Vitalni sastojci za dugoročan rast

Igor Pureta Igor Pureta

Rast je kategorija koja nam je nametnuta i čini se da smo loši ukoliko stalno ne rastemo. No rast treba promatrati kroz prizmu dugoročnosti.

Coaching pomaže dugoročno rastu

Poduzeće Cannon Asset Managers provelo je istraživanje, slično onome profesorice McGrath. Istraživanje je obuhvaćalo preko 1.000 poduzeća u 25 zemalja. Odnosilo se na rast njihovih prihoda između 1997. i 2013. Zaključci su bili jednaki. Svega šačica njih generirala je rast prihoda veći od rasta BDP-a u istom razdoblju. Kao najznačajniji čimbenik rasta prihoda u poduzećima pokazao se sam BDP određene države. Osim tog vanjskog čimbenika, utvrdili su dva ključna čimbenika koji su zajednički svim uspješnim poduzećima. Oni koji uspjeli imali su agilnost i mogućnost apsorpcije. Agilnost znači spretnost u operativnom upravljanju, upravljanju portfeljem i strategijom poduzeća. Operativna agilnost je sposobnost da se iskoriste prilike za unaprjeđenje poslovanja.

Agilnost portfelja odražava se u uspješnom prilagođavanju kćerinskih poduzeća promjenama u okolini. Strateška agilnost dešava se kada direktori imaju viziju i hrabrost da slijede nove puteve. Istovremeno pogreške ispravljaju brzo, prije nego se ukorijene. Apsorpcija znači da poduzeće može podnijeti hirove izazovnog okruženja i ublažiti ih tijekom turbulentnih vremena. I to zdravom bilancom s niskom stopom zaduženja, vjernim kupcima ili stalnim inovacijama.

Američki rast još uvijek postoji

Coaching za američki san

Na koji god način bio postignut, rast je još uvijek važan dio mjerenja uspješnosti ekonomija pojedinih zemalja. Zato je mnogima važno da ga imaju! Američka ekonomija je najveća na svijetu pa je važno znati raste li još uvijek ili je zapala u neke probleme. Stoga se svaki izvještaj neke od američkih agencija ili ministarstava čeka kao ozebli sunce. Američko Ministarstvo trgovine objavilo je krajem prosinca nove procjene rasta. One kažu da je rast američkog gospodarstva u trećem kvartalu protekle godine bio po rekordnoj godišnjoj stopi od 5%. To je najviša stopa rasta od 2003. godine, nakon što je u drugom kvartalu rast na godišnjoj razini bio 4,6%. Čini se da bi zbog toga motivacija i optimizam trebali biti na visokim razinama.

No, većina stručnjaka smatra da sada ipak slijedi usporavanje te za 2015. godinu predviđaju rast od oko 3%, što je još uvijek najviša stopa rasta još od 2005. Većina tog rasta ostvarena je privatnom potrošnjom te ulaganjima poduzeća u infrastrukturu i računalne programe. Dio je nastao i ulaganjima države u obranu. U izvještaju stoji da se sve više poduzeća odlučuje na zapošljavanje novih djelatnika. Samo je u studenom otvoreno 321.000 novih radnih mjesta. To je najveće povećanje na mjesečnoj razini u posljednje tri godine.

Panika uz rast BDP-a

Coaching protiv panike

Obično paniku povezujemo s nečim lošim, a prema najnovijim burzovnim izvješćima, sada je i usporeni rast dovoljan za paniku. Kinesko gospodarstvo pokazalo je znakove usporavanja u trećem kvartalu uz najnižu stopu rasta u posljednjih pet godina. Iako je godišnji rast od 7,3% još uvijek brži od bilo koje EU zemlje, ovo usporavanje prouzročilo je oprez ulagača. Očekuje se da će imati znatan utjecaj na razne gospodarske sektore. Cijene padaju, a kako bi se kućanstvima osigurao rast potrošnje, menadžment Kineske narodne banke nastoji smanjiti kamate. To nije spriječilo pad potrošnje kao i ulaganja u nekretnine. Sektor građevine predstavlja 20% kineskog gospodarstva, dok niti jedna druga industrija nije ni približno toliko značajna.

Neke provincije pogođene su više od ostalih. Za provincije poput Guizhou, Qinghai ili Hainan, u kojima su ulaganja u nekretnine rasla po 5 puta, ovaj pad uzrokuje velike posljedice. Osim nekretnina pogođen je i sektor proizvodnje, što ekonomisti smatraju indikatorom daljnjeg usporavanja sveukupnog kineskog gospodarstva. Vjerujem da postoje mnoge zemlje koje bi bile sretne da ih pogodi usporeni rast, samo da im brojke napokon dođu iznad nule i riješe se negativnog predznaka!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.