Timski coaching za povećanje produktivnosti

Ramiro Ramiro

Kroz ulaganje u timove i zaposlenike, dobivate mogućnost razvoja organizacije na načine koje dosad vjerojatno niste ni znali da su mogući. Koja je poveznica komunikacije i produktivnosti? Kako suradnja dovodi do efikasnosti? Kako tim može utjecati na cijelu organizaciju?

Djevojka čestita članovima tima

Produktivnost je ključni dio uspjeha organizacije

Današnje tržište, koje je brzo i natjecateljski nastrojeno, tjera organizacije da unaprijede produktivnost kako bi što efikasnije postigle ciljeve. Timski coaching je postao vrlo koristan alat u tom procesu. Pomoću coachinga poboljšava se izvedba tima i produktivnost organizacije. Stavljanjem fokusa na dinamiku tima, postavljanje atmosfere suradnje i kompromisa te na individualni rast, coaching postavlja nove standarde za razvoj timova i organizacije. Iznimno je bitno da tim radi usklađeno kako bi se izvukao maksimum iz svakog člana tima.

Kada zapošljavate nove radnike, vjerojatno među njima tražite one koji imaju mnogo kvaliteta i kompetencija. Međutim, ako stavite takve zaposlenike u tim koji ne funkcionira, njihove kvalitete nikada neće doći do izražaja. Što se time želi reći? Tim ima potencijal izvući maksimum iz članova, ali isto tako ima i potencijal potisnuti talente i prednosti članova. Ovisno o tome koliko dobro tim funkcionira, toliko će i sami zaposlenici dobiti priliku pokazati svoje vještine. Dakle, da bismo opravdali zapošljavanje sposobnih kandidata, potrebno je ulagati u tim koji će im pružiti mogućnost da se pokažu u najboljem svjetlu.

Upravo to je uloga timskog coachinga. Korištenjem timskog coachinga, ulažemo u to da od skupine pojedinaca stvorimo jedan iznimno funkcionalan tim. Takav tim može puno efikasnije rješavati probleme, a isto tako i ponuditi nova i inovativna rješenja. Timski coaching potiče timove da razviju vještine rješavanja problema i donošenja odluka. Pomaže članovima tima kritički razmišljati, razmotriti različite perspektive i istražiti alternativna rješenja.

Visoka funkcionalnost tima za visoku produktivnost

Coach može olakšati zajedničko iznošenje ideja, voditi tim kroz procese donošenja odluka i podučavati ih tehnikama za prevladavanje izazova i prepreka. To timu omogućuje učinkovito i djelotvorno donošenje informiranih odluka.

Kada su članovi tima zadovoljni, njihov angažman je veći i produktivnost tima raste. To zauzvrat ima učinak pozitivne povratne sprege. Kako to točno timski coaching pomaže u povećanju produktivnosti kako tima tako i čitave organizacije?

Timski coaching igra važnu ulogu u izgradnji i poticanju produktivnosti timova koji streme ka odličnim rezultatima. Timski coach, radi s timom na promicanju radnog okruženja koje je puno potpore. Timski coaching potiče suradnju i sinergiju odnosno suradničko okruženje u kojem članovi tima uče učinkovitije raditi zajedno. Pomaže poboljšati komunikaciju, izgraditi povjerenje i razviti zajedničku viziju i svrhu. Kroz timski coaching, članovi tima stiču bolje razumijevanje međusobnih snaga, slabosti i stilova rada, što im omogućuje da iskoriste svoje zajedničke snage i stvore sinergiju unutar tima.

Timski coaching pomaže stvaranju jasnih uloga i odgovornosti. Kroz taj proces, članovi tima trebaju upoznati jedni druge dovoljno da bi mogli znati koje su prednosti i nedostatci svakog člana. Kada imaju to znanje, puno lakše mogu raspodijeliti uloge i odgovornosti na onaj način koji će svim članovima odgovarati. Svaki član ima nešto specifično i jedinstveno za ponuditi u timu pa na to treba obratiti pozornost. Kad se tim uskladi po pitanju uloga i odgovornost. Coachevi mogu olakšati rasprave o pojedinačnim i kolektivnim obvezama, postaviti jasna očekivanja i uspostaviti mehanizme odgovornosti.

