Vaše vrijeme je Vaše zadovoljstvo

Fotografija sata

Upravljanje svojim vremenom kojim raspolažete i ciljevima koje želite postići zapravo je upravljanje samim sobom.

Zamislite da vam na početku svakog dana netko na račun stavi 86.400 kuna i kaže da ih možete trošiti samo do kraja tog dana te da sve što vam ostane neiskorišteno odlazi u nepovrat. I onda dođe novi dan, vaš dobrotvor vam opet pokloni 86 400 kuna koje možete iskoristiti samo tog dana. Sljedećeg dana opet isto, kao i sljedećeg, i sljedećeg itd. Imajte na umu da ono što je ostalo nepotrošeno ne ostaje za sutra, već tih 86 400 kuna na raspolaganju imate samo taj jedan dan. Što biste učinili? Vjerujem da biste prije svega bili neizmjerno sretni na takvom daru. Također, sigurna sam da bi većina nas sve svoje potrebe, znanje, iskustvo, kreativnost, dosljednost stavila u službu razmišljanja kako te poklonjene novce iskoristiti na najbolji mogući način.

Kao i dobročinitelj iz prethodne priče, život je jednako tako velikodušan. Svaki dan poklanja nam 86 400 sekundi da radimo s njima što poželimo, da ih iskoristimo kako nam najviše odgovara, ali nam istovremeno poručuje da jednom kad dan završi, te sekunde su nepovratno prošle. Stavljamo li uistinu sve svoje potrebe, znanje, iskustvo, kreativnost, dosljednost u službu maksimalnog korištenja tog dara?
Neki će se pronaći u ovoj priči pitajući se koliko često u životu propuste maksimalno iskoristiti svoje vrijeme, i koliko često izgube dragocjene sate, dane, mjesece, čak i godine, jer osjećaju da se ne mogu organizirati, jer odgađaju, jer je svakim novim danom sve teže i teže pokrenuti se i motivirati na akciju. Drugi će se kroz priču vidjeti potpuno drugačije. Sjetit će se koliko truda ulažu u svakodnevne aktivnosti, koliko energije iscrpe trčeći sa zadatka na zadatak, balansirajući između privatnog i poslovnog života, a istovremeno osjećajući kao da ništa ne stižu, da nemaju dovoljno vremena za spavanje, a kamoli za razgovor s bližnjima, djecom, parterom ili roditeljima. Pronašli se u prvoj ili u drugoj skupini, zaključak je isti: svoje vrijeme ne iskorištavamo dovoljno kvalitetno i na vlastito zadovoljstvo.

Neupitno je da svi imamo jednaku količinu vremena. Međutim, neki stignu napraviti sve što žele, a neki ne. Pred spavanje, rezimirajući učinjeno, neki se osjećaju ispunjeno i zadovoljno, no mnogi se začuđeno pitaju „Pa gdje mi je proletio dan?“. Što je to što čini razliku?

Stavite najvažnije na prvo mjesto

Dvije karakteristike koje definiraju neku aktivnost su hitnost i važnost. Hitno je ono čemu odmah treba obratiti pozornost. To znači „Sad!“. Hitne stvari djeluju na nas. Telefon koji zvoni je hitan. Većina ljudi ne može zamisliti da jednostavno puste telefon zvoniti. Možete satima pripremati materijale, razmišljati o mogućim rješenjima i konačno otići u nečiji ured kako biste razgovarali o nekom problemu, ali ako telefon zazvoni dok ste tamo, najčešće će se smatrati važnijim od vašeg posjeta.

Hitne stvari su jako vidljive. Pritišću nas, zahtijevaju akciju. Obično su nam ispred nosa. No, često mogu biti i nevažne. Važnost je, s druge strane, povezana s rezultatima i zadovoljstvom. Ako je nešto važno, onda to pridonosi našim ciljevima, našim potrebama, našim željama, našim vrijednostima, našoj osobnoj misiji. Dok na hitne stvari reagiramo, važne aktivnosti koje nisu hitne zahtijevaju više inicijative, više proaktivnosti. Moramo djelovati kako bismo iskoristili mogućnosti, kako bismo izazvali događaje. I upravo zbog toga, često nas je lako skrenuti da reagiramo na hitno, a zanemarimo ono uistinu važno što nas čini zadovoljnima i ispunjenima.

Kako to izgleda u svakodnevnici? Vrijeme najčešće provodimo ili gaseći požare, rješavajući krize i spašavajući brod koji tone (hitne i važne aktivnosti) ili reagiramo na aktivnosti koje se čine hitnima, no istovremeno se takva hitnost najčešće temelji na prioritetima i očekivanjima drugih, a ne nas samih. Naravno, vrlo uskoro se dogodi da jureći od dovršavanja ključnog projekta čiji rok je pred vratima, preko javljanja na telefon koji ne prestaje zvoniti, do obavljanja nekog „hitnog“ posla kojeg nas je kolega zamolio, imamo potrebu odmoriti se, stati, udahnuti pa skliznemo u aktivnosti koje nam nisu niti važne, niti hitne (kave, Internet, slaganje pošte …). I onda dođe kraj dana, a da nismo stigli pronaći vremena za brigu i uveseljavanje sebe, za razgovor s najbližima, za razradu sjajne nove ideje koja nam je pala na pamet.

