Zajednički cilj je napredak svih uključenih

Igor Pureta Igor Pureta

Vahan Kololian je Armenac koji je odrastao u Torontu, a od malih nogu stariji su imali jedan cilj - naučiti ga da mrzi Turke.

Što manje ciljeva to bliži rezultat

Cilj koji nam namijene odrasli, roditelji ili nadređeni nije baš uvijek onaj s kojim se slažemo ili ponosimo. Zbog toga treba stvarno razmisliti o tako postavljenim obavezama i ciljevima. Jedna od takvih priča je i ona o Vahanu Kololianu. To je Armenac koji je odrastao u Torontu. Od malih nogu učili su ga da mrzi Turke. U početku je, sukladno odgoju cilj imao i uspjeha pa je mali Vahan stvarno i držao distancu.

Ali s godinama dolazi i mudrost, a Vahan je imao i snage sagledati situaciju u kojoj se našao. Zbog toga je promijenio stav te odlučio mržnju odbaciti. Odlučio je da više ne želi mrziti Turke. Usporedno s karijerom u financijskom sektoru pokrenuo je, zajedno sa suprugom, grupe dijaloga između armenskih i turskih studenata u Kanadi i SAD-u. To je konačno dovelo do osnivanja Mosaic Instituta. Institut radi sa sveučilištima diljem Kanade, a cilj mu je spajati ljude različitog porijekla, naročito one koji potječu iz područja opterećenih sukobima. Organiziraju seminare i izlete kako bi ljude različitog porijekla okupili na jednom mjestu te im tako pružili priliku da nauče više o drugim kulturama i zajednički postigli napredak. I na taj način grade mostove među različitim zajednicama.

Svi su pobjednici kada je cilj zajedništvo

Zajednički cilj menadžment će najlakše ostvariti

U današnje doba individualizma teško se prisjetiti da se cilj lakše ostvari kada smo zajedno usmjereni na njegovo ostvarenje. Ipak, zahvaljujući sve novijim istraživanjima i sve većom željom da se cilj ostvari individualnost pomalo (zaista pomalo) odlazi u drugi plan. Peter Aceto strastveni je lider uvjeren da se svijet oko nas mijenja te da se mnogi menadžeri s tim promjenama teško nose. Njegov je cilj promijeniti leadership stavove najprije pojedinaca, a zatim i čitavih organizacija. Posljedica toga bi trebala biti inspiriracija nekonvencionalnom razmišljanju i transparentnost koja donosi nevjerojatne rezultate kako za poduzeće tako i za potrošače. Kroz online banku Tangerine, na čijem se čelu nalazi, svoju teoriju provodi u praksu, a razultati banke su fantastični.

Teoriju je objasnio i u knjizi Weology: How Everybody Wins When We Comes Before Me. Aceto smatra da organizacijska kultura u kojoj se pojedincima uistinu osiguravaju mogućnosti za rast i razvoj. Time se potiče zadovoljstvo na poslu te osjećaj ispunjenosti, doprinosi rastu poduzeća. Smatra kako stavljanje zaposlenika na prvo mjesto sada rezultira rastom poduzeća dugoročno. To je vrsta strategije koja ljude stavlja u srž djelovanja: odane, sretne i angažirane radnike koji pozitivno utječu na financije dva milijuna klijenata, unatoč nepostojanju tradicionalnih blagajnika ili poslovnica.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.