takvom procesu coach je taj koji radi jedan na jedan sa zaposlenikom. Taj proces karakterizira vrlo specifičan pristup krojen isključivo za potrebe tog zaposlenika. Pomoću njega se identificiraju težnje, izazovi, snage i slabosti zaposlenika te se na tome radi.

S druge strane, timski coaching svu pažnju stavlja na razvoj cijelog tima. Tu se naglašava dinamika tima i brojni drugi bitni aspekti rada u timu. S obzirom da je rad s drugim ljudima uvijek zahtjevan, da bi tim funkcionirao potrebno je poraditi na određenim stavkama. Primjerice, komunikacija, suradnja i zajedničko postavljanje ciljeva samo su neki od faktora koji se uzimaju u obzir tijekom timskog coachinga. Timski coaching promiče dijalog i otvorenu komunikaciju, suradnju i usklađivanje zadataka i želja svih članova tima. Njegov glavni cilj je postići kohezivnu skupinu zaposlenika koji zajedničkim snagama postižu brojne uspjehe.

Dakle, ove dvije vrste coachinga se značajno razlikuju, a potrebe organizacija se s vremenom mijenjaju. Ponekad je potrebno raditi s zaposlenicima na osobniji način kako bi se izvukao maksimum iz njihovih potencijala, dok je ponekad važnije funkcioniranje tima. Prepoznati potrebe organizacije nije jednostavno. Stoga je bitno biti upoznat s oba postupka prije nego se odlučimo na jedan od njih.

Poveznica individualnog i timskog coachinga

Iako se čini jednostavno uspoređivati prednosti i nedostatke timskog i individualnog pristupa coachinga, svako od njih donosi nešto drugo u organizaciju. Očigledne su brojne razlike između ova dva pristupa, pogotovo jer se jedno fokusira samo na pojedinca, dok se drugo fokusira na cijelu skupinu pojedinaca. Svaki od njih zahtjeva različit pristup i od samog coacha. Kada se treba posvetiti individualnoj osobi treba puno dublje ući u njegove potrebe, želje i aspiracije za budućnost. To je luksuz kojeg timski coaching ne može priuštiti zbog broja pojedinaca kojima bi se trebalo posvetiti.

Koja je onda poveznica ova dva pristupa, kada se čine toliko naizgled različiti? Poveznica se nalazi upravo u napretku. Kao što moramo raditi na tome da zaposlenik identificira koje su mu želje, ciljevi, jake i slabe strane, znanja i vještine, isto to moramo postići i u timu. Da bi tim znao kako najbolje funkcionirati, moramo upoznati jake i slabe strane, vještine i sposobnosti svakog od članova. Isto kao što kod individualnog zaposlenika želimo postići napredak u karijeri i osobni razvoj, tako i u timskom coachingu želimo napredak tima kao cjeline i stvaranje efikasnosti.

Kod pojedinog zaposlenika želimo izoštriti sposobnost donošenja odluka i rješavanja problema, tako da kada dođe do prepreke koja je u opisu njegovog radnog mjesta, on može samostalno prijeći preko nje i nastaviti dalje. To isto želimo postići i u timu. Želimo izoštriti sposobnost tima da riješi problem i da se lako nosi sa nadolazećim izazovima. Svaki od ova dva pristupa ima veliku mogućnost pozitivno doprinijeti organizaciji i razviti zaposlenike.

Interakcije u timu postavljaju dinamiku

Timski coaching prepoznaje značaj i doprinos koji dinamika i interakcije u timu mogu imati na cjelokupni doprinos tima razvoju organizacije. Za razliku od individualnog, timski coaching se upušta u složene odnose, različite vrste obrazaca komunikacije i interakciju raznovrsnih osobina ličnosti u timu. Pomaže članovima tima da se što bolje upoznaju. Zašto je to važno? Kada su članovi upoznati sa jakim ili slabim stranama koje međusobno imaju, lakše znaju iskoristiti ono što je dobro iz svakog člana. Isto tako, poznavanjem stila rada koji članovi imaju može se olakšati proces raspodjele zadataka i odgovornosti.

Timski coaching primarno promiče i potiče stvaranje povjerenja u timu. Time se pokušava dobiti otvorena komunikacija između zaposlenika, jednostavnije rješavanje konflikata, a ujedno i smanjenje javljanja nesuglasica. Tim bi trebao biti kohezivan, suradljiv i usklađen kako bi produktivnost mogla rasti. Individualni coaching, iako ima svoje prednosti, neće ići u dubinu međuodnosa i dinamike na isti način na koji to radi timski coaching.

S obzirom na to, individualni coaching neće moći postići povećanu uspješnost i produktivnost na istoj razini na kojoj to radi timski. Vrijednost koju on ima može se znatno razlikovati od timskog coachinga upravo zbog toga što se fokusira na pojedinca, a ne na skupinu. Ako su potrebe organizacije takve da vrijedi raditi na par zaposlenika kako bi oni sami uznapredovali u karijeri, individualni pristup je savršen proces za implementirati. Uvijek treba imati na umu analizu trenutnog stanja i potreba poduzeća. Samo tako ćemo moći znati koju točno tehniku iskoristiti kako bismo izvukli maksimalni dobitak iz nje.

Postavljanje ciljeva – sami ili u grupi?

