Zašto poslodavci odabiru assessment centar prilikom zapošljavanja?

Ramiro Ramiro

Centri procjene su iznimno uspješni u evaluaciji kandidata tijekom procesa selekcije. Više je razloga zašto su assessment centri prvi izbor menadžera i poslodavaca kada treba odabrati prave kandidate. Znate li koje prednosti vam donosi korištenje ove tehnike? 

mlada žena ćita izvještaj na tabletu i uspoređuje ga s izvještajem na papiru

Jedan od razloga je svakako sveobuhvatnost evaluacije koju pruža assessment centar. Za razliku od klasičnih razgovora za posao, koji se često oslanjaju samo na verbalne odgovore, assessment centri zahtijevaju od kandidata reakcije prilikom izvođenja različitih aktivnosti. Odnosno, razgovor za posao često ima jednak format pitanja i odgovora, može biti predvidljiv i za poslodavce, ali i za kandidate.

Osim toga, poslodavci mogu imati poteškoće s razgovorima za posao jer ne mogu dovoljno jasno procijeniti vještine kandidata te koliko tih vještina mogu uistinu pripisati kandidatu, a koliko ostavljanju dobrog dojma. I samim kandidatima razgovor za posao može biti frustrirajući jer ne nudi dovoljno mogućnosti da pokažu sve što znaju. Assessment centar nudi upravo to što nedostaje razgovorima za posao. Putem raznih testova i simulacija situacija koje se, inače, događaju na radnom mjestu jednostavnije i objektivnije se procjenjuju vještine i kompetencije kandidata.

Kroz zadatke se može ocijeniti kandidate ovisno o tome koliko su kvalitetnu izvedbu imali na svakom od njih. Sam proces može biti standardiziran, a pritom i objektivniji od razgovora za posao jer se ne oslanja isključivo na procjenu onoga tko vodi selekciju. Razgovor za posao često može biti suhoparan i ne omogućuje kandidatu da nauči mnogo u procesu, dok assessment centar to pruža. Kako bi poboljšali selekcijski postupak i zaposlili što bolje kandidate, potrebno je ulagati u assessment centar. Razlozi zašto se to isplati su mnogobrojni.

Holistički pogled na kandidata

Jedan od nedostataka klasičnih razgovora za posao je što se na kandidata gleda kao na set vještina koje odgovaraju ili ne odgovaraju zadanoj poziciji. Tako se vrlo često dogodi da se fokus poslodavaca suzi samo na taj aspekt kandidata, a zaboravi se gledati na njega kao cjelinu. Odnosno, često se u moru detalja izgubi sveukupna slika kandidata kao osobe. Zato je bitno imati holistički pristup i pogled na selekcijski postupak. To nerijetko nije moguće postići razgovorima za posao jer su oni ograničeni zadanim setovima pitanja i očekivanih odgovora.

Jedna od glavnih prednosti assessment centra je upravo pružanje holističkog pogleda na kandidate. Kandidati prolaze kroz višestruke situacije i testove tijekom kojih se evaluiraju njihove kompetencije za posao. Samim time dobivamo puno više informacija nego što bi nam sam kandidat rekao o sebi na razgovoru za posao. Osim toga, stavljanje u određenu situaciju omogućava poslodavcima da vide kako će se kandidat ponašati u svakodnevnom poslovnom okruženju. Tako se podržava perspektiva gledanja na kandidata kao cjelovitu osobu. Pritom se gledaju njegove vještine, kompetencije, ponašanje, stav, motivacija, usklađenost i staloženost. Kada se gleda na kandidate holistički, tada poslodavci mogu iskoristiti sve navedene informacije za objektivnu odluku o tome kojeg kandidata će primiti na radno mjesto. Dugoročno gledano, takav pristup se iznimno isplati poslodavcima i organizaciji. Ne samo da će osigurati da se izabere pravi kandidat za radno mjesto, već se i osigurava da će kandidat postati uspješan, zadovoljan dugoročni zaposlenik organizacije. A uz što više kvalitetnih zaposlenika na radnim mjestima i organizacija će lakše bilježiti uspjehe.

Tko vara?

