Zašto je kreativnost važna za svaku organizaciju?

Tanja Pureta Tanja Pureta
kreativne-ideje

Ako je poduzeće spremno na male korake kako bi promijenila svoju klimu i kulturu, to povoljno utječe na njene zaposlenike, u smislu razvijanja karakteristika koje unapređuju njihovu poslovnu uspješnost, pa tako i kreativnosti.

Mnogi menadžeri još uvijek ne razmišljaju o sustavnom poticanju kreativnosti kod svojih zaposlenika, jer smatraju da je ona rezervirana samo za organizacije koje se bave kreativnim poslovima. Međutim, svaki posao zahtijeva kreativan pristup, jer omogućuje stvaranje proizvoda i usluga koje organizaciju čine jedinstvenom i prepoznatljivom u odnosu na druge.

Naime, proizvode i usluge kreativnih organizacija tržište jednostavno voli. Pritom to ne moraju biti proizvodi i usuge potpuno različiti od postojećih. Dovoljno je da imaju „ono nešto“, po čemu ih korisnici prepoznaju kao posebno zanimljive i vrijedne.  

Može li se kod ljudi razviti kreativnost?

Isto tako, mnogi menadžeri smatraju da imaju nekreativne ljude koje ne mogu promijeniti. Međutim, pokazalo se da ako je poduzeće spremno na male korake kako bi promijenila svoju klimu i kulturu, to u pravilu povoljno utječe na njene zaposlenike, u smislu razvijanja karakteristika koje unapređuju njihovu poslovnu uspješnost, pa tako i kreativnosti. Štoviše, danas se najkreativnijim organizacijama smatraju upravo one koje su u svojim počecima imale najveće neuspjehe. 

Primjerice, poznati IT gigant Hewlett&Packard neuspješno je krenuo u osvajanje tržišta sa spravama za regulaciju tjelesne težine, a Sony je u početku imao niz neuspjelih pokušaja u osmišljavanju mehanizma za snimanje zvuka. IBM je dugo mislio da osobna računala nemaju budućnost, sve dok se nije pojavio Apple, koji je cijelu svoju viziju temeljio upravo na osobnim računalima. 

Tvrtka SouthWest Airlines sustavno je krenula u razvijanje kreativne klime i zahvaljujući tome postigla izvanredne rezultate: postala je najtočnija od svih avioprijevoznika, imala je najmanji broj slučajeva izgubljene prtljage i najmanje žalbi korisnika! Uspjela je postići da se njeni avioni pripreme za povratni let u roku od 15 minuta, dok je prosječno potrebno vrijeme za to 45 minuta! Triput je osvajala prestižnu titulu kompanije s najboljim uslugama za putnike. U razdoblju od 1972 do 1992 povećala je profit 21 775%! 

Tvrtka British Airways je uvođenjem kreativne klime ohrabrila zaposlenike da iznose ideje za unapređenje poslovanja. Tako su neke domaćice zrakoplova ukazale Upravi na to da bi u obrocima koje putnici dobivaju u zrakoplovu mogla biti izostavljena maslina, jer ju putnici gotovo nikada ne pojedu! Ovom malom intervencijom tvrtka je uštedjela puno novaca.  

Kako razviti kreativnu klimu?  

Ovi konkretni podatci zorno ukazuju da se isplati promisliti o razvijanju kreativne klime u organizaciji. Prvi korak pritom je analiza trenutnog stanja, primjenom upitnika kreativne klime i razgovorom sa zaposlenicima. Na temelju tako dobivenih podataka, menadžmentu se daju konkretne preporuke o tome koje akcije treba poduzeti da bi se unaprijedila kreativna klima u organizaciji. Također, konzultanti im svojom ekspertizom pomažu da te akcije uspješno zažive u svakodnevnom poslovanju. 

Zanimljivo je koliko se menadžeri oduševe kada vide da se nekim malim, lako primjenjivim promjenama postiže veliki učinak (to je poznato Paretovo pravilo: s 20% pravih akcija se postiže 80% rezultata). 

Iz iskustva znamo da su to gotovo jedine organizacijske promjene koje zaposlenici s oduševljenjem prihvaćaju, i to iz jednostavnog razloga jer su ih sami tražili (u upitnicima i intervjuima). Zato ih ne doživljavaju kao nametnute, već kao nešto što uvodi više smisla u njihov rad. Cijeli taj postupak, u koji su zaposlenici aktivno uključeni, ima za posljedicu da se počinju osjećati važnim čimbenikom uspjeha organizacije, jer im je to potvrda da je menadžmentu stalo do njihovog mišljenja, temeljenog na bogatom znanju i iskustvu. Na kraju, sve to automatski ima neposredan utjecaj na unapređenje rezultata poslovanja organizacije, što je iz perspektive menadžera ipak – najvažnije.

I zato, upustite se hrabro u razvoj svojih zaposlenika, jer što su kreativniji i proaktivniji, to će i vaša organizacija biti sve više prepoznata od tržišta kao – najbolji izbor. 

U ime Ramiro tima 

Tanja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.