Veliko poduzeće neka se ugleda na malo

Igor Pureta Igor Pureta

Maleno poduzeće ima fleksibilnost, laku komunikaciju unutar tima, ali i entuzijazam no što se s njima događa kako se poduzeće razvija i raste?

750-veliko-poduzece-neka-se-ugleda-na-malo

Maleno poduzeće ima fleksibilnost, laku komunikaciju unutar tima, ali i entuzijazam no što se s njima događa kako se poduzeće razvija i raste? Postoji li mogućnost da se te vrijednosti poduzeća i sačuvaju odnosno dalje razviju? Prilikom zapošljavanja često se rukovodi prvenstveno tehničkim znanjima i vještinama kandidata, a manje time kako će se oni uklopiti u postojeći tim. Ipak, o timovima treba početi razmišljati vrlo rano i od samih početaka uključivati nove ljude i objašnjavati im kakva ponašanja od njih zahtijeva organizacijska kultura. Tim trebaju činiti pojedinci s različitim vještinama te komplementarnim jakim stranama jer je to preduvjet za dobar rezultat. Na taj se način stvara okruženje koje sprječava izgaranja, potiče pozitivnu atmosferu i uspjeh. Možda je najbolje ukoliko te zahtjeve organizacijske kulture možete objasniti još tijekom procesa odabira pravog kandidata. Transparentnost i povjerenje također su presudni za uspjeh. Svi mi i kao zaposlenici i kao kupci imamo različite prednosti i slabosti. Bitno je da smo otvoreni kako bismo imali povjerenje jedni u druge. U suprotnome će okruženje brzo prerasti iz suradničkog u natjecateljsko. Tada ćete imati velikih problema objasniti zašto biste se trebali vratiti na stari način ponašanja. Za sve to potrebno je postaviti stabilan sustav. On će olakšavati komunikaciju te tako razmjenu ideja učiniti lakšom za sve. I konačno, pokažite zahvalnost te izgrađujte kulturu gdje će se odavati priznanje zaposlenicima za njihova postignuća.

Veliko poduzeće uzor je mnogima

Poduzeće treba biti uzor zajednici u kojoj radi

Poduzeće, naročito ono veliko i izloženo oku javnosti, ima i veliku odgovornost. I to za svoju marku, brigu o svojim djelatnicima, imidž i poruke koje šalju u svijet. Ponekad toga nije svjesno niti poduzeće niti njegovi radnici. Sve zato jer su njegovi voditelji i menadžeri smetnuli s uma da ih mi gledamo i kroz te naočale. Čini se da su nam upravo te naočale svakim danom sve važnije! Poduzeća bi trebala razmišljati ne samo kako iznenaditi kupce novim proizvodima i uslugama već i imamo li o njima dobro mišljenje. Izgleda da je proizvođač Zara odjeće upravo o tome propustio voditi računa.

Na njihovoj odjeći posljednjih godina mogu se naći natpisi i slike koji vrijeđaju jedan dio svjetske populacije. Jedan od primjera je žuta zvijezda na crno-bijelim prugastim dječjim majicama. Njihovo se ime veže i uz skandale oko proizvodnje njihove odjeće u ilegalnim tvornicama u Južnoj Americi. Nakon jednog od skandala Zara je obećala da će voditi bolju brigu o svojim tvornicama. Platili su kaznu za kršenje zakona, no ta kazna i dalje premala za profite koje ostvaruju. Najviše iznenađuje činjenica da je osnivač Zare, Amancio Ortega, čovjek koji se vlastitim snagama uzdigao iz siromaštva. Usprkos tome nema sluha prema onima koju se još uvijek nalaze u takvim uvjetima.

Kinesko poduzeće za američko tržište

Kineska poduzeća se spremaju za američko tržište

Kinesko tekstilno poduzeće najave američkog predsjednika Trumpa da će SAD ponovno biti velike i imati priorite njegove vlade ne zanimaju previše. Ovo poduzeće, imenom Labon otvara 23 nova radna mjesta i ulaže 3,1 milijun dolara u Južnu Karolinu otvarajući svoju prvu američku podružnicu u ovoj državi. Labon je osnovan u Shanghaiju 2005. Specijalizirano za istraživanje, razvoj i proizvodnju tekstilnih vlakana te tekstila za razne uporabe. Generalni direktor poduzeća, Hongxin Chen, rekao je kako je odluka bila laka s obzirom na stručnu radnu snagu i susretljivo poslovno okruženje. Otvaranjem nove podružnice u Južnoj Karolini namjera im je podržati svoj daljnji poslovni rast i bolje opsluživati svoje klijente. Labon proizvodi vlakna iz prirodnih sirovina te je i stoga Južna Karolina logičan odabir. Novi pogon smješten je u Orangeburgu, a predviđa se da će početi s radom već ovog siječnja. Vlasti Južne Karoline i okruga Orangeburg vrlo su sretne zbog dolaska novog ulagača. Kineskom poduzeću već su odobrene i olakšice za zapošljavanje novih zaposlenika. To je možda iznenađenje samo za nas koji se bavimo puno važnijim stvarima. Da i mi razmišljamo o načinim na koje ćemo privući ulagače i zaposliti ljude vjerojatno bih ih se puno manje iseljavalo, a puno više imalo radno mjesto.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.