Vizija - vaši snovi su vaš potpis

Igor Pureta Igor Pureta
Vizija razvoja poduzeća je osnova od kojeg kreće osvajanje svijeta

Vizija je poput ljudi, teško podnosi kad ju zanemarimo, samo povremeno mislimo na nju i spominjemo tek za obljetnice. O viziji treba voditi brigu, kao što bi vodili brigu o sebi. Slijediti snove je jedino što se u životu isplati, a odustajanje od njih je jedino za čime na kraju života žalimo.

Nikome nije dan san, a da mu, ujedno, nije dana i moć za njegovo ostvarenje.
Richard Bach 

Ako razgovaramo dovoljno dugo, priča o krizi i lošim stvarima ponekad se okrene na drugu stranu. Tada pričamo o svojim željama kao i tuđim idejama koje nam se sviđaju. Često se i jedne i druge čine nemogućima. To nas ne sprečava sanjati o njima u snu ili na javi. Naši snovi i naša vizija te kako ćemo ih ostvariti i postati netko i nešto. Te priče pričamo svi. Počeli smo ih pričati kao mala djeca s velikim snovima. Imali smo sposobnosti zanemarivanja prepreka koje su nam se činile male i lako premostive. Pričamo ih i danas, kada nam se iste te prepreke iz djetinjstva čine puno većima.

Vrlo nam je lako pričati o snovima i kako izgleda naša vizija. To radimo na mnogo načina, na različitim mjestima i s različitim ljudima. Učimo od njih bez obzira na njihove snove, struku ili stručnostSvijet je pun velikih ideja i vizija, a opet ih malo pretočimo u stvarnost. Naravno, postavljaju se pitanja: Zašto je to tako? Što je to što nas je odvojilo od naših vizija i snova? U nekom trenutku života čak i zaboravimo na njih, jer nas svakodnevica sve više i više zaokuplja brojnim zadacima kojima često i ne vidimo smisla, već ih po dužnosti, gotovo mehanički, odrađujemo.

Gdje je nestala vizija?

Vizija i snovi su baš poput nas, ljudi. Teško podnose kad ih zanemarimo. Teško im je kad samo povremeno mislimo na njih i kontaktiramo ih tek za rođendane, po mogućnosti porukom. Vizija i snovi nemaju mobitela, svoj avatar u nekom drugom životu ili račun na nekoj od društvenih mreža. Zato se naša komunikacija s vizijama i snovima suši, blijedi i na kraju prestaje. Svakodnevni problemi nas potpuno obuzimaju i za bilo što drugo gotovo i nema mjesta. Vizija bude ostavljena negdje u pozadini postojanja i počinje služiti samo kao simbol nečega što je bilo.

Sudbina mnogih vizija tužna je posljedica ljudskog postojanja koja od svrhovitog postojanja stvara izgubljenost i put ka nepoznatome. Vizija po svojoj definiciji uključuje vrijednosti i principe prema kojima se vi kao osoba, ali i vaša organizacija usmjeravate. Kako se kroz strateško planiranje usmjeriti na put kojim želimo ići kada je vizija samo dio pozadinske buke koju tek nekada primijetimo umjesto da to bude vizija koja nadahnjuje sve oko nas? U nekim slučajevima vizija postaje neugodno sjećanje na prijašnje ambicije i aspiracije. Zbog toga čak izbjegavamo razmišljati o njoj i vratiti se njenom ostvarenju. Takvim postupcima ona u potpunosti pada u zaborav.

Važnost vizije

Ipak, vizija je jako važna jer je glavni generator naše životne energije. Nekad se budimo sa spoznajom da ostvarujemo svoju viziju. To nam daje velik polet za sve zadatke koji stoje pred nama i za lako svladavanje svih eventualnih prepreka. Vizija daje smisao našem životu, dok njen nedostatak čini život teškim, a napore besmislenima. Čemu išta raditi ako ne znamo zašto to radimo i kamo nas to vodi. Zato je presudno važno na svom životnom putu imati sunce koje nas stalno obasjava, a to sunce je vaša vizija.

Vizija je bitna u svakodnevnim aktivnostima jedne osobe, ali je iznimno važna i u organizacijskom kontekstu. Organizacija bez vizije je kao brod bez kormila. Ide tamo gdje ga okolina usmjerava. Vašu organizaciju i vaše zaposlenike treba, kroz strateško planiranje, usmjeriti te spoznati viziju koja će voditi organizaciju i zaposlenike kroz sve situacije. Ta vizija će vam održati nadu kada je ona najpotrebnija i dati vam dodatnu motivaciju kada treba ustrajati.

