Tko ima hobi se u mirovini osjeća korisno

Ramiro Ramiro
hobi-u-mirovini

Kako se približava vrijeme za mirovinu tako bismo sve više ostali zaposleni. Onima koji imaju neki hobi puno je lakše odlučiti se na umirovljenje!

Odlazak u mirovinu najčešće je pozitivno iskustvo -veselimo se što ćemo imati više vremena za sebe, za bavljenje aktivnostima u kojima uživamo te ostvarenju onoga što inače uz posao nismo stizali. Međutim, činjenica jest da odlazak u mirovinu predstavlja veliku životnu promjenu. Primjerice, raspored nam više nije ispunjen brojnim poslovnim obvezama, imamo 8 sati vremena „viška“ te se ne moramo ustajati rano ujutro kako bismo stigli na posao. Stoga se, uz početno veselje, mogu javiti i osjećaji tuge, zabrinutosti, zbunjenosti i nesnalaženja, pa i nezadovoljstva novim okolnostima, koji nam povratno stvaraju stres i kvare raspoloženje. Ponekad se mogu javiti i negativne misli, poput „Više nisam koristan/na društvu.“, „Ne znam raditi ništa drugo, jer sam cijeli život usmjeren/a samo na ovaj posao.“  i sl. Ovakve misli su posve uobičajene, budući da ipak većinu svog životnog vijeka provedemo radeći te svoj posao inkorporiramo u sliku o sebi – on postaje dio nas samih – te je teško odvojiti se od toga jednom kad odemo u mirovinu.

Kako bi ova tranzicija prošla što lakše i jednostavnije, važno je unaprijed se kvalitetno pripremiti. Već otprilike godinu dana do šest mjeseci prije početka mirovine počnite razmišljati o tome kako će vam biti te zamislite i isplanirajte što je moguće više događaja i detalja. Kakva ćete osoba biti kada budete u mirovini? Što će vam biti važno? Kako želite da vas ljudi vide? Čime se sve želite baviti i što time želite postići? Razmišljajući o skoroj budućnosti na ovakav način, povećavate osjećaj kontrole nad događajima i svojoj budućnosti dajete novi smisao, što vam povratno daje osjećaj sigurnosti i zadovoljstva te smanjuje stres.

Uspostavite rutinu i strukturu

Jednom kad stupite u mirovinu dobro je da uspostavite strukturu i rutinu u svojim svakodnevnim zadacima. Kroz stvaranje rasporeda za konkretan dan, tjedan ili mjesec, stvaramo osjećaj ispunjenosti jer znamo da imamo određene obveze koje moramo izvršiti te im se u predano posvećujemo, održavajući svoj osjećaj postignuća. Nadalje, ostanite aktivni i mobilni cijelo vrijeme – ne samo što je to korisno za vaše fizičko zdravlje, već je korisno i za vaš osjećaj da doprinosite društvu/obitelji/sebi i da to što radite ima svrhu - učlanite se u neku udrugu, počnite volontirati, bavite se hobijem, otiđite u prirodu i sl. Također, povežite se s prijateljima i poznanicima. I sami znate da, kad radite, nemate mnogo slobodnog vremena za druženje s dragim ljudima te je baš zato upravo sad vrijeme da obnovite stara prijateljstva te steknete nova.

Kao zaključak, čak i ako hobi koji započnete u mirovini u početku ne pruži užitak kakav ste mislili da će pružiti, a odlazak u prirodu i ne bude tako romantičan kao što ga mnogi opisuju, nemojte odustajati: dajte šansu vremenu i eksperimentirajte - radite ono što vas uistinu ispunjava, jer nikad nije kasno za postaviti novi cilj u životu i sanjati novi san, a umirovljeničko doba upravo je najbolje vrijeme za to! Uživajte u njemu punim plućima!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.