Za uspjeh je potreban rad

Igor Pureta Igor Pureta

Često mislimo, a mediji oko nas se čak i trude potvrditi takvu sliku, da je za uspjeh dovoljno imati neki magični recept.

Nije dovoljno imati viziju treba ju sprovesti u djelo

Često mislimo, a mediji oko nas se trude potvrditi da je za uspjeh dovoljno imati neki magični recept. Uz pomoć njega uspjeh dolazi sam od sebe gotovo preko noći. Nama ostaje samo uživati u gomili zarađenog novca i svjetskoj slavi. Stvarnost je kao što znamo prilično drugačija i zahtijeva veliki angažman svih uključenih. Howard Behar bio je predsjednik Starbucksa dvadeset godina. Kada im se 1989. pridružio, Starbucks je imao svega 28 barova smještenih oko Seattlea. I dan danas, kada svrati po kavu, počisti stol sa začinima. Unatoč tome, Behar ne želi da se to što je pomogao izgraditi Starbucks smatra njegovim životnim djelom. Smatra da koliko god se značajnim naš posao činio, ne smijemo nikad dozvoliti da nas on definira.

"Vi niste ono što radite, i vaš posao nije vi". Behar smatra da je njegovo životno djelo nešto drugo. Pokušati promijeniti kako ljudi vode, kako se ponašaju i kako žive svoje živote. Starbucks i rad u njegovom menadžmentu je bio samo sredstvo koje mu je omogućilo da svoje životno djelo izrazi. Njegovo istinsko životno djelo, smatra on, je upravo podijeliti stečena iskustva i znanja. To je i učinio kroz više objavljenih knjiga. Najnovija je The Magic Cup: A Business Parable About a Leader, a Team, and the Power of Putting People and Values First.

Više šanse za uspjeh imaju buntovna djeca?

Pustite buntovnike u poduzeće

Roditelji često strahuju kako će se njihova buntovna djeca uklopiti u društvo i okolinu. Čini se da iskustvo pokazuje upravo izvrstan uspjeh! Nekako mi se čini da roditeljima nije svejedno kad njihova djeca pokazuju bunt i neposluh. Tada i jedni i drugi moraju uložiti dodatni rad, ali čini se da to ima smisla. Nedavno je istraživanje objavljeno u časopisu Developmental Psychology. Usporedili su podatke 745 luksemburške djece u dobi od 12 godina 1968. i njihovu uspješnost 40 godina kasnije. Ispostavilo se da ona djeca koja krše pravila imaju veće šanse za uspjeh. Ujedno će biti i bogatija od svojih poslušnih vršnjaka. Profesionalni uspjeh mjerio se proizvoljno pomoću indeksa koji rangira karijere po prestižu i socio-ekonomskom statusu. Bio je usko povezan s obiteljskim bogatstvom i IQ-om.

"Kršenje pravila i prkošenje roditeljskom autoritetu" pokazalo se najboljim predznakom za djecu koja će u budućnosti imati najviše dohotke. Istraživači pretpostavljaju da bi razlog tome mogao biti što buntovna djeca znaju bolje s menadžmentom pregovarati iznose svojih plaća u odrasloj dobi. Druga je mogućnost da su spremniji braniti vlastite interese. Kao i svako istraživanje, i ovo ima svoja ograničenja. Ovo nije prvo istraživanje koje potvrđuje vezu između djece koja se bune protiv autoriteta i kasnijeg boljeg uspjeha u životu.

Uspjeh i propast tajkuna

Poduzeće propada ako se vodi samo profitom

Uspjeh i propast čovjeka mnogi drže odgovornim za bankrot čitave jedne države. Sve je opisano u autobiografiji prvog islandskog milijardera Thora Bjorgolfssona. Priča je opisana u knjizi Billions to Bust – and Back. Rekli bismo da je to priča o učenju i ponovnom uzdizanju iz pepela. No, nije mu bilo baš tako teško. I kad je propao još uvijek su mu ostali milijuni. Neki smatraju da je to i knjiga o preuzimanju odgovornosti. Na svakome je da procijeni istinitost ove tvrdnje. Činjenica je da je Thor Bjorgolfsson zaradio četiri milijarde do svoje četrdesete godine. Kao i to da je izgubio većinu tog novca u četrdeset i prvoj. Svoje prvo bogatstvo stekao je devedesetih u Rusiji. Zatim je nastavio s udruživanjima i privatiziranjima kroz Finsku, Švedsku, Poljsku i Grčku.

Za četrdeseti rođendan, nedugo prije bankrota Landskibanka, svirali su mu Jamiroquai i 50 Cent. Knjiga pruža uvide u rast i propast jednog poduzetnika, kao i njegov ponovni uspon nakon svih tih iskustava. Prikaz je njegovog poduzetničkog duha, ali i upozorenje protiv pretjerane ambicije i sklonosti prevelikom obilju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.