Prihvaćanje drugih jednako nam je važno kao i zrak koji udišemo.

Sawu Bona!

Da potječem iz južnoafričkog plemena, tim riječima bih Vas pozdravila svaki put kada se vidimo. Time bih Vam poručila: Vidim te, poštujem te i cijenim te!   

Ako ste član plemena, Vi biste mi odgovorili: Sikhona! Ili, u prijevodu, Ja sam ovdje! 

Poruka koja se krije u ovom ritualu je: Sve dok me ne vidiš, ja zapravo ne postojim. 

U individualističkim  kulturama ovakva misao može biti kontroverzna. Možda bi se neki čak uvrijedili razmišljajući – zašto me drugi trebaju cijeniti kako bih se osjećao vrijednim?! S druge strane, ako pitamo svoje srce, moramo priznati da nam je prihvaćanje drugih jednako važno kao i zrak koji udišemo.

Djeca učitelji

Nedavno sam, razmišljajući o onom što moja djeca trebaju od mene kao roditelja, osvijestila da je najčešća rečenica koja se u našoj obitelji čuje: Maaaaama, viiidiiii meeee… Čim čujem te riječi, znam da ću ih ponovno čuti i 10 puta ako treba, sve dok ne pogledam u smjeru onog mališana koji to trenutačno izgovara (vjerojatno skačući po kauču ili pokušavajući preskočiti jastuke nabacane na podu ). Volim i onaj trenutak kada mi pokušavaju nešto reći, pa ako ja pritom radim nešto drugo, oni svojim rukicama odlučno okreću moju glavu prema sebi, kako bismo se uistinu vidjeli dok razgovaramo.

Kao roditelji, prvi smo i najvažniji izvor samosvijesti našoj djeci, jer onoliko koliko se osjećaju viđenima, toliko se osjećaju i vrijednima. Pritom oni zapravo ne traže, niti trebaju našu potvrdu jesu li sposobni ili ne (ili, u konkretnoj situaciji, mogu li preskočiti jastuke nabacane na podu). To će već sami shvatiti u sljedećoj minuti (ako ih prije toga ne zaustavimo ). Njihova snažna unutarnja potreba je podijeliti sebe i ono što trenutačno doživljavaju kroz istinski i potpuni kontakt s drugim ljudskim bićem.
 

Svijet odraslih

Mijenja li se, kako odrastamo, naša potreba da budemo viđeni i temeljno prihvaćeni od drugih? Apsolutno ne. Međutim, za razliku od djece, koja se ne opterećuju pitanjem zašto ih netko ne doživljava te vrlo direktno traže kontakt, odrasli to rade na puno kompliciraniji i manje produktivan način. Neću ti dati pažnju i poštivanje, dok ti to meni ne daš. Svojim ponašanjem ću ti indirektno pokazati koliko sam povrijeđen/a što me ne prihvaćaš. Napravit ću sve što treba (i ne treba), samo da bi me vidio/la. Ili, povući ću se u svoj svijet, praveći se da mi nije bitno što misliš. Nažalost, ova ponašanja najčešće dovedu do još veće međusobne udaljenosti i nerazumijevanja. Istovremeno, u sebi uvijek nose istu skrivenu poruku – Tu sam, ugledaj me.
 

Vidjeti druge, vidjeti sebe 

Vidjeti vrijednost u drugima ne znači automatski se složiti s njihovim razmišljanjima ili djelima. To svakako ne znači dopustiti im da se prema nama ili nekom drugom ponašaju bezobzirno. Uistinu ugledati nekoga i prihvatiti ga znači pristupiti mu pretpostavkom da je vrijedan temeljnog ljudskog poštivanja, samim time što je čovjek. To znači imati na umu da svaka osoba ima svoju životnu priču, koja ju je dovela do toga da je danas onakva kakva je, čak i kada radi nešto što je suprotno našim uvjerenjima. Tada je najteže, ali i najvažnije, vidjeti iza površine i ugledati da svatko od nas zapravo samo želi biti prihvaćen. Jer, kao što nas naša djeca tome uče, tek kada osjećamo da smo vrijedni svijetu oko sebe, spremni smo na najveće dosege. 

Najljepše od svega je što svaki put kada uistinu ugledamo druge, pogotovo kada otkrijemo njihovu unutarnju ljepotu unatoč svim vanjskim nesavršenostima, zapravo dolazimo u doticaj sami sa sobom i s univerzalnom ljubavlju koja nas sve povezuje. Jer prihvaćanjem drugih, čak i onda kada oni ne vide vrijednost u nama ili su svojim stavovima i ponašanjima miljama daleko od nas, mi dobivamo priliku za obogaćivanjem svog svijeta kroz novi kontakt, kao i priliku da obogatimo i pozitivno utječemo na tuđi svijet. 

Zato si dozvolite otvoriti svoje oči i svoje srce. Jedino na taj način možemo zajednički rasti i živjeti punim plućima.  

U ime Ramiro tima, Sawu Bona,

Martina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.