Učinkovita komunikacija za zdravije odnose u timu

To pomaže članovima tima da preuzmu odgovornost nad svojim radom, poštuju rokove i ispune svoje obveze. Povećana odgovornost dovodi do veće produktivnosti jer članovi tima postaju pouzdaniji i odgovorniji za svoje postupke.

Ako članovi tima ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke i zadatke povećat će se mogućnost za nastanak nesuglasica i konflikata. Takvi konflikti dovest će do neugodne, neprijateljske atmosfere i manjka međusobne podrške. Sve to će imati negativan utjecaj na zadovoljstvo zaposlenika i radnu klimu. Radnici će raditi smanjenim kapacitetom jer će velik dio vremena i energije trošiti na rješavanja konflikata. Možda će raditi smanjenim kapacitetom i zato što ne žele doprinositi zajedničkom cilju kad, po njihovom mišljenju, drugi članovi tima rade pogrešno ili premalo. Dakle, kao što se može vidjeti, produktivnost započinje od najmanjih detalja kao što je sami tim i njegovi članovi.

Učinkovita komunikacija i suradnja ključni su za dobivanje maksimuma produktivnosti jednog tima i organizacije. Intervencije koje promiče timski coaching se fokusiraju na poboljšanje komunikacijskih kanala unutar tima. To znači da tim mora postaviti otvorenu komunikaciju unutar koje se svi članovi osjećaju dovoljno sigurno postavljati pitanja, iznijeti svoje stavove i dileme i dati iskrenu povratnu informaciju. Ono što je zadatak timskog coacha jest da promiče razgovor između zaposlenika. Treba poticati iskrenost i otvorenost jer je za rad u timu iznimno bitno aktivno slušanje, stvaranje ideja i okruženja u kojem se svi osjećaju ugodno. Takvo okružje potiče kreativnost i inovacije što može biti ključno za napredak i produktivnost.

Timski coaching za dobru organizacijsku kulturu

Stvaranjem kulture koja njeguje suradnju i različita mišljenja, daje se prilika timu da iskoriste iskustva i znanja koje svaki član ima za postizanje novih pobjeda. Poboljšana komunikacija dovodi do stabilnog odrađivanja zadataka, smanjenih pogrešaka i poboljšane produktivnosti. Takvi, zdravi odnosi između ostalog imaju utjecaje i na same zaposlenike.

Često se na zaposlenike gleda kao na dio cjeline, a zapostavljaju se njihove individualne vrijednosti. Ako je zaposlenik zadovoljan na poslu, ne samo da imate vrijednog radnika nego imate i veću šansu za unapređenje organizacije. Zadovoljan radnik je motivirani pojedinac spreman za obavljanje zadataka i povećanje uspješnosti poduzeća. Ako na svakog člana tima gledamo kao pojedinca koji može puno doprinijeti timu, veća je vjerojatnost da će tim bolje funkcionirati. Dakle, da biste iskoristili potencijale koje zaposlenici imaju, morate uložiti u njih. Jedan od važnih, a često zanemarenih, načina ulaganja u zadovoljstvo zaposlenika je poboljšanjem funkcioniranja timova u kojima se oni nalaze.

Timski coaching prepoznaje i razumije važnost razvoja ne samo timskih već i individualnih vještina. Timski coach identificira jake strane unutar samog tima kao i područja za napredak. Timski coaching potiče kulturu kontinuiranog učenja i usavršavanja. Tako stvara personalizirane načine kojima će poboljšati vještine članova. Coachevi upravljaju timskim raspravama nakon projekata, pomažući timu da identificira naučene lekcije, prepozna uspjehe i područja za poboljšanje. Kroz edukaciju, timovi razvijaju razmišljanja o rastu, prihvaćanju povratne informacije i promjena kako bi poboljšali svoju produktivnost . Ovaj fokus na kontinuirano učenje i poboljšanje dovodi do poboljšane produktivnosti tijekom vremena.