Poslodavci očekuju veliku pouzdanost za preporučene kandidate prilikom odabira novih zaposlenika. Odnosno, hoće li zaposliti istu osobu koju su vidjeli na selekcijskom postupku. Postoji more informacija na internetu o tome kako ostaviti dobar prvi dojam na razgovoru za posao, kako manipulirati dojmom, kako se obući i prezentirati da bi dobili posao. Poslodavci često nisu sigurni hoće li kandidat promijeniti svoje ponašanje onog trenutka kada dobije posao. Kod uobičajenih postupaka selekcije je to vrlo moguće jer oni jednostavno nisu dovoljno detaljni da bi se otkrila prava priroda osobe.

Kroz assessment centre, mogućnost lažiranja i predstavljanja sebe u drugom svjetlu svedena je na minimum. Kroz ovaj proces, kandidati ne mogu prenaglasiti određene vještine, kao što to mogu na životopisima i razgovorima za posao. Vježbe i testovi koji se koriste tijekom assessment centra su takvi da kandidati ne mogu upravljati dojmovima koje ostavljaju. Baš zbog toga što ih se stavlja u nepredvidive situacije, kao što su igranje uloga ili snalaženje u grupnim raspravama, dopušta procjeniteljima i poslodavcima da vide pravu prirodu kandidata. Što duže takve vježbe traju, to je manja vjerojatnost da će kandidati moći upravljati svojim ponašanjem na način koji oni žele.

S druge strane, ni poslodavci ne mogu prevariti ovaj sistem. Odnosno, centri su napravljeni tako da reflektiraju stvarne zahtjeve posla. Stoga kandidati dobivaju realističan uvid u to kako će njihovi zadaci izgledati te čime će se baviti. Samim time im to daje i mogućnost da sami odluče jesu li oni dobri kandidati za navedenu poziciju ili pak nisu. Ovaj proces omogućuje obostrani uvid što je iznimno korisno i poslodavcima, ali i kandidatima.

Assessment centri nisu samo budućnost, već i predviđaju budućnost

Assessment centar je cijenjen u poslovnom svijetu i zbog toga što ima visoku mogućnost predviđanja izvedbe na poslu. Dakle, ono ne može sa stopostotnom sigurnošću predvidjeti izvedbu, ali nudi veliku vjerojatnost donošenja prave odluke vezane za kandidata. Istraživanja pokazuju da assessment centar ima visoku uspješnost u identificiranju onih kandidata koji će vjerojatno biti izvrsni u ulozi koja im je dodijeljena. Priroda assessment centra može biti pomalo rigorozna, s mnogobrojnim koracima i puno informacija. Međutim, baš zbog toga se isplati koristiti ovakav način procjene kandidata jer će se uz malo više truda i vremena  uloženog u proces, osigurati da zaposlite zaista pravog kandidata.

Za predviđanje budućeg ponašanja kandidata na poslu je zasluženo simuliranje situacija relevantnih za posao. Dakle, pomoću toga što tijekom selekcije kandidata stavimo u situaciju grupne rasprave i tražimo njegovo mišljenje ili rješenje na neki problem, dobivamo uvid kako će se zaista ponašati. Puno je jednostavnije tijekom razgovora za posao prihvatiti njegov diplomatski odgovor da je vješt u rješavanju konflikata, ali kad ga se zaista stavi u situaciju gdje mora pokazati tu vještinu – dobivamo pravi odgovor.

Dakle, ako se assessment centar koristi na pravi način, može uvelike doprinijeti razvoju i napretku cijele organizacije jer će se prikupljati kvalificirani i sposobni zaposlenici. A takvi zaposlenici imaju najveći utjecaj na uspješnost i produktivnost čitavog poduzeća. Zaposlenici su najbitniji dio organizacije i kao takve ih se treba cijeniti i dati im pravednu priliku. Kada se gleda na assessment centar kao na investiciju za budućnost, postaje jasno zašto se sve više poslodavaca odlučuje na korištenje tog alata u selekcijskom postupku. Rezultati koje donosi opravdavaju dugotrajnost i rigoroznost procesa assessment centra.

Odgovara li kandidat poslu?

