Unutarnje zadovoljstvo

Tanja Pureta Tanja Pureta
Nasmijana djevojka u uredu

Za časopis Lijepa i aktivna Tanja odovara na pitanja čitatelja. Ovaj puta je tema unutarnje zadovoljstvo i kako otvorenom komunikacijom doznati o tome što imate li slične vrijednosti i uvjerenja kao i vaš partner po pitanju braka.

Imam 36 godina i u vezi sam 11 godina. Partner i ja smo sretni, ali nismo spremni za brak. Do tog zaključka dođem svakih nekoliko mjeseci kada razgovaramo  o braku. Je li to znak da našoj vezi nečeg nedostaje?

Vaša veza ima dvije vrlo čvrste karakteristike: trajnost i obostrani osjećaj sreće, što svakako pozitivno govori o njenoj kvaliteti. Što se forme tiče, najvažnije je da se oboje slažete s njom, odnosno da netko potajno ne želi nešto drugo, ali pristaje na postojeće stanje iz straha da se veza zbog toga ne raspadne. Međutim, bez obzira na formu, važno je razgovarati s partnerom o budućnosti odnosa. Naime, možda jedan partner želi da ovakav oblik potraje zauvijek, dok drugi pak mašta o djeci, zajedničkom domu i sl., pa bi bilo dobro međusobno uskladiti očekivanja. Isto tako, dobro bi bilo precizirati što svatko od vas podrazumijeva pod spremnošću za brak. Jesu li to neki objektivni ili subjektivni čimbenici? Radi li se o trenutačnim ili trajnim stanjima? Na kraju, jeste li spremni na zajedničku budućnost i bez braka? Ako jeste onda ne vidim razloga da temu braka uopće više razmatrate. Ako pak brak doživljavate  kao konačnu odluku, onda će prije ili poslije jedna strana htjeti razjasniti to pitanje pa bi bilo dobro s time što prije početi. 

Kako ispitati jeste li spremni za brak

Ljudi često razgovaraju o nekim pojmovima, primjerice o braku, podrazumijevajući da imaju isto mišljenje o tome što oni znače. Zato je važno prije nego si postavimo pitanje jesmo li spremni za brak prvo razjasniti što svaka strana podrazumijeva pod tim pojmom. Budite što detaljniji u razmatranju praktičnih implikacija braka. Razmijenite svoja mišljenja i očekivanja o tome kako želite da izgleda dom u kojem biste zajedno stanovali, kako planirate sudjelovati u zajedničkim troškovima, kako želite provoditi zajedničko slobodno vrijeme, kako mislite da biste trebali podijeli kućanske poslove i sl. Osim ovih praktičnih detalja, važno je definirati kako želite da se svatko od vas dalje razvija kao osoba te čemu težite u daljnjoj izgradnji vašeg odnosa.

5 koraka za uspješan razgovor o braku

  1. Izaberite mjesto koje je oboma ugodna i na kojem možete nesmetano razgovarati
  2. Počnite razgovor ugodnim temama nevezanim za braka kako biste potaknuli osjećaj bliskosti i povezanosti
  3. Temu braka također započnite u pozitivnom i otvorenom tonu, iskazujući pritom poštovanje prema partneru
  4. Budite strpljivi i ostanite konstruktivni i, ako se pojavi nelagoda ili izbjegavanje odgovora, cilj je poslati poruku da su vam ti odgovori važni, ali da vam je jednako važno da se partner tijekom razgovora dobro osjeća
  5. Budite spremni na to da će možda biti potrebno i nekoliko razgovora na tu temu da biste mogli otvoreno i iskreno razgovarati o svemu

Savjet mjeseca

Kad smo zaljubljeni, čini nam se da je naša ljubav toliko jaka da pod njenim okriljem možemo s lakoćom riješiti sve probleme, pa nam se razmišljanje o „praktičnim“ pitanjima zajedničkog života čini posve suvišnim. Ne možemo pojmiti da bi išta moglo stati između nas i naše voljene osobe, a pogotovo ne sitnica kao što je, na primjer, način istiskivanja paste za zube. Međutim, najsnažnije ljepilo koje dugoročno, sretno i uspješno spaja dvije osobe je međusobno podudaranje u vrijednostima, interesima, stavovima o životu te osmišljavanje jasne zajedničke vizije željene budućnosti. Stoga je jako važno potruditi se oko međusobnog usklađivanja, jer time stvarate najčvršće temelje za dugoročnu sretnu vezu.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.