Stvoriti individualne i timske vještine nije lako

Kompetencije su ključni dio transformiranja tima. Ako želimo da sve unutar tima funkcionira kako treba, moramo se posvetiti razvoju kompetencija. One variraju od vještina slušanja i vođenja dijaloga pa sve do vještina rješavanja stručnih problema. Tim koji se sastoji od članova koji su sposobni i vješti vrlo će se brzo i lako nositi s promjenama, novitetima i preprekama. Timski coaching može biti posebno vrijedan tijekom razdoblja promjena unutar tima, kao što su restrukturiranje, spajanja ili promjene vodstva. Coach pruža podršku, smjernice i alate koji pomažu članovima tima da učinkovito prođu kroz te prijelaze. Rješavanjem izazova i briga, timski coaching može smanjiti smetnje, održati produktivnost i olakšati nesmetan prijelaz. Tako će se moći više fokusirati na zadatke koji su im prioritetni, a manje će se zamarati konfliktima i nesporazumima.

Jasnoća u postavljanju ciljeva ima najveću važnost za poboljšanje produktivnosti. Timski coaching pomaže timu da postavi ciljeve koji odgovaraju potrebama organizacije. To znači da ciljevi moraju biti takozvani SMART ciljevi. Odnosno, oni bi prije svega trebali biti specifični. Kada je cilj specifičan lakše znamo kojim postupcima ćemo ga ostvariti. Osim toga, trebaju biti i mjerljivi te dovoljno realistični da ih se zaista može postići. Ako se postavi previsok cilj, njegovo ostvarenje neće biti moguće što će se loše odraziti na tim. Zadnja bitna stavka jest da su ciljevi vremenski ograničeni. To jest, ciljevi bi trebali biti precizno određeni u vremenskoj dimenziji.

Jasni ciljevi za jasan napredak

Timski coaching pomaže uskladiti radnje, ciljeve i vrijednosti tima. Kroz coaching, članovi tima mogu razjasniti svoje pojedinačne uloge, odgovornosti i kako se njihov rad usklađuje s ciljevima tima. Coach olakšava rasprave kako bi osigurao da svi razumiju i predaju se zajedničkim ciljevima, što potiče osjećaj odgovornosti i motivacije. Kada su ciljevi članova tima usklađeni s ciljevima tima, veća je vjerojatnost da će biti produktivni i usredotočeni na postizanje željenih rezultata.

Na kraju određenog razdoblja, puno je jednostavnije pratiti produktivnost tima ako su ciljevi postavljeni na jednostavan, ali i jasan način. A kada znamo razine produktivnosti tima, lakše ih možemo mijenjati ako su nezadovoljavajuće.

Timski coaching pruža priliku članovima tima da steknu samosvijest i razmisle o vlastitim snagama, područjima za poboljšanje i prilikama za osobni rast. Kada pojedinci razviju dublje razumijevanje sebe i svog utjecaja na tim, mogu napraviti prilagodbe i poboljšanja u svom ponašanju, komunikaciji i radnim navikama. Prepoznavanje važnosti ravnoteže između poslovnog i privatnog života ključno je za poticanje ukupne produktivnosti i održavanje zdravog radnog okruženja. Bitno je potaknuti članove tima da razmisle o svojoj osiguravajući zdravu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Čineći to pokazujete brigu za njihovu osobnu dobrobit i stvarate okruženje koje cijeni njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Kultura kontinuiranog napretka i postignuća stvara organizaciju

Odmak od posla pruža priliku za ponovno punjenje, osvježenje uma i vraćanje fokusa. Kada se pojedinci nakratko odmaknu od posla, mogu ublažiti mentalni umor i boriti se protiv stresa. To im omogućava da se vrate s obnovljenom energijom i jasnijim mislima. Priznavanjem važnosti odmora, poručujete da se cijeni njihova ukupna dobrobit i da se njihov učinak ne mjeri samo brojem sati koje su uložili, već kvalitetom i učinkovitošću njihova rada. To dovodi do povećane individualne produktivnosti, što zajedno pridonosi ukupnoj produktivnosti tima.

Utjecaj tima na organizaciju je puno veći nego što se to na prvu čini. Jedan kvalitetan tim može donijeti puno bolje rezultate nego više prosječnih timova. Isto tako, tim koji loše funkcionira može narušiti dinamiku cijele organizacije i uzrokovati nazadovanje. Zbog toga je bitno brusiti timske i individualne kompetencije. Timski coaching je proces suradnje koji zahtijeva aktivno sudjelovanje i predanost članova tima. Iskusan i vješt timski coach može prilagoditi pristup specifičnim potrebama tima, olakšavajući rast i u konačnici povećavajući produktivnost.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.