Assessment centar također ima mogućnost procijeniti hoće li kandidat biti dobar izbor za cijelu organizaciju. Organizacije rastu, napreduju i mijenjaju se s vremenom. Isto tako, za njih je bitna i atmosfera, poticajna i motivirajuća organizacijska klima i kultura. Vizija organizacije, svrha i ciljevi su samo neke od odrednica na koje treba obratiti pozornost i tijekom selekcijskog postupka. Kada zapošljavamo kandidate, ne biramo samo hoće li se oni uklopiti na radno mjesto koje je predviđeno, već i hoće li se uklopiti u cijelu organizaciju.

Organizaciji koja se bavi zdravim rješenjima i očuvanju okoliša, biti će itekako bitni stavovi kandidata za posao i stil života kakav vodi. Vjerojatno neće htjeti zaposliti osobu koja ne reciklira, koja zagađuje okoliš i ne dijeli jednaku strast prema prirodi kao primjerice poslodavac i ostatak zaposlenih. Ovom vrstom selekcije dobivaju se informacije kako se kandidat uklapa s drugima, kako komunicira i kako se ponaša. Takvim pristupom imamo na umu ne samo napredak organizacije, nego i kandidata kao budućeg zaposlenika. Kandidati koji dijele viziju organizacije, vjerojatnije će ulagati više truda u posao i time napredovati u karijeri.

Osim toga, tijekom aktivnosti koje assessment centar pruža, može se procijeniti potencijal kandidata, a ne izvedba. Razgovor za posao daje informacije o tome što je osoba radila u prošlosti, dok assessment centar stavlja kandidate u situacije s kojima se prije nisu susreli. To je vrlo korisno kada imamo kandidate bez prethodnog iskustva, a koji bi mogli imati značajan doprinos organizaciji. Isto tako je korisno evaluirati potencijal kandidata kada trenutne zaposlenike želimo promovirati na višu poziciju ili postaviti na radno mjesto u drugom odjelu. Assessment centar će nam dati siguran zaključak postoji li potencijal da kandidat odgovara poslu.

Poštenje se uvijek cijeni

Ono što bi i sami kandidati rekli da je najbitniji aspekt assessment centra jest poštenje. Assessment centar nudi jedinstven pogled na kandidate. On omogućuje poslodavcima da kroz pošten i objektivan proces zaključe koji kandidat će biti najbolji za posao. Oni su tipično dizajnirani sa standardiziranim kriterijima i sustavom bodovanja. Putem toga se dobivaju konzistentne evaluacije svih kandidata. Osim toga, sudjelovanjem više procjenjivača se osigurava maksimalna objektivnost, a pristranosti se smanjuju na minimum. Svaki iskren kandidat će biti zadovoljniji ako zna da je odluka o njegovom zaposlenju donesena na pravedan način, bez obzira o kakvom je ishodu riječ.

Iako je assessment centar rigorozan proces, on opravdava potrebu za redom  transparentnošću. Preciznost i točnost koju pruža nudi jednake mogućnosti za sve kandidate. Ono što doprinosi poštenju jest što se u proces uključuju i nadređeni koji mogu nadzirati cijeli proces i odlučivati o promjenama tamo gdje su potrebne.

Osim toga, cijelo iskustvo assessment centra može biti vrlo ugodno i pozitivno, između ostalog baš zbog toga što kandidati i poslodavci znaju da je objektivan i pravedan način selekcije kandidata. Nije samo bitna stvarna razina kvalitete assessment centra, već i ona percipirana od strane kandidata. Kandidati koji percipiraju da je takav proces fer će se vjerojatnije ponovo prijaviti za neki posao unutar te organizacije. Isto tako, govorit će drugima pozitivno o organizaciji i poticati ostale kandidate da se prijave.

Dakle, assessment centar olakšava proces donošenja odluka za poslodavce, sadrži potencijal za unaprjeđenje kako zaposlenika tako i organizacije. Poslodavci često odabiru assessment centar kao alat prilikom zapošljavanja jer im pruža sveobuhvatan uvid u vještine, sposobnosti i karakteristike kandidata. Ovaj pristup omogućuje da se procijene praktične vještine, timski rad, komunikacijske sposobnosti i liderstvo, pružajući poslodavcima kvalitetne informacije za donošenje informirane odluke o zapošljavanju.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici Kolačića.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.