E.M.Grey cijelog je života tražio zajednički nazivnik svim uspješnim ljudima. Otkrio je da to nije naporan rad, sreća ili lukavost u međuljudskim odnosima, već navika da se najvažnije stvari stave na prvo mjesto. Zvuči logično i jednostavno, zar ne, no unatoč tome se pitate kako to propustimo učiniti. Što napraviti?

Kako biti osobno učinkovit

  1. Definirajte vlastitu viziju. Kako biste znali što je to što želite staviti na prvo mjesto u svom životu, trebate pronaći vlastitu viziju. Vrlo je jednostavno. Jedno popodne posvetite sebi i odgovorite na sljedeća pitanja: Što mi je najvažnije u životu? Što za mene ima najviše smisla? Tko u životu želim biti i što želim raditi? Koji su moji najvažniji odnosi i kako im želim doprinijeti? Koje osjećaje želim doživljavati? Odgovor na ta pitanja bit će vodstvo i glavna smjernica u planiranju vaših trenutaka.
  2. Identificirajte svoje životne uloge. Ponekad u svakodnevnom žrvnju zaboravimo na uloge koje aktualno nisu hitne (npr. ulogu partnera, ulogu prijatelja ili ulogu osobe koja se brine sama o sebi). Svjesno ili nesvjesno ih odlučimo ostaviti po strani do trenutka kad ćemo imati više vremena. No, uskoro se probudimo i iznenadimo kad uvidimo da nešto što nam se činilo sigurnim i stabilnim aspektom našeg života se odjednom pretvorilo u brod koji tone. Shvatimo da smo propustili se baviti stvarima koje su nam uistinu važne, ali nas nisu pritiskale svojom hitnošću. Stoga, zapišite svoje najvažnije uloge, imajte ih neprestano na umu i podsjećajte se koliko su vam sve važne.
  3. Izaberite svoje ciljeve. Sljedeći korak je odrediti dva ili tri važna rezultata koje želite ostvariti u svakoj ulozi, i to u nekom kratkom razdoblju, npr. tijekom sljedećeg tjedna ili mjeseca. Barem dio tih aktivnosti neka budu one važne, no ne nužno i hitne stvari. Hoće li to biti rad na realizaciji novih prijedloga za povećanje poslovne uspješnosti, ili odlazak s djetetom u kino, ili razgovor s partnerom o budućnosti, na vama je da odlučite. U svakom slučaju, time ćete učvrstiti brod kojim plovite kroz život.
  4. Rasporedite prethodno predviđene aktivnosti u svoj tjedni raspored. Pritom planirajte samo 60% svog vremena, a 20% ostavite za nepredviđene i neočekivane situacije, i 20% za spontane i društvene aktivnosti.
  5. I na kraju, recite „ne“ hitnim, ali nevažnim stvarima. Kad odlučite koji su vam prioriteti i zbog čega su vam ti prioriteti važni, imat ćete i hrabrosti da, ljubazno i sa smiješkom, bez opravdavanja, kažete „ne“ drugim aktivnostima. To se postiže time što u vama plamti neki veći „da“. Naime, neprijatelj „najboljeg“ često je „dobro“. Drugim riječima, imajte na umu da uvijek nečemu govorite „ne“. Ako ne vidljivim, hitnim (ali ne toliko bitnim) stvarima u svom životu, onda vjerojatno temeljnim, važnijim stvarima. Kao što Stephen Covey kaže: „Čak i kad je ono što je hitno dobro, to dobro vas može spriječiti da učinite ono najbolje, da date svoj jedinstveni doprinos, ako vi to dopustite.“

Upravljanje svojim vremenom kojim raspolažete i ciljevima koje želite postići zapravo je upravljanje samim sobom. Svaki trenutak je trenutak odluke: ili mi preuzimamo upravljanje sobom ili nama upravljaju okolnosti odnosno drugi. Ili mi ostvarujemo svoje ciljeve ili drugi ostvaruju svoje ciljeve pomoću nas. Kad shvatite da se ne radi o tome kako puše vjetar, već kako ćete vi postaviti svoje jedro, svojih 86 400 sekundi znat ćete iskoristiti na pravi način. Na vaše, a time i na tuđe zadovoljstvo. Uživajte u toj mogućnosti koju imate i iskoristite ju.

Martina Trboglav, prof. psih.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.