Ako imate viziju sigurno je da će te ju provesti u djelo, jer imate disciplinu i nadasve jaku motivaciju da svoje vrijeme koriste – planski! Većini od samog spomena riječi „plan“ ili „strateško planiranje“ diže kosa na glavi i pada mrak na oči i svatko od vas ima svoj razlog za to. Samo ako ćete vrijeme koristiti planski i potpuno se koncentrirano posvetiti ostvarenju vizije barem jedan dio dana, imate mogućnost uspjeti. Nemojte dozvoliti sebi da sami sabotirate svoj uspjeh. Kako učiniti vrijeme našim saveznikom u ostvarenju snova i vizije? Kako uopće doprijeti do svoje vizije?

Kroz strateško planiranje do ostvarenja vizije

Da bi vizija postala stvarna, opipljiva i nešto u čemu ćemo istinski uživati važno joj je posvetiti vrijeme. Samo tako ćemo nadahnjivati i sebe i druge. Samo tako će naša vizija imati svoju svrhu. Vrijeme je nešto čega svi imamo u jednakoj količini iz dana u dan. Na žalost, mnogi od nas se s njime ponašaju vrlo rasipnički. Troše ga na stvari koje nisu niti važne, niti smislene. Zanemaruju osobni kontakt s važnim i manje važnim ljudima od kojih svatko može biti utkan u ostvarenje svog strateškog plana ka ostvarenju vizije.

Svaki trenutak koji se troši bez svrhe udaljava nas od vizije. Zato nam vremena nedostaje i za svakodnevne obaveze, a kamoli za snove. Poneki od nas uspijevaju završiti sve što žele, stignu napraviti nešto i za druge, a još imaju vremena i za opuštanje. U tome im pomaže – upravo jasna vizija o sebi.

Za definiranje jasne vizije o sebi potrebno je pomno strateško planiranje. Vrijeme koje se ulaže u strateško planiranje vrijednosti koje nas pokreću od iznimne je važnosti. Ako izbjegavamo ulaganje vremena u smjeru koji nas približava definiranju naše vizije nikada nećemo ostvariti naše snovi. To će nas dovesti do vječnog traganja i čekanja da se vizija sama od sebe pojavi. Kada imate jasno definiranu viziju, vaše ponašanje će uključivati one postupke koji će dovesti do njenog ostvarenja. Najteži dio upravo je samo osvještavanje i početno uključivanje vizije u svakodnevicu. Nakon što vizija postane dio rutine teže je vrijeme potrošiti na besmislice koje vode u suprotnome smjeru od njena ostvarenja.

Vizija kao pokretač i kao cilj

Razmišljanje o viziji kao o nečemu što motivira, ali i nečemu što je cilj našeg djelovanja može se činiti apsurdnim. Pogotovo ako se vizija koju imamo čini nedodirljivom. Kao što to rade djeca i odrasli sanjaju velike snove. Za razliku od djece, odrasli svoje velike snove stavljaju u okvir realnosti i kutiju neostvarivih želja. U toj kutiji vizije polako izumiru i nestaju. Ona više nije pokretač niti cilj već je samo nešto o čemu smo jednom razmišljali. Percepcija nedostižnosti snova blokira efektivnost vizije. Što će nam vizija ako mislimo da ju nikada nećemo ostvariti?

Ako imate viziju koja se čini prevelikom za ostvarivanje bit ćete izazvani odustati od nje svaki put kada nešto pođe krivo. Nemojte dopustiti da vas okolina pokoleba. Svaki korak prema snovima, bez obzira koliko oni bili veliki, činit će vas ispunjenijima nego koraci koji vas od njih razdvajaju. Ograničavanje nesigurnostima koji vam govore da vaš cilj nije ostvariv i da su vaši snovi besmisleni koči vas u ostvarivanju vašeg punog životnog potencijala. Nesigurnosti su neizbježne i iscrpljujuće. S druge strane, snovi su motivirajući i nadahnjujući. U oblaku nesigurnosti i sumnje usredotočite se na ono što vam je uistinu bitno – snove.

