Uspjeh kroz partnerstvo i umrežavanje

Igor Pureta Igor Pureta

Uspjeh je važan u svakom pogledu kako privatno tako i poslovno. No, mnogi zanemaruju što do njega mogu lakše doći partnerstvom.

Poduzeće napreduje udruživanjem i partnerstvom

Neprofitna organizacija Ashoka sastavljena je od mreže društvenih poduzetnika koji time žele unijeti promjenu u percepciji žena u poslovanju. Njihov ideje i djelovanje u više od 70 zemalja svijeta mijenjaju sustav na globalnoj razini. Na taj način postavljaju nove standarde, a uspjeh mjere na do sada nezabilježene načine. Nedavno su uočili nove trendove u projektima namijenjenima osnaživanju žena.

Ti projekti pomažu ženama pri osnivanju vlastitih tvrtki, ali im to nije ograničenje. Uz to pružaju im dodatne usluge te pomažu u stvaranju partnerstava. Partnerstva su im potrebna kako bi svoje poduzeće razvile i ostvarile uspjeh. Sve zajedno omogućit će im da poduzeća nastave rasti i prestanu biti opterećenje. Usluge sadržavaju treninge potrebnih vještina, početnu opremu i materijale. Uz ton nude i savjetodavne usluge, kao i povezivanja žena s distributerima. Nadalje tu su još i različiti načini umrežavanja koje će omogućiti da njihovi proizvodi dopru do dovoljnog broja kupaca kako bi se osigurao profit, ali i osigurao dovoljan broj partnera u proizvodnji i pružanju usluga.

Iako se takvi projekti najčešće provode u nerazvijenim tržištima ili zemljama u razvoju, provode se i u zapadnim zemljama. I tamo su danas mnoga područja su suočena s izuzetno visokom nezaposlenošću te su potrebne inovacije u ekonomiji koje bi taj trend okrenule. Tu stanovništvo najčešće nema osnovna znanja, niti iskustvo za pokretanje vlastitog posla, a žene su pri tome još i dodatno zakinute jer je još uvijek uvriježeno mišljenje kako je pokrenuti posao, posao za muškarce.

Inženjerka djeci stvara priliku za uspjeh

Poduzeće pomaže djeci ostvariti uspjeh

Svatko od nas bi svom djetetu ili djeci želio stvoriti što bolje i kvalitetnije uvjete za uspjeh. Mnogima je to velik problem jer se moraju nositi i s vlastitim problemima koji ih ometaju sa svih strana. Jedan od takvih problema je i nemogućnost školovanja djece. Zato je lijepo vidjeti da netko djeci i roditeljima pomaže u njihovim nastojanjima da ostvare i osobni i poslovni uspjeh. Shu-ling Garver je inženjer računalnih znanosti i radi za Intel još od 1989., a u djetinjstvu joj je problem predstavljalo to što su joj roditelji bili proganjani tijekom tzv. kulturne revolucije.

Shu-ling je u Intelu godinama pomagala na zapošljavanju žena inženjera. Kako je njih bilo nedovoljno, počela je raditi s djevojčicama u srednjoj školi nastojeći ih zainteresirati za inženjerstvo. Iako je već uspjela bitno promijeniti situaciju u Intelu nije stala u svojim nastojanjima već želi doprinijeti stvaranju novih generacija inženjera.

S vremenom je shvatila da bi bilo bolje raditi s još manjom djecom – u osnovnoj školi. Upravo stoga Shu-ling je danas strastvena u pružanju prilika za uspjeh djeci pripremajući ih tako za neki budući posao. U Portlandu je pokrenula ogranak programa Engineering for Kids (inženjerstvo za djecu). To je program koji kroz igru uči djecu osnovama inženjerstva i dizajna. I iako radi praktički dva posla, kaže da svaki dan jedva čeka vidjeti što se dešava u učionicama.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.