Zamka zvana „još samo da“

Petra Đopar Petra Đopar
Fotografija-djevojke-u-prirodi

Često se u životu, kako privatno tako i poslovno, fokusiramo na ono za što mislimo da nam još nedostaje da bismo bili sretni: još samo da se preselim u veći stan, još samo da dovršim projekt, još samo da dobijemo ovog klijenta, još samo da rezultate podignemo za 7 posto… Zašto nam se to događa? Kako upravljati svojim emocionalnim stanjem i povećati svoje zadovoljstvo na radnom mjestu, pročitajte u nastavku.

Krug 99

Bio jednom jedan tužan kralj koji je imao slugu koji je uvijek bio vrlo veseo. Kralja je intrigiralo kako to da jedan sluga može uvijek biti tako nasmijan i sretan te je htio otkriti njegovu tajnu. Kada ga je kralj pitao kako to da je tako sretan, sluga je odgovorio da ima ženu, djecu, hranu i posao te da nema razloga da ne bude sretan pored takvog bogatstva. Kralj nije bio zadovoljan takvim odgovorom jer i dalje nije vjerovao da netko tko nosi staru odjeću, radi za druge i hrani se ostacima s dvora može biti sretan. Stoga je pozvao savjetnika da mu pomogne otkriti sluginu tajnu. ,,Krug 99'', odgovorio je savjetnik, „Čim osoba uđe u taj krug, postaje nesretna.“ 

Kako bi dokazali da je to istina, savjetnik i kralj odlučili su slugi pred kućna vrata ostavili vreću s točno 99 zlatnika. U trenutku kad je to ugledao, sluga nije mogao vjerovati kakvo je ogromno bogatstvo dobio. No kada je izbrojao zlatnike, i shvatio da ih je 99, ustao je i posvuda tražio jedan zlatnik za koji je vjerovao da nedostaje.

Budući da ga nije uspio naći, a vjerovao je da je čovjek bogat tek kada posjeduje sto zlatnika, uzeo je papir i olovku te počeo računati koliko godina bi morao raditi da zaradi taj jedan zlatnik i bude sretan. Izračunao je da treba naporno raditi još 4 godine i pritom štedjeti na hrani, odjeći i drugim užitcima koje si je do sada dopuštao. Odlučio je učiniti tako. Odrekao se užitaka i radio više nego ikada.

Sluga je vremenom postajao sve više namrgođen i ljut, a veselje kakvo je pokazivao prije više nije bilo svakodnevno vidljivo. Kralj je nakon nekog vremena otpustio slugu jer se nije osjećao ugodno pored sluge koji je tako loše volje.  

Zašto ulazimo u Krug 99?

Svi smo mi ponekad opisani sluga iz priče. Fokusiramo se na ono što mislimo da nam još nedostaje do potpune sreće. Usmjeravamo se na onaj jedan zlatnik koji nedostaje, a pritom propustimo vidjeti 99 zlatnika koje već imamo. A zašto je to tako?

Naime, priroda našeg mozga je da stvari koje su dobre počinje podrazumijevati i uzimati ih „zdravo za gotovo“, a nakon nekog vremena ih više i ne primjećuje, dok one stvari koje nemamo ili koje tek trebamo ostvariti stalno vraća u naš fokus.

Razmislite o ovome: sigurno ste nekada u životu imali cilj koji ste žarko željeli ostvariti i koji se tada činio teško ostvarivim, a u međuvremenu ste ga postigli. Koliko dugo ste uživali u tome što ste ostvarili taj cilj? Vjerujem da ste ubrzo prestali uživati u njegovom ostvarenju i ubrzo pronašli novi cilj. 

I dobro je ponekad razmišljati o tome što još možemo postići i ne zadovoljiti se trenutnim stanjem jer nas to gura prema ostvarenju novih ciljeva, a time i potiče naš osobni rast. S druge strane, vrlo je važno pritom ne zaboraviti na vreću blaga koju već imamo u svom životu jer, dok stalno gledamo prema onome što nemamo, propuštamo istinski uživati u onom što imamo. Čarolija nastaje onda kada smo zahvalni na svemu što već imamo jer tada kreiramo pravu snagu za ostvariti ono što želimo.  

Kako izaći iz Kruga 99?

Iako nas naš mozak automatski vuče u smjeru onoga što nemamo, psihologijska istraživanja pokazuju da je i malim koracima moguće svoj put usmjeriti prema većoj zahvalnosti za sve što već imamo.

Konkretno, kada osvijestite da ste osjećate neugodnu emociju vezano za posao, pokušajte nabrojiti 3 stvari vezano na njega, koje su Vas toga dana učinile sretnima ili na kojima ste općenito zahvalni. Možda je to poruka od kolege, zahvalnost na mogućnosti edukacije, zabavan ručak ili bilo što drugo zbog čega osjećate zahvalnosti. Što god da bilo, prisjetite se tih stvari, proživite ih ponovno i budite na njima zahvalni jer ključ izlaska iz Kruga 99 leži upravo u riječi HVALA. 

Rijeka zahvalnosti teče onda kada promijenimo svoju percepciju, odmaknemo se od stalnog usmjeravanja na prazninu te p(r)ogledamo i osvijestimo pozitivne aspekte onoga što je već oko nas. 

Želim Vam da pronađete izvor svoje rijeke zahvalnosti i njenom snagom plovite dalje kroz svoju karijeru, 

u ime Ramiro tima, 

Petra

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.