Prvi koraci

Djelovanje prema vašim snovima i vašoj viziji može se činiti sjajnim dok to ne počnete provoditi u realnost. Nije neobično imati poteškoća u poduzimanju prvih koraka prema ostvarenju vaše vizije. Važno je osvijestiti da ste upravo vi glavni u tom procesu. Tijek bilo kojeg osobno važnog projekta ovisi o vama. Vi ste ti koji poduzimate ono što je nužno kako bi se zajedno s vašom organizacijom približili viziji. Svi smo mi kovači svojih snova. Nekada teško oblikovati metal, ali kovači ustraju u svom pothvatu sve dok ne dobiju željeni proizvod. Zato budite ustrajni. I kada vam se tijekom najtežih prvih koraka čini da je praćenje elemenata strateškog plana besmisleno i ne vodi nigdje, nemojte dopustiti da vas to obeshrabri. Kada se kasnije sjetite svoje odlučnosti bit ćete ponosni.

Također se nemojte ustručavati potražiti pomoć. Često je potreban samo jedan dobar savjet ili samo jedna osoba koja vjeruje u vas kako bi vas pogurala naprijed i olakšala vam proces ostvarenja snova. Iako vaša vizija ovisi o vama, nikada niste sami. Ljudi koji vjeruju u vas će vas uvijek podržavati. Vaši zaposlenici će uvidjeti važnost strateškog planiranja ako im to približite. Zato vjerujte u to. Neka vaše strateško planiranje i vaša vizija svaki dan hodaju uz vas dok koračate kroz svijet. Neka vam budu kao najbolji prijatelji. Neka vas usmjeravaju i ublažavaju vam prepreke. Neka budu vaš oslonac kada vam se ustrajanje čini besmislenim. A kada vam je teško s izaći na kraj zbog problema koji se javljaju putem ka ostvarenju, potražite pomoć.

Slijedite svoje snove

Ako je vaša vizija nešto usputno i zamagljeno sumnjom, nećete puno napredovati. Nešto što vam se mota po glavi dok stojite u redu za plaćanje računa ili dok čekate crveno svjetlo na semaforu je zanemarivo. Vrlo je vjerojatno da će ovakva vizija ostati samo neostvareni san, svakim danom sve dalji. Sve više će vas omotati emocije rezignacije i tuge te ćete razmišljanje o viziji potpuno izbjegavati. Zato je nužno na temelju vizije kroz strateško planiranje napraviti strategiju za ekonomsko preživljavanje kojom ćete se voditi da viziju i ostvarite. Kakav to razlog mora biti da se čovjek odrekne svojih snova? Pa čovjek bez snova je kao noćno nebo bez zvijezda! Snovi ga upravo čine čovjekom: hrabrim, odlučnim i zanesenim. Što je to važnije od vizije kakvu imate za sebe i svijet oko sebe?

Snovima se ostvaruje sloboda čovjeka. Nitko za vas ne može odrediti koji su vaši snovi. Nitko vašoj organizaciji ne može nametnuti viziju. Naravno uvijek možete razmotriti što drugi čine njihovim vizijama, ali u konačnici odluka je vaša. Kada snovi postanu vaš prioritet, a vaša vizija ujedno i vaša misija, nećete se osjećati izgubljenima u neizbježnim preprekama života. Dokle god težite nečemu što vas ispunjava imat ćete snage za nastavak.

Riječ skepticima

Jeste li sigurni da ostvarenje vaše vizije zaista nema smisla? Da se ne vrijedi truditi, da je previše prepreka, da život vrijedi i bez nje? Potražite opet svoje snove i viziju svog svijeta u svom srcu. Posvetite im se barem neko vrijeme tijekom dana. Ako ne u njenom ostvarenju onda u razmišljanju o tome što je zapravo ona i kako joj se možete približiti.

Vidjet ćete, čuti i osjetiti pozitivnu promjenu koja struji vama i sve vas više budi i potiče na akciju. U početku je teže, jer su udovi obamrli od predugog sna. Svaki pokret će ih podsjetiti da su stvoreni za akciju, a nema ljepše akcije od one na krilima prave vizije. Kao i kada počinjete vježbati, prvih nekoliko puta je najteže i najlakše je tada se predati. Isplati li se?

Zapravo – slijediti svoje snove je jedino što se u životu stvarno isplati! Odustajanje od njih je jedino za čime na kraju života žalimo. Jer naši snovi su suština samog našeg života.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.