Usudite li se preuzeti rizik i obaviti zadatak?

Igor Pureta Igor Pureta

Menadžer koji priča više od potrebnog gubi vrijeme za obavljanje zadatak. Budite spremni preuzeti rizik i obavite ga kako biste izbjegli problem.

Preuzimate li rizik ili samo pričate da ga preuzimate?

Ako imalo volite filmove sigurno pogledate koji tijekom tjedna. Ima ih mnoštvo na svim kanalima iako se, u pravilu, više radi o lošim, nego o dobrim filmovima. Ukoliko i propustite neki koji želite pogledati, rizik nije velik, često se dogodi da se puno njih prikazuje i više puta godišnje, pa je lako nadoknaditi propušteno.

Mnogi od tih filmova su takozvani akcijski filmovi. U njima se dobri i loši momci igraju skrivača. Razlika je što i jedni i drugi imaju gomilu oružja iz kojeg stalno pucaju, pa ujedno ima i mnogo poginulih. Većina takvih filmova negdje pri kraju imaju scenu od koje se meni, a vjerujem i vama, diže kosa na glavi. U njoj loš momak, na neki podmukao način, stisne dobrog i uperi mu pištolj u čelo. Tada se dešava to zbog čega jedva čekam da ta scena prođe. Loš momak započinje priču o nekim događajima iz prošlosti. Toliko je koncentriran na tu priču da zanemaruje činjenice i rizik da dobar momak traži izlaz iz situacije. Tada se u tren oka dobar momak izvuče i pobijedi svog protivnika. Pravda je zadovoljena i film se privodi sretnom kraju.

Kada i prvi put vidite takvu scenu, pitate se zašto onaj lik toliko priča, kad je mogao odmah pucati? Nakon toliko sličnih odgledanih scena više i ne razmišljamo o njihovom smislu. No, siguran sam da ste vidjeli slične situacije i u stvarnom životu. To su situacije kada gledate s čuđenjem takve osobe koje se iznenada raspričaju u situaciji koja zahtijeva hitnu akciju! Zamislite samo jedan od vaših sastanaka na kojem se satima priča. Teme nisu važne. Priča se što bi trebalo učiniti, što bi se sve moglo poduzeti i koji resursi nedostaju, niz nastavite sami. Sve te ideje zvuče odlično i na prvi pogled se čini da bi stvarno trebalo dodatno razmisliti o njima.

Međutim, u najvećem broju situacija većina njih ipak služi samo da se potroši vrijeme i da sastanak završi. Nitko potom na sebe ne preuzme nikakav zadatak! Tu ključnu ulogu ima vodstvo, koje i svojim ponašanjem treba dokazati formalnu ulogu koju ima. Ono treba osobno prestati pričati te i druge zaustaviti u tome, kako bi svi, pa i on, počeli raditi. Voditelj koji više priča, ukoliko želi promijeniti svoje ponašanje i želi početi raditi mora biti spreman.

Preuzeti rizik

Ovo je ključna razlika između onih koji pričaju i onih koji rade. Oni koji pričaju spominju sve one prekrasne stvari koje namjeravaju učiniti. U sebi, u svom srcu, oni se boje preuzeti rizik i izazove koje te odluke nose sa sobom. Započeti neki projekt znači puno rada prije nego što se nazre makar i mali dio onoga što želimo postići. Sve to uz veliku vjerojatnost da nam se pritom dogode manje ili veće greške. Kad želite nešto promijeniti u poduzeću, puno je mjesta na kojima ćete čuti da je to izlišno i da stvari koje funkcioniraju treba ostaviti na miru. Kao prodavač, puno ćete puta čuti odbijanje prije nego što prodate nešto.

Oni koji rade razumiju da takvi rizici postoje i prihvaćaju ih. Oni imaju dovoljno hrabrosti da ih preuzmu i upravljaju njima kako najbolje znaju i umiju. Oni se oporave i vrate na pravi put, ako stvari krenu pogrešnim. Oni koji govore otvoreno, spremni su na kritike koje im drugi mogu uputiti, kao i razgovarati o stvarima koje su im važne.

Ako želite prestati biti onaj koji priča i želite postati onaj koji radi započnite s prvim korakom. Najbolje je početi definiranjem ciljeva i popisom rizika ili izazova koji vas mogu dočekati na putu do ispunjenja cilja. Jednom kad ih napišete i razdijelite na manje ciljeve izgledat će puno manje strašno nego prije iz jednostavnog razloga jer su – manji!

Usredotočiti se

Da biste završili ono što ste isplanirali potrebno je zanemariti sve što vam odvlači pažnju. Počevši od neprestanog javljanja na telefon ili odgovaranja na poruke i elektronsku poštu. Oni koji pričaju naći će milijun razloga da posao ostane nedovršen. Opravdanja poput: "Nisam imao vremena", "Zaboravio sam", "Nisam planirao" ili "Morao sam najprije napraviti _____________ (upišite bilo što manje važno :-))" njima izgledaju sasvim pristojno. I vjerojatno shvate da to što su radili nema nikakve veze s onim što su planirali. U sebi znaju što je stvarno važno i što čini stvarnu razliku u uspjehu! Ipak, unatoč tome kao da im nedostaje prava snaga i disciplina da se odupru manje važnim stvarima, pa uvijek pokleknu pred njima.

Oni koji rade ne prihvaćaju isprike. Oni odbacuju i izbjegavaju sve što im odvlači pažnju i naprave to što treba. Svaki dan oni se usredotoče na nekoliko manjih ciljeva koji ih približe ostvarenju velikog cilja. To mogu biti napisani poslovni planovi, dogovoreni termini s klijentima, napisano poglavlje knjige ili napisan dio koda za novi program. Bez obzira što to jest, nešto što je dio velikog cilja se napravi svaki dan! Takav način istovremene usmjerenosti na dugoročni cilj i kretanje prema njemu razlikuje pričalice od radnika.

Provesti zamišljeno

Posljednji korak jest pomaknuti se od usmjerenosti na provedbu. Oni koji pričaju svojim dosadašnjim ponašanjem su barem donekle mogli pratiti ponašanje radnika. Ovo je mjesto na kojem se definitivno radnici prepoznaju. Pričalice u kuhinji uz kafe-aparat još raspravljaju o svojim velikim idejama. Za to vrijeme naša neustrašiva radilica već je obavila pola posla. Provesti zamišljeno ne znači zapeti nekoliko dana i potom kampanjskim načinom rada završiti neki dio. Znači stalno i čvrsto napredovati svaki dan, kako bi zadatak bio izvršen u određenom roku. Radilice uz listu zadataka imaju i oznake koliko je od svakog od tih pojedinih, važnih zadataka napravljeno. Svaki trenutak je važan i radilice to znaju jer i najmanji uspjeh vodi do još većeg uspjeha.

Što ste završili danas? Znate li kako vaš, ma koliko malen, doprinos pridonosi vašem ili zajedničkom puno većem cilju? Želite li biti pričalica ili radilica? Jer, kad je sve rečeno i napravljeno, radilice su te koje su to napravile, radilice su te koje su promijenile svijet oko sebe i zato su one te koje pamtimo zauvijek. Ja sam siguran da želite da vas pamte zauvijek i zato počnite – raditi!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.