Tržište se pronalazi i na Arktiku

Igor Pureta Igor Pureta

Svaka industrija i poduzeće teže tome da prošire postojeće tržište ili ako je moguće da otkriju jedno potpuno novo - poput Arktika!

Menadžment pronalazi nova tržišta

Svaka industrija i poduzeće teže tome da prošire postojeće tržište. Ili ako je moguće da otkriju jedno potpuno novo - poput Arktika! Nije baš da bi netko tamo trčao prodavati, ali kažu da najbolji prodavači i Eskimima mogu prodati snijeg. Možda ima nešto u toj izreci! Poznato je da Arktik obiluje prirodnim resursima koji se već danas eksploatiraju u okvirima mogućeg. No, Arktik je također dom i tržište za oko četiri milijuna ljudi. Trenutačno su to pripadnici četrdesetak različitih etničkih skupina podijeljenih u osam različitih država. Prema nekim izvorima svega je 10% od tog stanovništva autohtono. S globalnim zatopljenjem predviđa se da bi Arktik trebao postati još pristupačniji i privući još više poduzeća. Time će se doprinijeti daljnjim povećanjem populacije.

Predviđaju se i novi prometni pravci preko Arktika. Oni bi poduzećima, a u konačnici i potrošačima, trebali omogućili velike uštede u logističkim troškovima. Posebno u usporedbi s rutama koje idu preko Sueskog ili Panamskog kanala. Ujedno bi ti putevi bili i daleko pogodniji za okoliš s obzirom na manju potrošnju goriva. U okviru cijelog tog scenarija otvaranja Arktika, zar je uistinu teško u današnjoj općoj globalizaciji zamisliti bolju međusobnu povezanost, pa i integraciju stanovnika Arktika?

Tečaj za tržište anđela

Menadžment anđela investitora

Teško se odlučiti pomoći nekom poduzetniku i uložiti novac u njegovo poduzeće. No ako ste se baš zaželjeli izaći na tržište anđela, postoji i tečaj. Svega par godina unazad većina ljudi u Hrvatskoj nikada nije čula za poslovne anđele. Danas se o njima već i kod nas naveliko piše. Neki od njih su poznatiji od drugih i eksponirani u medijima. Možda su vas njihovi nastupi ponukali na vaše uključivanje u to tržište jer u Bostonu su otišli korak dalje. Wan Li Zhu, i sam ulagač, organizirao je tečaj za poslovne anđele. Tečaj traje šest tjedana i namijenjen je svima koji su zainteresirani za razne faze ulaganja u start-up poduzeća: od analize tržišta, intelektualnog vlasništva, pravnih procedura te pronalaženja i upravljanja vrijednim ulagačkim projektima.

Polaznici će imati priliku i testirati stečeno znanje u praksi kada će im start-up poduzetnici prezentirati svoje poslovne ideje. Tečaj je osmišljen kao dobitna kombinacija za sve uključene strane. Ulagači, iako plaćaju sudjelovanje na tečaju, potencijalno očekuju daleko veću dobit dugoročno. Osnovni cilj tečaja je povećati broj obrazovanih ulagača na području Bostona koji razumiju sustav poslovnih anđela. Time se želi spriječiti "odljev mozgova" iz tog grada prema drugim tehnološkim središtima.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.