Vodstvo i što mislim o njemu

Igor Pureta Igor Pureta

Što je vodstvo? Vodstvo pomaže ljudima oko nas. Trebali bismo razmisliti o promjeni sebe prije nego što pokušamo promijeniti sve ostale.

Better leadership, better results

Vodstvo je način razmišljanja koji bi trebao pomoći ljudima oko da upravljaju svojim i tuđim učinkom, ostvare rezultate, ciljeve i da se lakše snalaze kroz prepreke oko sebe. Je li to stvarno tako? Znaju li voditelji doista što trebaju raditi ili samo misle da je sve što rade vođenje drugih ljudi? Kakva je njihova motivacija da promijene svoje ponašanje? Postoje deseci definicija što jest ili bi trebalo biti vodstvo i svaka od njih je primjenjiva za neke ljude ili neke situacije. Obično izaberemo onu definiciju koji je primjenjiva za nas. Tada pokušavamo uvjeriti sve oko sebe da je to prava stvar. To je ono što treba uraditi i to je ono što treba pokrenuti mase ili barem najbliže suradnike. I nastavljamo raditi određene aktivnosti često uz mnogo truda i bez uspjeha. Duboko smo uvjereni da vodstvo funkcionira jer su neki ljudi napisali knjigu o tome. Divimo se rezultatima koje su neki drugi voditelji postigli iako ne znamo da li se to dogodilo sa ili bez njihove pomoći.

Pomislimo li ikada da bismo trebali promijeniti definiciju vodstva kao nečega na čemu temeljimo svoju strategiju? Pomislimo li ikada da bismo se trebali promijeniti prije nego što počnemo drugima propovijedati vodstvo? Znamo li što znači biti lider? Naravno da ne! Zašto bismo to radili kada postoji dokazani rezultat tuđeg uspjeha i koga briga što smo mi drugačiji! Pa, trebalo bi nas biti briga! Samo ponavljanje onoga što je netko drugi radio neće nas dovesti na pravi put. Trebali bismo duboko razmisliti o promjeni sebe prije nego što pokušamo promijeniti sve ostale.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.