Veliki menadžer ima velike tajne

Igor Pureta Igor Pureta

Najbolji menadžer ima svoje male tajne koje ga čine toliko posebnim da ga možemo prepoznati u mnoštvu ostalih menadžera i učiti od njega.

750-velika-tajna-velikih-lidera

Najbolji menadžer ima svoje male tajne koje ga čine toliko posebnima da ga možemo prepoznati u mnoštvu ostalih menadžera. I kao što znamo pravila koja je potrebno slijediti kako bi se razvili u lidere su poznata. No, ove male tajne velikih majstora često ostaju skrivene. Jedna od njih za mnoge i do danas! Naime, u ovom članku upoznat ću vas s možda najvažnijom tajnom najvećih menadžera. Tako će i vaše putovanje prema izvrsnosti biti što lakše i uspješnije!

Dobar menadžer misli na druge

Kad pričamo o velikim liderima obično govorimo da imaju viziju. To je vizija koja usmjerava ljude koji ih slijede prema ciljevima čije će izvršenje omogućiti ostvarenje te vizije. Usmjeravajući svoje ljude, menadžeri, u stvari, pretvaraju svoju viziju u stvarnost! Oni zajedno sa svojim ljudima iz te nove stvarnosti kreću ka novim ciljevima i putovanjima. Dakle govorimo o viziji, a to je karakteristika koja ocrtava, ili bi trebala ocrtavati, sve menadžere.

No, kao i svugdje, i među njima ima onih koji su bolji lideri od ostalih. Pomislite na voditelje koje zaista poštujete i željeli biste da takvih ima više ili da ste i vi poput njih samih. Što je to što vam prvo padne na pamet kad pomislite na njih? To vjerojatno nisu njihovi uspjesi, iako ih imaju mnogo. Puno je vjerojatnije da su te žene i muškarci, koje tako cijenite, zaslužili mjesto u vašem srcu. Zahvaljujući svom karakteru, koji je usmjeren na pomaganje drugim ljudima kako bi postigli ono što žele. Stoga mi se čini da je najveća tajna velikih lidera, tajna kojom zaslužuju veliku dozu povjerenja i poštovanja, to što rade sve što i ostali lideri ali uvijek i svugdje – sa srcem.

Takav odnos prema ljudima s kojima rade omogućuje im da najprije razmišljaju o drugima, a zatim o sebi! Možda vam takav način rada zvuči čudno, pogotovo u svijetu u kojem živimo i u kojem vladaju vrlo jednostavni i površni odnosi, u kojima se najprije treba pobrinuti za sebe, a za ostale bi se trebao pobrinuti netko drugi.

Loš menadžer ostaje sam

No, isto tako sam siguran da poznajete mnogo suprotnih primjera. Primjera vaših kolega kojima su, nakon što su neko vrijeme mislili samo na sebe, svi okrenuli leđa. Mnogi od njih su tek tada spoznali da sav rad, za koji su odgovorni, ne mogu napraviti sami. Već su zadaci obavljeni samo zato što su se članovi njihovog tima jako trudili da ti zadaci budu obavljeni. Ostavljeni sami od svojih podređenih, takvi voditelji polagano i sigurno tonu i u očima svojih nadređenih, a na kraju i u svojim vlastitim očima.

Kako biste izbjegli ovakav crni scenarij, potražite načine kako da kao voditelj pomognete drugima. Pomaganje drugima mijenja i nas kao osobe. Što više pomažemo drugima, time još više pomažemo i sebi. Takav pristup mijenja fokus našeg rada i obogaćuje ga višestruko. Dok se ne naviknete na takav način razmišljanja i rada, što češće si postavite jednostavno pitanje: što bi vaš uzor, veliki lider, učinio u sličnoj situaciji?

Upotrijebite svoju maštu! Držite se odgovora koji ste dobili bez obzira koliko se on možda razlikuje od vašeg uobičajenog ponašanja. Ako i jest drugačiji to je odgovor koje vam je uputilo vaše srce. I to je upravo onaj odgovor koji veliki lideri koriste kako bi stekli povjerenje i poštovanje ljudi koje su inspirirali svojom vizijom i s kojima će zajedno ostvariti svaki cilj!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.