Jedna od važnijih stavki timskog coachinga koja se često naglašava jest postavljanje zajedničkih ciljeva i usklađenosti istih. Taj proces se postiže putem definiranja točno određenih ciljeva koje tim treba imati kako bi se one podudarale s vizijom i strategijom organizacije. To uključuje aktivno sudjelovanje članova tima u postavljanju tih zajedničkih ciljeva, identificiranje tko koliko može doprinijeti u postizanju ciljeva i slično. Postupkom zajedničkog postavljanja ciljeva dolazi do osjećaja zajedničkog vlasništva nad ciljem. Samim time zaposlenici postaju više motivirani i angažirani raditi na tome da se cilj zaista i ispuni.

Bitno je uskladiti ne samo zajednički cilj s osobnim ciljevima zaposlenika, već i njihove individualne karakteristike. To treba izgledati tako da trud svakog zaposlenika poboljšava ili olakšava postizanje cilja. Na neki način bi zaposlenici trebali pristajati jedno uz drugo da bi kao članovi tima bili produktivni. Njihov individualni napredak trebao bi podupirati napredak tima.

Individualni coaching se koncentrira na samu osobu. To znači da će se kroz taj proces identificirati osobni ciljevi tog zaposlenika i njegove želje za napretkom. Tu se možemo nadati da će ispunjenje osobnih ciljeva donijeti i prostor za timski napredak. No, glavni je zadatak dovesti pojedinog zaposlenika na novu razinu funkcioniranja koje će mu omogućiti veće zadovoljstvo sobom i karijerom. U tom procesu, coach može posvetiti puno više vremena pojedincu i tako znati točno što je potrebno kako bi se on razvio. Dok se isto ne može reći za timski coaching. U timskom coachingu nažalost ne postoji dovoljno vremena kako bi se coach posvetio svakom individualnom zaposleniku. Međutim, utjecaj timskog coachinga često se puno brže i više vidi jer se radi o većoj skupini zaposlenika.

Dvije glave pametnije su od jedne

Kada nam se javi neki problem, često nam je instinkt podijeliti ga s nekim u  nadi da ćemo ga zajedno lakše moći riješiti. Ponekad je to korisno, a ponekad odmaže više nego što pomaže. Timski coaching stavlja jasan naglasak na suradnju prilikom rješavanja problema i donošenja odluka. Donositi odluku nije lako i kada smo sami, no kada se radi o cijelom timu ponekad to može biti još zahtjevnije. Tim mora vrlo dobro i usuglašeno raditi kako bi mogli donijeti odluku i pritom kvalitetnu odluku. Timski coach promiče rasprave koje će biti konstruktivne prirode jer upravo tako omogućuje timu da riješe probleme kao kolektiv.

Ono što može biti vrlo koristan alat u timu su različite perspektive, mišljenja, znanja i iskustva. Tim se sastoji od brojnih zaposlenika koji imaju različitu razinu vještina i stručnosti vezano za neko područje. Stoga se, kod pronalaska rješenja, mogu generirati vrlo inovativne ideje i ponuditi novi načini gledanja na problem. Timski coach vodi tim u postizanju dogovora tako što osigurava da se krajnja odluka donosi na temelju mišljenja članova. Isto tako je vrlo bitno da su svi članovi uključeni u taj proces jer će to utjecati na njihov kasniji angažman vezan za navedenu odluku.

Individualni coaching se fokusira i promiče zaposlenikovu mogućnost da sam donosi individualne i promišljene odluke. Isto tako, bavi se pomaganjem zaposleniku da rješava svoje individualne prepreke i izazove koje se nalaze na putu prema razvoju njegove karijere. To je jednostavniji proces zbog razine posvećenosti, ali može biti zahtjevan zbog manjka različitih perspektiva, iskustava i znanja koja obogaćuju proces donošenja odluka.

Tko ima veći utjecaj – ja ili mi?

Kada se uspoređuju individualni i timski coaching, timski pristup je taj koji ima širi utjecaj na organizaciju za razliku od individualnog. Kada se timove uspješno formira i vodi, prednosti njihovog rada uvelike premašuju one pojedinca – barem kada se gleda cijela organizacija. Uspjeh organizacije ne može se temeljiti samo na radu jednog zaposlenika, stoga je logično da će timski coaching imati vidljiviji utjecaj na produktivnost i uspješnost poduzeća.

Timovi koji su visoko produktivni i funkcionirajući doprinose u brojnim aspektima organizaciji. Bilo da se radi o povećanoj produktivnosti, boljoj suradnji ili višim stopama inovacija, prednosti koje donosi timski coaching se lakše prepoznaju. Usklađenost timova i povezanost dovode do povoljnijih rezultata za organizaciju. Odnosno, povećava se angažman zaposlenika, zadovoljstvo korisnika i općeniti uspjeh u poduzeću. Individualni coaching ima pozitivan utjecaj na izvedbu samog zaposlenika i njegovo zadovoljstvo. Međutim, kada se gleda sveukupna slika, ta se izvedba ne može mjeriti na istoj razini kao utjecaj tima na izvedbu cijele organizacije.

Dakle, uspoređivanje individualnog naspram timskog coachinga potencijalno može biti kao uspoređivanje krušaka i jabuka. Svako služi za specifične situacije te, iako postoje određena preklapanja u smislu napretka, teško je uspoređivati kvalitetu jednog naspram drugog. Individualni coaching često je potreban kada vidimo potencijal u zaposleniku koji iz nekog razloga nije u stanju pokazati sve svoje kvalitete i vrline. Tada, ako tijekom individualnog coachinga postignemo željene rezultate, takav zaposlenik može znatno doprinijeti timu. Taj utjecaj se vrlo lako može vidjeti unutar selektivne grupe kao što je tim. Međutim, na razini organizacije ipak je timski coaching taj čiji utjecaj će se vrlo lako zabilježiti na razini organizacije.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.