Vizija - vaši snovi su vaš potpis

Igor Pureta Igor Pureta
Vizija razvoja poduzeća je osnova od kojeg kreće osvajanje svijeta

Vizija je poput nas, ljudi. Teško podnosi kad ju zanemarimo, samo povremeno mislimo na nju i spominjemo tek za obljetnice.

Slijediti snove je jedino što se u životu isplati, a odustajanje od njih je jedino za čime na kraju života žalimo.

 Ako razgovaramo dovoljno dugo, priča o krizi i lošim stvarima ponekad se okrene na drugu stranu. Tada pričamo o svojim željama kao i tuđim idejama koje nam se sviđaju. Često se i jedne i druge čine nemogućima. To nas ne sprečava sanjati o njima u snu ili na javi. Naši snovi i naša vizija te kako ćemo ih ostvariti te postati netko i nešto. Te priče pričamo svi. Počeli smo ih pričati kao mala djeca s velikim snovima. Imali smo sposobnosti zanemarivanja prepreka koje su nam se činile male i lako premostive. Pričamo ih i danas, kada nam se iste te prepreke iz djetinjstva čine puno većima.

Vrlo nam je lako pričati o snovima i kako izgleda naša vizija. To radimo na mnogo načina, na različitim mjestima i s različitim ljudima. Rekao bih da je svijet pun velikih ideja i vizija, a opet ih malo pretočimo u stvarnost. Naravno, postavljaju se pitanja: Zašto je to tako? Što je to što nas je odvojilo od naših vizija i snova? U nekom trenutku života čak i zaboravimo na njih, jer nas svakodnevica sve više i više zaokuplja brojnim zadacima kojima često i ne vidimo smisla, već i po dužnosti, gotovo mehanički, odrađujemo.

Vizija i snovi su baš poput nas, ljudi. Teško podnose kad ih zanemarimo. Teško im je kad samo povremeno mislimo na njih i kontaktiramo ih tek za rođendane, po mogućnosti porukom. Vizija i snovi nemaju mobitela, svoj avatar u nekom drugom životu ili račun na nekoj od društvenih mreža. Zato se naša komunikacija s vizijama i snovima suši, blijedi i na kraju prestaje. Svakodnevni problemi nas potpuno obuzimaju i za bilo što drugo gotovo i nema mjesta.

Važnost vizije

Ipak, vizija je jako važna jer predstavlja glavni generator naše životne energije. Nekad se budimo sa spoznajom da ostvarujemo svoju viziju. To nam daje velik polet za sve zadatke koji stoje pred nama i za lako svladavanje svih eventualnih prepreka. Vizija daje smisao našem životu, dok njen nedostatak čini život teškim, a napore besmislenima. Čemu išta raditi ako ne znamo zašto to radimo i kamo nas to vodi. Zato je, usudio bih se reći, presudno važno na svom životnom putu imati sunce koje nas stalno obasjava – svoju viziju.

Da bi vizija postala stvarna, opipljiva i nešto u čemu ćemo istinski uživati važno joj je posvetiti vrijeme. Samo tako ćemo nadahnjivati i sebe i druge,. Vrijeme je nešto čega svi imamo u jednakoj količini iz dana u dan. Na žalost, mnogi od nas se s njime ponašaju vrlo rasipnički. Trošimo ga na stvari koje nisu ni važne niti smislene. Zanemaruju osobni kontakt s važnim i manje važnim ljudima od kojih svatko može biti utkan u ostvarenje vizije. Zato nam ga nedostaje i za svakodnevne obaveze, a kamoli za snove. Poneki od nas uspijevaju završiti sve što žele, stignu napraviti nešto i za druge, a još imaju vremena i za opuštanje. U tome im pomaže – upravo jasna vizija o sebi.

Ako imaju viziju sigurno je da će je provesti u djelo, jer imaju disciplinu i nadasve jaku motivaciju da svoje vrijeme koriste – planski! Znam da vam se već od samog spomena riječi „plan“ ili „strateški plan“ diže kosa na glavi i pada mrak na oči. I svatko od vas koji ovo čitate ima svoj razlog za to. Molim vas da mi vjerujete. Samo ako ćete vrijeme koristiti planski i potpuno se koncentrirano posvetiti ostvarenju vizije barem jedan dio dana, imate mogućnost uspjeti.

Slijedite svoje snove

S druge strane, ukoliko je vaša vizija nešto usputno, što vam se mota po glavi dok stojite u redu za plaćanje računa ili dok čekate crveno svjetlo na semaforu, vrlo je vjerojatno da će vizija ostati samo neostvareni san, svakim danom sve dalji i sve više omotan emocijama rezignacije i tuge. Zato je nužno na temelju vizije napraviti strategiju za ekonomsko preživljavanje kojom ćete se voditi da viziju i ostvarite. Kakav to razlog mora biti da se čovjek odrekne svojih snova? Pa čovjek bez snova je kao noćno nebo bez zvijezda! Snovi ga upravo čine čovjekom: hrabrim, odlučnim zanesenim. Što je to važnije od vizije kakvu imate za sebe i svijet oko sebe?

Jeste li sigurni da ostvarenje vaše vizije zaista nema smisla? Da se ne vrijedi truditi, da je previše prepreka, da život vrijedi i bez nje? Potražite opet svoje snove i viziju svog svijeta u svom srcu. Posvetite im se barem neko vrijeme tijekom dana. Vidjet ćete, čuti i osjetiti pozitivnu promjenu koja struji vama i sve vas više budi i potiče na akciju. U početku je teže, jer su udovi obamrli od predugog sna. Svaki pokret će ih podsjetiti da su stvoreni za akciju, a nema ljepše akcije od one na krilima prave vizije. Isplati li se? Zapravo – slijediti svoje snove je jedino što se u životu stvarno isplati! Odustajanje od njih je jedino za čime na kraju života žalimo. Jer naši snovi su suština samog našeg života.

Za kraj mudra izreka Richarda Bacha: Nikome nije dan san, a da mu, ujedno, nije dana i moć za njegovo ostvarenje.

Kako viziju uključiti u strateško planiranje ? O tome neki drugi put! :-)

Koji su vaši snovi? Jeste li ih ostvarili? Kakva je vaša vizija svijeta?

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.